23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Boris Milić najbolji čovjek za sve vlasti

Izvor: Pobjeda

Politika

Comments 0

Boris Milić najbolji čovjek za sve vlasti

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Izvještaj o radu Agencije za nacionalnu bezbjednost za 2023. godinu juče nije prošao na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, tijelu koje ima kontrolnu ulogu u radu ove službe, ali to ne znači i da će premijer Milojko Spajić razriješiti aktuelnog direktora Borisa Milića, pogotovo u svjetlu činjenice da su poslanici Spajićevog Pokreta Evropa sad, podržali izvještaj direktora ANB-a.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, osim poslanika PES-a, podršku Miliću i njegovom izvještaju dali su i poslanici Demokrata, partije Alekse Bečića, koja u izvršnoj vlasti kontroliše bezbjednosni sektor. Poslanici Nove srpske demokratije, čiji je lider predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i poslanici Demokratske narodne partije Milana Kneževića, kako saznaju, bili su suzdržani, dok je opozicija odbila da glasa o izvještaju.

Glasovi PES-a i Demokrata bili su nedovoljni da izvještaj „prođe“ na sjednici Odbora.

SVAČIJI I NIČIJI 

Informacije Pobjede iz bezbjednosnih krugova ukazuju da je Boris Milić uspio da dobije povjerenje Spajića i PES-a, koji, u neformalnim razgovorima, ubjeđuju parlamentarne kolege da on treba da ostane na čelu Agencije.

- Spajić tvrdi kako mu je sa međunarodnih adresa sugerisano da ne treba da se plaši Milića, da je on pod njihovom potpunom kontrolom, da bezrezervno sarađuje sa njima i dostavlja im sve informacije koje mu zatraže– kažu njihovi izvori.

Boris Milić se, o čemu je Pobjeda u kontinuitetu pisala, odmah nakon dolaska proruskih i prosrpskih vlasti poslije avgusta 2020. i izbora Dejana Vukšića za direktora ANB, bezrezervno stavio na raspolaganje novoj ekipi.

Kada je vlada Zdravka Krivokapića izgubila povjerenje i postalo izvjesno da će novi premijer biti Dritan Abazović, Milić je i prije konstituisanja nove vlasti ponudio usluge Abazoviću, preko intimusa lidera Ure – Artana Kurtija. Nepunih godinu kasnije, Abazović ga je nagradio imenovanjem za direktora Agencije, nakon što je smijenio Sava Kenteru.

Sada je uspio da se nametne i Spajiću i PES-u, kao njihov čovjek od povjerenja.

,,ZVANIČNA ISTINA“

U saopštenju nakon jučerašnje sjednice Odbora za bezbjednost nije pojašnjeno zašto izvještaj nije „prošao“. Konstatuje se da „na temelju prezentacije dokumenta koji je bio predmet razmatranja i rasprave koja je uslijedila, Odbor većinom glasova nije prihvatio Izvještaj o radu Agencije za nacionalnu bezbjednost za 2023. godinu“.

Piše da su članovi Odbora, na sjednici kojoj je prisustvovao i Milić, informisani o aktivnostima preduzetim tokom 2023. godine i upoznati i sa izvještajem o radu generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost za taj period.

Generalni inspektor 2023. godine bio je - Artan Kurti. Jedan od prvih poteza nove izvršne vlasti, odnosno vlade Milojka Spajića, krajem prošle godine, bio je upravo - smjena Kurtija, pa bi se sada moglo očekivati da će Spajić razriješiti i Milića.

Na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu juče je, kako je saopšteno, razgovarano o aktivnostima Agencije vezanim „za djelovanje organizovanih kriminalnih grupa sa posebnim osvrtom na međunarodne operacije, krijumčarenje narkotika i akciznih roba, legalizaciju profita stečenog nelegalnim aktivnostima, kao i pitanja mogućnosti novih obračuna i ilegalnih migracija“.

