18 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mandić bez konsultacija zakazao sjednicu za 28. jun: Rezolucija o Jasenovcu na Vidovdan u Skupštini?

Izvor: Dragan Tomašević foto/Antena M

Politika

Tag Gallery
Comments 12

Mandić bez konsultacija zakazao sjednicu za 28. jun: Rezolucija o Jasenovcu na Vidovdan u Skupštini?

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon što je 19. juna Šesta sjednica Skupštine na kojoj je trebalo da bude utvrđen dnevni red prekinuta, izgleda da nastavak ipak neće biti u ponedjeljak 24. juna, kako je bilo najavljeno. 

19. juna trebalo je da bude poznato da li će poslanici u dnevni red uvrstiti prijedlog Vlade za smjenu ministra pravde Andreja Milovića.

Na sajtu Skupštine Crne Gore objavljeno je da će 28. juna u 10 sati biti održana Deveta sjednica Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u 2024. godini. 

Piše da su na dnevnom redu Izvještaj o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2023. godinu, Godišnji Izvještaj o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2023. godinu, kao i Izbori, imenovanja i razrješenja. 

Izvor: Screenshot; Skupština CG 

Prema saznanjima Antene M, 28. juna, na Vidovdan, u dnevni red bi mogla biti uvrštena Rezolucija o Jasenovcu, čime će predsjednik Skupštine Andrija Mandić ispuniti želju lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića. 

Podsjetimo, Knežević je ranije izjavio da očekuje da će Rezolucija o Jasenovcu do kraja juna doći na dnevni red i da je o tome razgovarao sa Mandićem.

"Volio bih da to bude 28. juna, za Vidovdan, i da simbolički pošaljemo poruku da se u Jasenovcu desio nezapamćeni genocid, koji mnogi pokušavaju relativizovati i izjednačiti sa nekim zločinima", kazao je Knežević u emisiji Načisto. 

Takođe, poručio je da Demokratska narodna partija neće ući u Vladu ako ne bude izglasana Rezolucija o genocidu u Jasenovcu. 

On je rekao da Rezolucija o genocidu u Jasenovcu treba da bude prva na dnevnom redu sjednice Skupštine, a nakon toga na red treba da dođe i inicijativa premijera Milojka Spajića za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića, te da DNP želi saslušati argumente i obrazloženje i samog premijera Spajića u vezi sa razrješenjem, ali i Milovića.

"Ako neko misli da će DNP glasati po automatizmu, onda je u grdnoj zabludi. Suspendovali smo podršku Vladi Milojka Spajića, preduslov je izglasavanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, ali svakako želimo čuti obrazloženje i razloge premijera zašto inicira smjenu Milovića i da li oni korespondiraju našim zahtjevima i obrazloženjima koje smo saopštavali ranije", kazao je Knežević, poručivši da će na Kolegijumu insistirati da se Miloviću omogući da učestvuje u raspravi koja se tiče njegove smjene.

Opozicija je ranije na Kolegijumu predsjednika Skupštine bila za to da Milović bude na sjednici, dok parlamentarna većina nije. Stav Demokratske Crne Gore bio je da se postupi kao u slučaju razrješenja Vladimira Leposavića, ministra u Vladi Zdravka Krivokapića, koji je svoj stav iznio u završnoj riječi. 

Nije još međutim poznato da li će, kada se o inicijativi za njegovu smjenu bude raspravljalo, u plenarnoj sali biti i Milović. 

Prema ranijim najavama i razgovorima sa Kolegijuma 28. juna trebalo je da bude održan Premijerski sat.

Kako sada stvari stoje, Premijerski bi mogao biti pomjeren za subotu 29. jun. 

Crna Gora je inače dobila i zvaničnu potvrdu da će se Međuvladina konferencija održati 26. juna u Briselu. 

"Biće mi čast da predvodim crnogorsku delegaciju u kojoj će se naći ministarka evropskih poslova Maida Gorčević i ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na Međuvladinoj konferenciji koja predstavlja krunu naših zajedničkih napora za dobijanje IBAR-a", poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić. 

Podsjetimo, poslanik PES-a, Vaslije Čarapić, nedavno je kazao za TVCG da očekuje rekonstrukciju Vlade odmah nakon dobijanja IBAR-a, da je to bio interni dogovor, te da smatra da će se u tim rokovima i dogoditi rekonstrukcija Vlade.

Mugoša: Sinhronizovane aktivnosti Mandića i Spajića 

Da je nova sjednica zakazana za Vidovdan naprasno i bez konsultacija, poručio je poslanik SD-a Boris Mugoša.

"Današnje sinhronizovane aktivnosti Spajića i Mandića i to na dan kad smo dobili i zvaničnu potvrdu da će se Međuvladina konferencija o pristupanju Crne Gore EU održati 26. juna su samo još jedan pokazatelj da su klasična politička trgovina i ucjene najčvršći temelj aktuelne većine i da Mandić upravlja ključnim procesima u Crnoj Gori…

Spajićevo prezentovanje ideje o redefinisanju koncepta crnogorskog državljanstva, koja je nakon jasnog ukazivanja stručne javnosti i određenih političkih subjekata da je neustavna i da urušava rad Odbora za izbornu reformu nemušto pokušana da bude korigovana saopštenjem iz njegovog Kabineta. 

Naprasno zakazivanje od strane Mandića nove sjednice Skupštine za 28. jun (na Vidovdan), i to bez konsultacija na Kolegijumu pritom kršeći i Poslovnik u dijelu onemogućavanja poslovničkih prava opoziciji, iako sljedeće nedjelje treba da se nastavi aktuelna sjednica parlamenta na kojoj će biti 20-tak tačaka…

Vjerujem da progresivna i građanska Crna Gora neće dozvoliti olako igranje sa njenom stabilnošću i dugoročnom održivošću… Priča o dobijanju pozitivnog IBAR-a ne smije biti maska za realizaciju projektovanih aktivnosti na urušavanju temeljnih vrijednosti samosvjesne, evropske i evroatlanske Crne Gore", napisao je Mugoša večeras na mreži Iks.

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

Sve vi cvjetalo

Pjeva li Karleusa? Bojkotujte ih. To je trebalo davno ucinjeti. O kad su ovu raspikucu postavili za.predsjednika. Samo im dajete legitimitet. Pogledajte sto se cini od drzave na svakom koraku. Unistavaju cega god se dohvate.

OrjaLuka

Nema šale pritiska Srbija i Rusija ove crnogorske izdajnike a treba i odraditi one 300 miliona dolara koje su primili kako je FBI i CIA javila od Rusije za destabilizaciju Balkana.

ulogasrpskogroblja

Neka se čuje da je Jasenivac organizovan od strane četnika i kako je podržavan od strane istih i kako su bili poslužni NDH. Pa će skalat nalo možda.