16 °

max 21 ° / min 16 °

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

21° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

20° / 14°

Srijeda

23.10.

21° / 13°

Četvrtak

24.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Apel Delegacije EU: Poštovati međunarodne standarde u slučajevima kao što je Katnićev, obezbijediti adekvatne uslove u zatvorima

Izvor: Pobjeda

Politika

Comments 2
Predstavnici Evropske Unije u Crnoj Gori upoznati sa upozorenjima i preporukama Centra za monitoring i istraživanje u slučaju bivšeg glavnog specijalnog tužioca

Apel Delegacije EU: Poštovati međunarodne standarde u slučajevima kao što je Katnićev, obezbijediti adekvatne uslove u zatvorima

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori upoznata je sa upozorenjima Centra za monitoring i istraživanje (CeMi) da uslovi pritvora u slučaju bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića nijesu na zadovoljavajućem nivou.

CeMi je nakon posjete u pritvorskoj jedinici 18. maja, između ostalog, konstatovao ,,da Specijalno državno tužilaštvo ne poštuje osnovne principe Zakona o krivičnom postupku u pogledu postupanja u pritvorskim predmetima“.

"Upoznati smo sa predmetnim slučajem i činjenicom da gospodin Katnić nedjeljama štrajkuje glađu", kazali su iz Delegacije EU danas odgovarajući na pitanja Pobjede koja su poslata 24. maja.

Oni su apelovali na vlasti da poštuju važeće međunarodne standarde u ovakvim slučajevima.

"Apelujemo na crnogorske vlasti da poštuju važeće međunarodne standarde u ovakvim slučajevima, kako u kontekstu punog poštovanja prava pritvorenika, tako i u kontekstu obezbjeđivanja adekvatnih materijalnih uslova u zatvorima", naveli su iz Delegacije EU odgovarajući na pitanja Pobjede.

Boravak predstavnika Cemija u pritvorskoj jedinici u Spužu bila je prva posjeta jedne nevladine organizacije koja se bavi, između ostalog, i pitanjima zaštite ljudskih prava, od 14. aprila kada je Milivoje Katnić lišen slobode.

Punih mjesec dana, sve do 15. maja, van uskog porodičnog kruga - Katnićev sin i sinovac imaju mogućnost da ga posjećuju naizmjenično jednom sedmično - niko drugi nije mogao da posjeti pritvorenog bivšeg glavnog specijalnog tužioca.

"Za vrijeme posjete, naš predstavnik je imao priliku da se uvjeri da uslovi pritvora nijesu na zadovoljavajućem nivou", konstatovao je predstavnik Cemija, uz napomenu da, osim ,,pristupa čistoj posteljini i higijenskim sredstvima koje dobija od porodice“, ćelija u kojoj se Katnić nalazi je ,,puna vlage“.

Ističe se, takođe, da Katnić nije imao primjedbi na postupanje osoblja UIKS-a, ali upozoravaju rukovoditelje Višeg suda i Vrhovnog državnog tužilaštva da je Katniću ,,ozbiljno narušeno zdravstveno stanje uzrokovano dužim periodom štrajka glađu i žeđu“.

Milivoje Katnić je u štrajk glađu stupio 14. aprila, odmah nakon što je lišen slobode, a da nije bila ni napisana naredba za sprovođenje istrage. Kasnije je nastavio štrajk glađu jer je postupajući specijalni tužilac Miloš Šoškić, kako je istakao Katnić, ,,svjesno prekršio njegova ljudska prava, onemogućavajući da saslušava svjedoke“.

Zbog tretmana Specijalnog državnog tužilaštva koje je, kako je istakao pritvoreni bivši glavni specijalni tužilac, postupalo ,,po nezakonitim nalozima glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića“ – pritvoreni Katnić je 6. maja stupio u štrajk žeđu.

Kao nevladina organizacija, koja već dugi niz godina prati sudske postupke, sa ciljem unapređenja poštovanja ljudskih prava u pravosudnom sistemu Crne Gore, Cemi je konstatovao da ,,mjera određivanja pritvora gospodinu Katniću nije adekvatna, jer ista, prema njihovom shvatanju u datim okolnostima - ne služi svojoj svrsi – obezbjeđenju prisustva okrivljenog i nesmetanom vođenju krivičnog postupka“.

Zato Cemi preporučuje da Specijalno državno tužilaštvo predloži Višem sudu primjenu blažih mjera, ,,poput mjera nadzora“, odnosno kućnog pritvora.

U nalazima ove respektabilne nevladine organizacije vrlo se precizno – ali i veoma oštro - kritikuje postupanje Specijalnog državnog tužilaštva na čijem je čelu Vladimir Novović, kao i radnje koje je preduzimao ili odbio da preduzme specijalni tužilac Miloš Šoškić.

Ističe se da SDT ne poštuje osnovne principe Zakona o krivičnom postupku kada je riječ o postupcima u pritvorskim predmetima.

"Cijenimo da Specijalno državno tužilaštvo do sada nije poštovalo obavezu svih pravosudnih organa da trajanje pritvora bude u granici najkraćeg neophodnog vremena, niti je pokazalo dovoljan nivo senzibiliteta za zdravstveno stanje pritvorenika Katnića i hitnosti u postupanju, kako bi se eventualnim obezbjeđenjem neophodnih dokaza i saslušanja svjedoka omogućili da se gospodinu Katniću ukine pritvor ili eventualno odredi blaža mjera obezbjeđenja prisustva, poput zabrane napuštanja stana", sugerišu iz NVO na čijem je čelu dr Zlatko Vujović.

Pobjeda je u više tekstova pisala o teškom ogrešenju o zakone postupajućeg tužioca Šoškića, pogotovu promjenu smjera istrage od navodnog Katnićevog učešća u kriminalnoj organizaciji do potrage – nakon naredbe o proširenju istrage – o ugovorima o djelu najamnih radnika koje je bivši glavni specijalni tužilac angažovao da rade na njegovom imanju u Grbama, u Novom Selu?!

Dvosatni video dodatnog saslušanja Milivoja Katnića od 3. maja, koji je naš list objavio na Jutjub kanalu, a koji ima više od 60.000 pregleda, razotkrio je brojne manipulacije kojima je specijalni tužilac Šoškić pribjegavao, sve u uzaludnim naporima da ,,pronađe“ dokaze koji bi kompromitovali njegovog bivšeg kolegu, nekadašnjeg specijalnog tužioca Katnića.

Ključna preporuka iz pisma Cemija vezana je prvenstveno za Milorada Markovića, vrhovnog državnog tužioca.

"Očekujemo da ćete, koristeći zakonom propisane mogućnosti iz člana 131 i 132 Zakona o državnom tužilaštvu, glavnom specijalnom tužiocu Novoviću izdati obavezujuće uputstvo za postupanje u predmetu protiv okrivljenog Katnića, ukazujući da postupajući tužilac Šoškić u ovom predmetu hitno intenzivira sprovođenje neophodnih istražnih radnji kako bi u najkraćem roku prestale okolnosti usljed kojih mu je odlukom Višeg suda produžen pritvor", ističu iz Cemija.

Uz važnu napomenu na kraju – da se ni u jednom trenutku tokom procesa ne smije izgubiti iz vida – pretpostavka nevinosti i činjenica da ,,lica u pritvoru nijesu osuđena, tj. njihova krivica nije dokazana“.

Pismo Cemija upućeno je 18. maja i, po logici stvari, zahtijevalo je hitnu reakciju i Višeg suda i Vrhovnog državnog tužilaštva. Pobjeda je ranije objavila saznanje da su o nalazima i preporukama CeMi-ja obaviještene brojne međunarodne adrese.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Tara

Ovo se zove mucenje..izivljavanje--Nedopustivo.. G-din Katnic--mora jesti svoju domacu hranu..da bi dobio u snazi..jer njima je cilj da on umre..za to gospodine Katnicu..izdrzite..samo sa hranom..Vi morate dobiti moc..do Pobjede!

Perisic

Država dje milos soskic može biti specijalni tužilac i dje o pritvoru odlučuje dvoje sudija parnicara u vijecu od tri člana, sigurno ne ispunjava uslove za ulazak u EU, pa neka nam 100 puta daju taj Ibar! Ovakve pojave mozda praktikuju samo u nerazvijenim afričkim državama i na Haitiju...