Ni u izvještaju predsjednika Odbora, PES-ovog Miodraga Lakovića, sa jučerašnje sjednice ne navode se razlozi zašto Milić nije dobio podršku parlamentaraca, ali je opširno izvijestio o pohvalama rada Agencije.

,,UPODOBLJAVANJE“ 

Ni riječi o rusko-srpskom uticaju i agenturnoj mreži u crnogorskoj tajnoj službi i ozbiljnim problemima s kojima se suočava, o njenom urušenom međunarodnom kredibilitetu i svojevrsnom izopštavanju iz međunarodnih akcija.

Agencija je danas uspostavljena na temeljima prvog ,,postavgustovskog“ direktora Dejana Vukšića. Nekadašnjeg advokata, danas savjetnika za bezbjednost predsjednika države Jakova Milatovića. Vukšić je bliski prijatelj popa Crkve Srbije Mijajla Backovića, koji ga je i ,,preporučio“ kod lidera Demokratskog fronta za nosioca njihove liste na lokalnim izborima u Kotoru.

Za v. d. direktora ANB-a imenovan je decembra 2020. godine, a 11. juna 2021. godine u punom mandatu.

I to mimo zakona, dvostruko! Prvo se tadašnji premijer Zdravko Krivokapić oglušio o odredbe Zakona o ANB i, ne želeći da ,,beskonačno“ čeka stav crnogorskog parlamenta, imenovao je Vukšića za prvog čovjeka ove službe bez prethodnog mišljenja Skupštine Crne Gore, kako to nalaže član 25, stav 2 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

Izborom Vukšića prekršen je i peti stav istog člana 25 Zakona o ANB-u koji je izričit: ,,Direktor Agencije ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati“. U času kada je imenovan za prvog čovjeka ANB-a, Vukšić je bio politički vrlo aktivan - sa liste političkog saveza Andrije Mandića i Milana Kneževića bio je izabran za predsjednika Skupštine opštine Kotor.

Pokazaće se da je nekadašnji advokat bio pravi izbor za nove proruske i prosrpske vlasti - da ,,upodobi“ crnogorsku tajnu službu interesima Beograda i Moskve. Upravljanje Vukšića ANB-om ostavilo je teške posljedice po nacionalnu bezbjednost države. Pobjeda je u serijalu tekstova detaljno opisala kako je ANB, lagano ali sigurno, postajala ispostava srpske BIA, i ruskih agenata, te kako je funkcioner BIA-e Marko Parezanović preuzimao poluge posrednog komandovanja.

U kom pravcu je ,,reformisana“ ANB pokazuje i informacija koju je Pobjeda ekskluzivno objavila pred belvederska dešavanja septembra 2021. godine, prije ,,helikopterskog ustoličenja“ mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića. Agencija je uvela u sistem i crnogorski ekstremizam, a crnogorske građanske aktiviste počela da vodi pod stavkom ,,crnogorski ekstremisti“?!

PO MJERI BEOGRADA

Vukšić je bio čelnik ANB-a nepunih godinu i po, do maja 2022. godine. Smjena vlade Zdravka Krivokapića i dogovor DPS-a i ostale opozicije da manjinski podrže novog premijera Dritana Abazovića, bio je koban za zvaničnu obavještajnu karijeru Dejana Vukšića.

Odmah nakon prvomajskih praznika, 5. maja 2022. godine, Abazovićeva vlada ekspresno je razriješila Vukšića i za vršioca dužnosti direktora ANB-a imenovala – Sava Kenteru, i to nakon sugestija crnogorskih zapadnih partnera.

Kentera je osnivač uticajne nevladine organizacije Atlantski savez Crne Gore (ASCG) i punih 14 godina je bio njen izvršni direktor. Vrlo brzo su se uočili prvi plodovi rada prozapadnog novog direktora. ANB je u saradnji sa zapadnim partnerima pokrenula dvije velike akcije: razotkrivanje ruske agenturne mreže u Crnoj Gori, kao i otkrivanje lanca šverca cigareta iz Carinske zone u Luci Bar, kada je uhapšen tadašnji direktor Uprave prihoda i carina, visoki funkcioner Abazovićeve Ure - Rade Milošević.

