21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uljarević: Promjenom vlasti smo samo dobili određene kadrovske zamjene, pomaci više rezultat uticaja EU i SAD

Izvor: Mediabiro

Politika

Comments 0

Uljarević: Promjenom vlasti smo samo dobili određene kadrovske zamjene, pomaci više rezultat uticaja EU i SAD

Izvor: Media biro

Autor: Antena M

  • Viber

Forum "Mi to možemo – Stop korupciji" u organizaciji Centra za građansko obrazovanje održan je danas u Podgorici sa ciljem podsticanja diskusije o trenutnoj situaciji u oblasti borbe protiv korupcije, uz definisanje glavnih prepreka koje utiču na sprovođenje strateškog i zakonskog okvira u Crnoj Gori i preporuke za mjere intervencije.

“Korupcija ne može i ne smije biti način života, niti se ispunjavanju standarda ne smije pristupati na jedan usko formalan način jer to kreira situaciju u kojoj ćemo imati samo dodatne neželjene efekte. Promjena vlasti je morala donijeti raskid sa ranijim lošijim praksama i uvesti kao način rada sadržajnu, neselektivnu i posvećenu borbu protiv korupcije. To se nije desilo... Dobili smo samo određene kadrovske zamjene i nastavak nezdrave solidarnosti između političkih aktera kada je riječ o onome što oni vide kao prirodnu raspodjelu kolača moći što prate odriješene i nekontrolisane ruke u upravljanju javnim resursima i nezakonite i neetičke pojave. Oni pomaci koji su napravljeni su više rezultat napora EU, SAD i drugih partnera Crne Gore, nego istinske volje u Crnoj Gori da svoju kuću uredimo,” poručila je u svom uvodnom obraćanju izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević.

Uljarević ističe da učestalo zaklinjanje javnih funkcionera u borbu protiv korupcije svoj izraz nema u vidljivim učincima u ovoj oblasti.

“Da korupcija nije državni prioritet ukazuje činjenica da nije uspostavljen meritokratski pristup zapošljavanja u javnoj upravi i preduzećima već i dalje imamo partijsko – nepotističke veze koje i dalje razdiru javnu administraciju. Ne postoji uvezanost ključnih antikorupcijskih tijela, a posebno brine selektivnost u postupanju, odnosno nepostupanju nadležnih institucija koja je indukovana time je li neko politički blizak ili udaljen,” istakla je direktorica CGO.

Da je nova vlast ipak napravila pomak kada je u pitanju borba protiv korupcije istakao je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i borbu protiv korupcije, Momo Koprivica.

“Cilj Vlade Crne Gore je dostizanje nulte stope tolerancije na korupciju i zato smo među prvim institucionalnim potezima obrazovali Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije i taj savjet je pripremio strategiju za borbu protiv korupcije za period 2024. – 2028. godina sa akcionim planom za dvogodišnji period. U Strategiji za borbu protiv korupcije značajna pažnja je posvećena najrizičnijim oblastima – pravosuđe, policija i carina, životna, sredina, urbanizam, javna nabavka i preduzeća u vlasništvu države ili lokalne samouprave. Crna Gora je značajno ojačala međunarodnu policijsku i pravosudnu saradnju – pogotovo sa Europolom i Eurojustom. Takođe smo preduzeli značajne korake ka ispunjenju preporuka GRECO, a jedan niz tih preporuka ćemo implementirati kroz donošenje Zakona o Vladi koji je trenutno u formi nacrta. Postignuti su značajni rezultati izmjenama zakonodavstva o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Uvjeren sam da nam istinski pomaci na pomenutom putu tek predstoje,” naveo je Koprivica.

Trenutni položaj Crne Gore po pitanju korupcije iz perspektive međunarodnih partnera na današnjoj konferenciji je prikazao koordinator Stejt departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričard Nefju.

“Borba protiv korupcije nije centralna samo za naš bilateralni odnos sa Crnom Gorom, već se poklapa i sa željama mnogo Crnogoraca koji sanjaju da vide Crnu Goru kao članicu EU, ali i NATO saveznika koji žele da vide razvoj demokratije. Ipak, država ne može sama sprovesti borbu protiv korupcije... Mnoštvo zainteresovanih strana iz nevladinog sektora rade važan posao u razotkrivanju korupcije i pozivanju korumpiranih aktera na odgovornost. Vlada mora da sarađuje sa civilnim društvom kao partnerima u borbi protiv korupcije. Ohrabrujemo Crnu Goru da uključe više zainteresovanih strana u borbi protiv korupcije, jer privatni sektor, civilno društvo, mediji, međunarodne organizacije i obični ljudi imaju važnu ulogu u tom procesu,” naveo je Nefju.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedioje je zanimljiv razgovor sa psihologom Radojem Cerovićem tokom kojeg je ukazano na kulturološku dimenziju korupcije, a zatim i centralni panel "Za društvo jednakih šansi i po mjeri zakona".

Forum "Mi to možemo – Stop korupciji" je organizovan u okviru projekta Pakt protiv korupcije (Partnerstvo protiv koruptivnih tendencija) koji je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Biro Stejt departmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR