20 °

max 34 ° / min 20 °

Nedjelja

08.09.

34° / 20°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Adžić: Aneksionom prijedlogu zaključivanja ugovora o dvojnom državljanstvu sa Srbijom reći - ne može i neće proći

Izvor: Novak Abramović foto

Politika

Comments 2

Adžić: Aneksionom prijedlogu zaključivanja ugovora o dvojnom državljanstvu sa Srbijom reći - ne može i neće proći

Autor: Antena M

  • Viber

Crnoj Gori treba da bude prioritet približavanje Evropskoj uniji, kako bi ona postala što prije njena članica, a ne razmatranje političkih inicijativa o zaključivanju sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Srbijom, koja je daleko od Evropske unije i od NATO-a, smatra predsjednik Crnogorske evropske partije Novak Adžić. 

Crna Gora ima dobar i za njene interese zaštitnički Zakon o crnogorskom državljanstvu, navodi on. 

"Članom 18. Stav 2 tog Zakona uređeno je da postoji mogućnost sticanja dvojnog državljanstva na osnovu ratifikovanih međunarodnih ugovora i sporazuma koje je zaključila Crna Gora.

Do sada, Crna Gora ni sa jednom državnom u regionu, Evropi i svijetu nema zaključeni sporazum o dvojnom državljanstvu. 

Mislimo da ga ne treba zaključivati još uvijek ni sa jednom državom, a ako bi se nekad ukazala potreba za time, taj sporazum bi prvo trebalo zaključiti sa državama članicama NATO-a i zemljama članicama Evropske unije. Državama članicama NATO-a iz Evrope prioritetno, ali i šire. 

Naravno, tu mislimo na članice NATO-a i EU, za koje je vezana crnogorska dijaspora u Zapadnoj Evropi, ali nije ni to bezuslovno, već treba da slijedi crnogorski evropski put, ako bude išao svojim tokom u zaštiti državnih i nacionalnih crnogorskih interesa i interesa zapadno-evropske crnogorske dijaspore, pojedinačno i grupno, samo one koja je odana Crnoj Gori i investira za nju u funkciji opšteg dobra. A ne nikada za one koji su protiv Crne Gore, njenog građanskog uređenja i asimilacije crnogorske nacije ili bilo kakve dominacije", navodi Adžić. 

CEP smatra da je nepotrebno i krajnje štetno, u postojećim okolnostima, zaključiti ugovor o dvojnom državljanstvu sa Srbijom.

Na tome insistiraju marionetske velikosrpske političke strukture, političke stranke pod mentorstvom i uticajem Beograda i Moskve i to je još jedan veliki razlog za zabrinutost, poručuje Adžić.

"Ideja za zaključenje tog sporazuma ima jasne skrivene namjere kako bi se uticalo na političke prilike u Crnoj Gori sa ciljem derogiranja njenog Ustava, suverenosti i nezavisnosti i pretvaranja Crne Gore u 'drugu srpsku državu' sa konačnom namjerom ponovne i puzajuće aneksije Crne Gore, odnosno, pokušaja poništavanja pobjedničkog referenduma iz 2006. 

Uvjereni smo da se to neće desiti. Valjda Spajićev PES neće prihvatiti ovaj Mandićev prijedlog, ako im je imalo stalo do Crne Gore, što je više nego problematično i sporno da im je stalo. Sjetimo se, prvo je zaključen tzv. temeljni ugovor sa SPC, koji je bio protiv Crne Gore, a sad se insistira na sporazumu o dvojnom državljanstvu sa Srbijom, iz istih ili sličnih motiva i to sa istih ili sličnih adresa sa u suštini identičnim namjerama.

Elem, ako treba u skladu sa postojećim Zakon o državljanstvu Crne Gore, a do sada to nije bio slučaj, Crna Gora, ako se i kad ukaže prilika na recipročnoj osnovi, može zaključiti bilateralne ugovore, hipotetički, ne obavezno jednoga dana, sa državama članicama Evropske unije i NATO-a i državama poput Švajcarske itd. Ali, izričito smo protiv namjere aktuelnog režima da se prvo zaključi bilateralni ugovor sa Srbijom. Ne, mi to nećemo i pozvaćemo na proteste, stalne, građanske, ako to ova veleizdajnička Vlada uradi. Jer, njihov je cilj da se sruši Crna Gora. 

Mi moramo štititi lojalnu Crnoj Gori našu dijasporu evropske zapadne topografije i civilizacije i njihovu vezanost za domovinu. Sve ćemo uraditi da tako bude, ali omču oko vrata Crnoj Gori stavljati nećemo i ne smijemo kako oće ovaj režim i njegovi ucjenjivači, trabanti i mentori. Neće proći, protiv smo, a za pravo i pravdu", zaključuje Adžić. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

marjan

Novak dobro recituje, mozda bi nesto i politicki napravio da se nije okruzio bivsim Dritanovim ideolozima i saradnicima na celu sa Šerbom R. Ovako ce ostati samo jos jedna strancica koja ce se boriti za isto biracko tijelo s DPS, SD, SDP, LP, najavljene Duskove stranke...

bobo

Vi gospodine Adžiću, gromoglasno najaviste, prije 15 - tak dana, NACRT DEKLARACIJE O GENOCIDU SRBIJE NAD CRNOM GOROM, NAD CRNOGORCIMA I CRNOGORKAMA. Umjesto te deklaracije, Vi nam sad poturiste po stoti put pranu priču, parole i i očiglednu nemoć da bilo što preduzmete za spas Crne Goree..