Paradoksalno, ali realno: te dvije akcije bile su najava kraja Kenterinog direktorovanja u ANB?!

Uplašen da bi Milošević mogao da razotkrije još nečije učešće u švercu cigareta, istovremeno pritisnut iz Beograda i Moskve zbog razobličavanja rusko-srpske špijunske mreže, Dritan Abazović je uradio ono što mu je bila jedina opcija da produži opstanak na vlasti – pristao je da igra ulogu piona političkih, obavještajnih i svih drugih interesa ,,srpskog sveta“ Aleksandra Vučića, i da bude zaštitar ruskih interesa u ovom regionu.

Savo Kentera je smijenjen u Abazovićevom ,,blickrigu“ 7. oktobra 2022. godine, u toku zasijedanja 2BS foruma u Budvi. Iako su izrazili blago negodovanje, većina zapadnih partnera puštila je Kenteru ,,niz vodu“: tihovali su na nezakoniti, neobrazloženi akt, Dritana Abazovića. Već tada se dalo zaključiti da Zapad, iz nekih razloga, Crnu Goru neće braniti pred političkim naletom Beograda i Moskve, već da državu, sve pod firmom ,,Otvorenog Balkana“ žele ugurati u mengele ,,srpskog sveta“.

Nakon prozapadnog Kentere, tadašnji premijer posegnuo je za rješenjem „iz kuće“, sigurnog i dokazanog „preletača“: već 8. oktobra imenovan je Boris Milić, za v. d. direktora ANB. Čovjek će slijediti sva naređenja, javna i tajna, i vratiti Agenciju na ,,fabrička podešavanja“ iz vremena Dejana Vukšića.

Ipak, Abazović nije imao „punu vjeru“ u Milića, jer, iako dugogodišnji kadar starih vlasti, obavio je za kratak period previše „preleta“. Zato je Abazović za generalnog inspektora imenovao Kurtija, čovjeka koji mu je bio veza sa Milićem za Vukšićevog mandata. I sve je bilo ,,kako treba“, što će reći - po ukusu i parlamentarne većine koju kontrolišu Mandić i Knežević, na usluzi interesima Beograda...

Zato ne treba očekivati da će premijer Milojko Spajić, koji po sopstvenom priznanju nema mentalnog kapaciteta da razmišlja o crnogorskom bezbjednosnom sektoru, imati snage da nešto mijenja, iako je i sam bio meta Milićeve ANB u kreiranju afere „Do Kvon“, koja ga je umalo koštala premijerske funkcije i dovela do raskola u PES-u i njegovog razlaza sa Jakovom Milatovićem.

ANB je ionako samo klinički živa, a Milić je najbolje rješenje da se takvo stanje održi. Zato bi treća smjena u tri godine prvog čovjeka ANB-a bio neočekivani rasplet situacije. 

Živković: Na Vladi da odluči o smjeni

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je juče nakon sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu da je sada na Vladi da utvrdi da li je neusvajanje izvještaja o radu ANB-a za 2023. godinu razlog za smjenu dirktora Borisa Milića.

- Sada Vlada treba da preduzme određene korake i da procijeni da li Milić treba da ostane na toj poziciji - rekao je Živković za TV E.

Slijedi saslušanje Markovića i Novovića

Odbor za bezbjednost i odbranu juče je, tokom otvorenog dijela sjednice, razmotrio i prihvatio inicijativu Vladislava Bojovića o kontrolnom saslušanju vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

Saslušanje će, kako je saopšteno, biti upriličeno „povodom indicija na zloupotrebe u njihovom radu, sa posebnim osvrtom na postupak poznat kao 'državni udar'“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR