23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krapović: Trenutna situacija u Evropi zahtijeva da obezbijedimo pristup vazdušnom prostoru za vojnu obuku

Politika

Comments 0

Krapović: Trenutna situacija u Evropi zahtijeva da obezbijedimo pristup vazdušnom prostoru za vojnu obuku

Autor: Antena M

  • Viber

Ministar odbrane, Dragan Krapović, otvorio je danas sastanak NATO Vazduhoplovnog komiteta, koji se prvi put održava u Crnoj Gori.

On je istakao, navode iz Ministarstva odbrane, da Komitet predstavlja pouzdanu platformu za razmjenu iskustava i znanja između civilnih i vojnih vazduhoplovnih eksperata širom svijeta, sa ciljem pronalaženja rješenja za buduće izazove.

“Trenutna situacija u Evropi zahtijeva od nas da obezbijedimo dovoljan pristup vazdušnom prostoru za vojnu obuku, agilno prekogranično kretanje i fleksibilno korišćenje vazdušnog prostora.  Zemlje članice su odgovorne da uspostave, razviju i obezbijede odgovarajuću pravnu osnovu i infrastrukturu, kao i otporan vazdušni ekosistem za civilne i vojne korisnike”, kazao je Krapović.

On je, kako kažu, naglasio da sukobi u Evropi i na Bliskom istoku podstiču saveznike da djeluju složno i brzo, te da zajednički moramo razmišljati unaprijed dok rješavamo sadašnje izazove.

“Primjena i unapređenje koncepta fleksibilnog korišćenja vazdušnog prostora razvija evropski vazdušni prostor u jednu cjelinu koja je fleksibilna i reaguje na promjene u potrebama korisnika vazdušnog prostora, kako civilnih, tako i vojnih”, poručio je ministar odbrane.

Krapović je saopštio da se moraju donositi pametne odluke i da se mora sarađivati od najranije tačke rješavanja izazova.

Iz Ministarstva odbrane navode da je Dr Đorđo Ćoni istakao značaj civilno-vojne saradnje kao ključnog faktora koji doprinosi spremnosti i otpornosti saveznika, u kontekstu sve izazovnijeg bezbjednosnog okruženja.

Učesnici sastanka su, dodaju, razmatrali brojna pitanja vezana za vazduhoplovstvo, i razmijenili iskustva sa partnerskim zemljama.

NATO vazduhoplovni komitet je civilno-vojno tijelo koje savjetuje Sjevernoatlanski Savjet, tijela NATO-a koje donosi odluke.

Ovaj vazduhoplovni forum Alijanse prilika je za otvorenu diskusiju o svim izazovima koji utiču na vojna vazduhoplovstva NATO i partnerskih zemalja.

Osim nacionalnih predstavnika NATO i partnerskih zemalja, na sastanku su učestvovali, kako kažu, i predstavnici brojnih nacionalnih i međunarodnih vazduhoplovnih organizacija i institucija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR