22 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sveta Petka novi Dan opštine Pljevlja

Politika

Tag Video
Comments 14

Sveta Petka novi Dan opštine Pljevlja

Izvor: PV Informer

Autor: Antena M

  • Viber

Odbornici  lokalnog parlamenta većinom glasova usvojili su prijedlog da 27. oktobar bude novi dan opštine Pljevlja, prenosi PV Informer. U skladu sa tom odlukom, ubuduće će, umjesto 20. novembra, Dan opštine biti 27. oktobar, datum crkvenog praznika Sveta Petka.

Neophodno je, međutim, da tu promjenu Statuta odobri Vlada Crne Gore.

Za tu odluku glasali su odbornici NSD, DNP, Ijedinjene CG, Pokreta za Pljevlja i trojica Demokratske CG - ukupno 19. Protiv su bili odbornici DPS, Bošnjačke stranke, odbornik GP Ura. Jedan odbornik Demokrata bio je uzdržan, a odbornici Evrope sad izašli su iz sale prije glasanja.

Dario Vraneš predsjednik opštine Pljevlja obrazložio svoj predlog da se za dan opštine Pljevlja proglasi 27. oktobar, dan Svete Petke, ocjenjujući da je taj datum najznačajniji, istorijski utemeljen, najslavniji dan za sve građane Pljevalja bez obzira na vjersku, nacionalnu, političku ili bilo kakvu drugu pripadnost.

Odbornik DPS-a Rajko Kovačević pozvao je Vraneša da povuče odluku i odupre se mentorima koji vode agresivnu klerikalizaciju Pljevalja.

“Ti vaši mentori ne žive u Pljevljima i baš ih briga za posledice takvog činjenja. Produbljivanje podjela i stvaranje sve veće distance među ljudima. Crna Gora je sekularna država i pokažite minimum integriteta ličnog i političkog i ne dozvolite da budete izvođač radova pogubnih agendi koje su dovodile do ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Objasnite vašim mlađim kolegama gdje su Srbi iz Hrvatske, Kosova, Bosne, koji su hranjeni ovakvim agendama. Ne potirite i ne negirajte antifašizam kao najveću civilizacijsku tekovinu i ne vrijeđajte naše pretke, koji su svoje živote dali da bi svoju zemlju oslobodili od najvećeg zla u istoriji čovječanstva, fašizma.”

Pošto je Vraneš ustvrdio da je 27. oktobra grad dva puta oslobađan, jednom od Turaka drugi put od Austro- Ugara, Kovačević ga je pitao:

“Navedite mi bitke i borce koji su tog dana u tim borbama o kojim vi govorite. Ovaj dio obrazloženja ste u međuvremenu izmislili da bi inicijativa bila prihvatljivija koalicionim partnerima. Jedina je istina da vi želite da crkvu spojite sa državom”, rekao je Kovačević.

Odborniku Demokrata ne smeta novi datum, ali mu je žao staroga, pa je imao rješenje tipično za tu stranku; da oba datuma nađu mjesto u Statutu.

Miomir Drobnjak iz Pokreta Evropa sad misli da bi Dan opštine trebalo da bude riješen na referendumu pa je, stoga, pozvao predsjednika opštine da povuče predlog.

“Nama u Evropi sad biće prihvatljiva svaka odluka građana bez obzira kako bi mi glasali”.

Odbornik Nove i "istoričar" Slobodan Radović tvdri da 20. novembra 1944. nije bilo nikakve bitke u Pljevljima, nego da su se Njemci iz grada povukli mjesec ranije.

“Od koga su partizani 20. Novembra 1944 godine oslobodili Pljevlja. Vi njegujete sjećanja na 20. Novembar 1943. kada je konstituisano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog odlobođenja Sandžaka. Dvadeset sedmog oktobra su postojali konkretni istorijski događaji i nemojte da se plašite da će se ugroziti multietnički sklad”, umirio je Radović  opozicione odbornike.

Odbornik DPS Haris Alavać poručuje da Dan opštine treba da spaja, a ne da razdvaja.

„Nemojte da donosimo odluke koje će nas dijeliti“, rekao je Alavać.

Komentari (14)

POŠALJI KOMENTAR

D.QUIJOTE- nastavk

Bošnjaci u bivšoj nam domovini bili vezivno tkivo, katalizator medju Srbima i Hrvatima, umekšavali njihovu medjusobnu netrpeljivost (mržnju), zato im je bilo stalo da Bosna nestane.Mi želimo da je CG vječna i da je gradimo. Vidimo da se ponovo razbuktava mržnja.Od nas puno zavisi i nemojte to zabora

DON QUIJOTE

Ja sam Bošnjak-Crnogorac i upućujem poruku Crnogorcima. Ovo što se desilo i dešava u Pljevljima je poruka Bošnjacima: "selite se jer ovo je srpski grad". Nas je u CG oko 20% i svi smo glasali za nezavisnost jer je ovo i naša država.Zato što smo presudni za budućnost CG, to nas pokušavaju istrijebiti

Bosnjak

A sa kime mislite da slavite tu svetu petku kao dan oslobodjenja Pljevalja kada u Pljevljima zivi najmanje 50% Bosnjaka. Za Bosnjake je sveta petka bogohuljenje i pagansko i sektasko verovanje. Dotakli ste najvece dno sektastba vi SPC.