21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ambasadorka OEBS odbila sastanak sa CHO; Vlahović: Dobro je što ambasadorka uskoro odlazi iz Crne Gore

Izvor: Dragan Tomašević foto/Antena M

Politika

Comments 2

Ambasadorka OEBS odbila sastanak sa CHO; Vlahović: Dobro je što ambasadorka uskoro odlazi iz Crne Gore

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Ambasadorka Organizacije za bezbjednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori Dominik Vag odbila je sastanak sa predstavnicima Crnogorskog helšinskog odbora za ljudska prava - kazao je predsjednik ove organizacije, diplomata Miodrag Vlahović.

On je, komentarišući ovakvu odluku Vag, ocijenio za Pobjedu da je to neodgovorno, ali da nije iznenađen.

- Dobro je što ambasadorka Vag uskoro odlazi iz Crne Gore - naveo je Vlahović.

Ističe i da su u CHO korespondenciju sa Vag proslijedili Generalnom sekretarijatu OEBS-a u Beču, u Austriji.

Vlahović je u ime CHO 14. maja uputio imejl ambasadorki Vag, navodeći da bi u ovoj organizaciji bili zahvalni kada bi ona našla vremena za hitni susret sa njihovom delegacijom, u kojoj bi bili ambasador Nebojša Kaluđerović, advokat Nikola Martinović, kao i on, a kako bi prezentovali njihove stavove i mišljenja u slučaju protivpravnog postupanja prema zatvorenom bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću.

- Smatramo da je situacija teška i ozbiljna. Zahtijeva hitnu reakciju - istakao je Vlahović u imejlu Vag, te da se raduju skorom susretu.

Šefica Delegacije OEBS odgovorila je juče, 30. maja, navodeći da "Misija ne raspravlja o osnovanosti bilo kojeg konkretnog slučaja".

- Misija OEBS-a je prisutna u Crnoj Gori kako bi pomogla i promovisala implementaciju principa i obaveza OEBS-a, uključujući u pogledu vladavine prava i ljudskih prava. U okviru regionalnog projekta praćenja suđenja sa ciljem podrške reformi pravosuđa, Misija prati slučajeve organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou u Crnoj Gori prema jasno definisanoj metodologiji, a uloga je da daje preporuke o glavnim sistemskim izazovima pravosudnog sistema u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije - navela je Vag.

U sprovođenju ovog praćenja suđenja, kako ističe, Misija poštuje autonomiju Državnog tužilaštva i nezavisnost suda i slijedi princip neintervenisanja, prema kojem ne može da stupa u interakciju ili da se angažuje sa bilo kojom stranom u pojedinačnim slučajevima. 

- Uzimajući u obzir ovo i pridržavanje osnovnih principa, Misija ne raspravlja o osnovanosti bilo kojeg konkretnog slučaja - zaključila je Vag. 

Vlahović je u odgovoru Vag danas kazao da se zahvaljuje na kasnijem odgovoru, ocjenjujući pak da je sadržaj njene poruke "prilično čudan".

- Gotovo je nevjerovatno, u stvari. Ne možemo da vjerujemo da šef Misije OEBS-a nije spreman da se sastane sa delegacijom nacionalnog Helsinškog komiteta o pitanjima ljudskih prava. Vaša razmišljanja o nezavisnosti pravosuđa i tužilaštva - koja u potpunosti dijelimo - nemaju nikakve veze sa temama i svrhom našeg sastanka sa Vama - istakao je Vlahović.

Dodao je i da će, kako je rekao, o ovoj veoma nesrećnoj situaciji obavijestiti i OEBS i medije.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Tara

Njezina poruka nije cudna..no bezobrazna..neprimjerna.. Imali idje neke druge Ustanove..dje se mozete zaliti..jer kod nas vlada totalna anarhija..

čitalac

Kod nas je običaj da angažuješ građevince bez ikakvog ugovora. U EU je to utaja poreza koju je do skoro gonila inspekcija, a sada goni policija i odmah protjeruje radnike iz države. Javni funkcioner koji bi ih angažovao morao bi podnijeti ostavku. Treba imati u vidu da se po tome razlikujemo.