22 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bogdanović: Na evropskim izborima 2029. učestvovaće i Crna Gora i dominantno će je predstavljati socijalisti

Politika

Comments 1

Bogdanović: Na evropskim izborima 2029. učestvovaće i Crna Gora i dominantno će je predstavljati socijalisti

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Aleksandar Bogdanović, generalni sekretar DPS-a

Ovog mjeseca ispratili smo još jedne izbore za Evropski parlament. Uvjeren sam i posljednje na kojima birači iz Crne Gore nijesu imali pravo glasa.

Grupa Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, koja pripada Partiji evropskih socijalista čiji je član i Demokratska partija socijalista, ostvarila je gotovo identičan rezultat kao i 2019. godine. Osim što ostaje među dvije vodeće snage, bez grupacije S&D ni ovog puta nema većine.

I dok je proteklih dana pretjerano eksponirana priča o padu više stranaka iz različitih grupacija, pri čemu se ispostavilo da desnica baš i nije imala onakav rast kakvim je on prvobitno predstavljan, upravo iz redova socijalista imamo jedan od najznačajnijih ovogodišnjih rezultata. Riječ je o Demokratskoj partiji Italije, koja je, uz vođstvo nove liderke, nakon više uspjeha na regionalnim izborima, prije osam dana doživjela veliki rast i uvjerila da ta država ponovo ima izuzetno jaku snagu lijeve orijentacije.

I prateći sve što se širom Evrope dešavalo ovih dana, neizostavno se postavlja pitanje – gdje je tu Crna Gora?

Moj je odgovor – budemo li odgovorni političari, onda će birači iz Crne Gore odlučivati na evropskim izborima 2029. godine. Građani iz ciklusa u ciklus, uostalom, ponavljaju identičnu poruku – da oni iznad svega žele da budu dio Evropske unije. No, da li svi političari to osluškuju na pravi način? Prema protestnim notama, nedostatku sluha za opozicione ideje i pojedinim novouspostavljenim praksama – odgovor teško da je pozitivan.

Želimo li u EU, istinski a ne deklarativno, promjene će biti nužne – jer, dugo je već jasno ko zaista teži evropskim integracijama, vrijednostima i idejama. Dođe li to tih promjena – doći će i do toga da se glas građana Crne Gore čuje u Evropskom parlamentu za pet godina.

I šta ukoliko se to zaista i dogodi?

Crnu Goru bi u tom slučaju predstavljalo najmanje šest evropskih poslanika. A najviše bi ih imala ona koja je najjača – a to će biti, baš kao i danas, Demokratska partija socijalista. Zajedno sa ostalim lijevim snagama, učinili bismo da Crnu Goru dominantno predstavljaju socijalisti – čime bismo doprinijeli ne samo snazi grupe S&D, već i anuliranju mogućnosti da desničarske, ksenofobne i euroskeptične politike dođu u situaciju da participiraju u evropskoj “vladi”.

Jer, na evropskim izborima nema ad-hoc koalicija, “paf-paf” dogovora, takozvanih “rogova u vreći” – ideološki i programski potpuno suprotstavljenih. I lista koja dobije najviše glasova – imaće i najviše zastupnika, dok će mnogi, koji se na državnim izborima iz ciklusa u ciklus “spašavaju” praveći saveze iz očaja, ostati “ispod crte”.

Zbog svega navedenog, vjerujem da je pravo vrijeme i da pružimo podršku inicijativi civilnog sektora o izradi zakonskog rješenja o izborima za predstavnike Crne Gore u Evropskom parlamentu. Jer, budemo li na visini zadatka, ti su nam izbori mnogo bliži nego što to sada djeluje.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Dada

Pogledajte glavni razlog zasto Erdogan ima toliku podrsku, pa iako mu se pakuje svasta. Idite medju narod razgovarajte s njima, pitajte ih o njihovim brigama i problemima, saslusaj te ih, i dajte im osjecaj da vi niste oni odozgo, vec neko ko je kao on/ona sasvim normalan i obican.Ali Prijatelj.