22 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Samo Plenković zna odgovor Zagreba na Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu

Izvor: EPA/EFE

Politika

Comments 11

Samo Plenković zna odgovor Zagreba na Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu

Više izvora Antene M tvrde da je predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković posljednjih sedmica odbio sve pozive iz Podgorice za razgovor.

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Ni najbolje obaviješteni izvori u Zagrebu ne mogu sa sigurnošću da predvide kako će se Hrvatska izjasniti kada bude odlučivano o IBAR-u za Crnu Goru. Zagreb može da blokira privremena mjerila za Crnu Goru, ali ima i široku lepezu drugih mogućnosti da Podgorici pomrsi konce u trenutku kad se crnogorska javnost priprema na dobre vijesti iz Brisela kao na gotovu stvar. Za koju će se odlučiti, po svoj prilici, saznaće se tek kad Vlada Milojka Spajića i Skupština Andrije Mandića otvore karte do kraja.

Enigma u Banskim dvorima posljedica je inicijative da Skupština Crne Gore usvoji Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, ali i niza poteza kojima je crnogorska strana posljednjih mjeseci učinila sve da Hrvatsku, od glavnog promotera evropskog puta Crne Gore u EU, pretvori u potencijalnog kočničara toga procesa. Ostavljanje da se o Rezoluciji raspravlja tek nakon odluke o IBAR-u u Zagrebu se čita kao jeftin manevar Podgorice, sračunat da se završi posao sa Evropom a onda priušti zadovoljstvo dijelu domaće javnosti. 

Više izvora Antene M tvrde da je predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković posljednjih sedmica odbio sve pozive iz Podgorice za razgovor. Hrvatski premijer jednostavno nije želio ni da sasluša objašnjenja poteza koji je u javnosti naših susjeda doživljen kao posljednji i najjači udarac dobrosusjedskim odnosima i izraz grube nezahvalnosti za podršku koju Zagreb pruža Podgorici u procesu eurointegracije. Spor povodom jedrenjaka „Jadran“, promjena naziva bazena u Kotoru, ploča u Morinju i naziv ulice u Pljevljima po imenu poginulog tokom agresije na Dubrovnik – napunile su čašu nezadovoljstva hrvatske javnosti i vlasti do vrha. Prijedlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu kap je koja je, po svoj prilici, prelila čašu strpljenja.

Sagovornici Antene M kažu da Hrvatska, naravno, razumije da bi blokiranjem IBAR-a Crnoj Gori uradila tačno ono što želi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. No, dodaju da ne vide zbog čega bi iko u Zagrebu trebalo da vodi više računa o crnogorskim interesima od Vlade Milojka Spajića. „Pa, ako je njima važnije da se ne zamjere Vučiću nego da li će iskoristiti posljednju šansu za ulazak u 'brzi voz' za Brisel, eto im“ – kaže analitičar iz Zagreba koji je zamolio za anonimnost jer je posrijedi „osjetljiva tema“ povodom koje ima i navijački stav – pomogao bi Crnoj Gori po cijenu zatvaranja očiju pred nekorektnošću Podgorice.

Na stav Zagreba povodom IBAR za Crnu Goru mogla bi uticati i činjenica da je to samo jedan, koliko god bio važan, korak na putu eurointegracije naše države. Odnosno, da, nastavi li Crna Gora da provocira Hrvatsku kao što je to činila posljednjih mjeseci, Zagreb može, direktno ili indirektno, lako i brzo srušiti crnogorski san o ulasku u EU do 2028. Ne opterećujući se previše time da li će građani Crne Gore za to kriviti Hrvatsku ili svoju Vladu i njenu servilnost Aleksandru Vučiću.

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

Marko

Spajić treba da smijeni Mandića i da se završi ovaj cirkus. Ako misli da nama "zamaše" oči i ako slučajno Hrvati nama popuste, misli da i dalje šire četništvo po Skupštini. Ne Može Spajiću. Treba povući prave poteze.

Nikola

@Petar Samo donekle je utješno što su u toj vojsci većinski bili loši vojnici i potomci gubitnika sa Sutjeske i Neretve. Taj očigledno tačan narativ Hrvatima ne znači gotovo ništa. Mnogobrojni Crnogorci su odbil da nose Jugoslovensko oružje protiv Hrvata u srpskom ratu. Stidimo se ali kakva je vajda

Bajo

Ok. Evo Spajicu rijesenje. Neka kaze i zahtjeva da rezolucija o Jasenovcu vazi kada Skupstina Srbije izglasa svoju . jer je to primarno srpsko- hrvatski problem . I prebaci loptu Vučiću. A Vučić je ne smije izglasati. I eto mu izlazna kombinacija. Napisu neku rezoluciju i kazu da ce se o njoj Skupstina izjasniti cim Srbija izglasa svoju. Tacka .