14 °

max 23 ° / min 14 °

Petak

20.09.

23° / 14°

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

22° / 16°

Srijeda

25.09.

18° / 15°

Četvrtak

26.09.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Vlada i Univerzitet dijele stavove o afirmaciji CG kao građanske države evropskih vrijednosti"

Politika

Comments 4

"Vlada i Univerzitet dijele stavove o afirmaciji CG kao građanske države evropskih vrijednosti"

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada Crne Gore i državni Univerzitet, kao vodeća naučna ustanova u državi, dijele stavove o daljoj afirmaciji Crne Gore kao države utemeljene na postulatima građanskog društva evropskih vrijednosti i države čija je bliska budućnost izvjesna u Evropskoj uniji – zaključak je sastanka predsjednika Vlade Duška Markovića i rukovodstva Univerziteta Crne Gore koje je predvodio rektor Danilo Nikolić, saopšteno je iz Vlade.

Marković je, tokom razgovora vođenog u okviru njegove inicijative Savez za Evropu, ukazao da bitan razlog zaostatka država našeg regiona u odnosu na vodeće države Evropske unije predstavlja nedostatak znanja te istakao da stoga obrazovanje, posebno visoko, ima posebnu ulogu i značaj u našem procesu evropske integracije i uspješnom nastavku društvenih reformi.

„Nema nikakvih dilema da je Crnoj Gori potreban jak državni Univerzitet“, rekao je premijer Duško Marković.

Nikolić je kazao da Univerzitet Crne Gore, kao najveća visokoobrazovna ustanova i po naučnim kapacitetima i po broju studenata, ima za cilj u svemu što radi upravo dalje ubrzanje procesa naše integracije u Evropsku uniju.

Rukovodstvo Univerziteta predstavilo je predsjedniku Vlade dosadašnje rezultate i dostignuća iz Strategije razvoja UCG 2019-2024. među kojima su značajno unapređenje pozicije Univerziteta u bazi naučnih citata, rangiranju Univerziteta i međunarodnoj saradnji kao i prihodima po osnovu projektnih aktivnosti.

Marković je iskazao podršku daljim planovima rukovodstva Univerziteta Crne Gore na nastavku unapređenja pozicioniranja crnogorskog državnog Univerziteta i posebno podizanja kriterijuma.

„Očito je da se Univerzitet fokusirao na rezultat i na izazove koje imate u svakodnevnim aktivnostima ali i na strateško-razvojni aspekt. Kada se sagledaju činjenice jasno je da je napredak nesporan i da je iznad očekivanog“, konstatovao je Marković.

Sastanku su prisustvovali, u ime Vlade i ministar sporta i mladih Nikola Janović i glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević, a u ime Univerziteta i predsjednik Upravnog odbora  Duško Bjelica i prorektori Đurđica Perović, Prof. dr Irena Orović, Nataša Kostić i  Boris Vukićević.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Jovan

Upravo Bjelica i Nikolic to cio Univerzitet zna radi na afirmaciji i razvoju te ustanove i na evidentnom pozicioniranju u Evropi

Milivoje

Ovo je najbolje i najuspjesnije rukovodstvo UCG od njegovog osnivanja po svim parametrima i cinjenicama.

Xyz

Drzavo, litijasi sa ucg su mrak ali ovi su tmusa i zastidje nevidjeno. Imate mogucnost da ih eliminisete i uradite to. Njima je do CG stalo, kao do lanjskog snijega.