10 °

max 22 ° / min 10 °

Utorak

22.10.

22° / 10°

Srijeda

23.10.

23° / 12°

Četvrtak

24.10.

21° / 13°

Petak

25.10.

20° / 15°

Subota

26.10.

21° / 14°

Nedjelja

27.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đeka: Nije ništa konkretizovano, nastavljamo razgovore; Šehović: Insistiranje na popisu po svaku cijenu nas udaljava od dogovora

Politika

Tag Gallery
Comments 3

Đeka: Nije ništa konkretizovano, nastavljamo razgovore; Šehović: Insistiranje na popisu po svaku cijenu nas udaljava od dogovora

Autor: Antena M

  • Viber

Premijer Milojko Spajić održao je zajednički sastanak o popisu sa predstavnicima opozicije, savjeta manje brojnih naroda, Monstata, civilnog sektora, kao i ministarstava finansija i ljudskih i manjinskih prava.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka novinarima je nakon sastanka kazao da je dato puno različitih ideja. 

- Žao mi je sto je popis politička komplikacija. I ja bih se saglasio sa time da nađemo zajednički jezik. 

Zahvalan sam premijeru što je pokrenuo ovo da nađemo rješenje - kazao je Đeka, dodavši da će razgovori biti nastavljeni kako bi se došlo do rješenja. 

Fatmir Đeka



- Nije još ništa konkretizovano, važno je da radimo zajedno, istakao je on.

Lider SD-a Damir Šehović kazao je da treba afirmisati dijalog na ovom nivou sve dok ne dođe do dogovora.

- Bilo je pitanja oko kojih smo postigli saglasnost ali ne oko ključnih pitanja. Mi smatramo da je od datuma važniji dogovor i spuštanje tenzija. Popis treba da bude kad se dogovorimo oko kontrolnih mehanizama - naveo je Šehović.

Damir Šehović

Oko pitanja popisivača i kontrole još nema dogovora. 

- Insistiramo na tome da softver ne bude predmet zloupotrebe. Danas dogovor nije postignut ali je dobro što smo napravili prvi korak i svi sjeli za sto - kazao je Šehović.

On je kazao da insistiranje na popisu po svaku cijenu samo udaljava od dogovora.

Ponovio je da suština nije u datumu već u kontrolnim mehanizmima.

-Nisam siguran da do 30. novembra možemo da se dogovorimo. Popis može da se odloži kao što je bio odložen i sada. Mi smo pružili ruku, na premijeru je da je prihvati- kaže Šehović, dodavši da žele popis u koji niko neće sumnjati. 

Dodaje da je cilj kredibilan popis i da će nastaviti bojkot ako se ne uspostave validni mehanizmi kontrole.

Sljedeći sastanak, kako je kazao, zavisi od predsjednika Vlade. 

U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća Suljo Mustafić kazao je novinarima da dijeli optimizam sa sastanka. 

- Ono što je ostalo kao pitanje su popisivači i mislim da tu još treba raditi i vjerujem da ćemo u narednom periodu smanjivati taj broj pitanja i doći do zaključaka da se popis sprovede na način na koji će smiriti strasti - kazao je Mustafić. 

- Za nas je važno da ljudi koji su privremeno odsutni u periodu popisa budu u Crnoj Gori. Danas smo pokazali priličan nivo konstruktivnosti i usaglašenosti zahtjeva. Mi zaista želimo popis i želimo da se odvija na zakonit način. Sigurno je da treba izmjena zakona da se napravi - kazao je on novinarima.

Suljo Mustafić

Dodaje da se o datumima može govoriti kada se dogovore oko svih pojedinosti.

Prihvatili su, kako kaže, da se ako dođe do dogovora, napravi dokument na kojem bi učesnici sastanka potpisom prihvatili popis.

Mustafić poručuje da nije siguran da je softversko rješenje moguće osmisliti do početka popisa.

- Na Vladi je najveća odgovornost i ja vjerujem da će se na ovakav način i ovakvim razgovorima doći do dogovora - zaključio je.

Na sastanku su bili i potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj, Jevto Eraković iz DPS-a, Zdenka Popović (Demokratska Crna Gora), Vasilije Čarapić (Pokret Evropa sad), Dejan Vukić (Socijalistička narodna partija).

Prisustvovali su i Zvonimir Deković iz Hrvatskog nacionalnog vijeća, Mensur Šaljaj iz Romskog savjeta, Sabrija Vulić iz Savjeta Muslimana. 

Ispred nevladinih organizacija prisustvovali su Damir Nikočević (Centar za građansko obrazovanje), Ivana Vojvodić (Juventas), Marina Vujačić (Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore), Igor Milošević (ADP Zid) i Elvis Beriša (NVO Koračajte sa nama). 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

BBB

Propade popis i uloženi novac . Popis na proljeće ali po EU pravilima .

Katunjanin

Bez obzira dali ja pripadam ili ne pripadam odredjenoj politickoj partiji po pitanju popisa to je moja licna stvar i nece mi bilo ko odredjivat ocu li ja ucestvovat u tome ili ne.Sve dok se ne izostave nacionalna ,vjerska i jezicka pitanja ,morat cemo se dogovarat ili BOJKOT

Orlov krš

Što opozicija uopšte radi na sastancima kod Spajića, ako se po želji Mandića,a po nalogu Vučića istrajava na održavanju popisa 30.novembra,po svaku cijenu.Ako se popis ne odloži na duže vrijeme,bojkot je neminovan,na tome treba istrajati.Opozicija ne treba da se igra žmurke,već da pokaže odlučnost!