32 °

max 32 ° / min 19 °

Subota

29.06.

32° / 19°

Nedjelja

30.06.

31° / 21°

Ponedjeljak

01.07.

31° / 22°

Utorak

02.07.

27° / 19°

Srijeda

03.07.

24° / 17°

Četvrtak

04.07.

29° / 16°

Petak

05.07.

31° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uljarević: Pitanje je koliko će trajati završnica pregovora sa EU i hoće li se Crna Gora iščupati iz zagrljaja Aleksandra Vučića

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 2

Uljarević: Pitanje je koliko će trajati završnica pregovora sa EU i hoće li se Crna Gora iščupati iz zagrljaja Aleksandra Vučića

Autor: Antena M

  • Viber

Ministri država članica u Briselu usvojili su danas izvještaj Evropske komisije da je Crna Gora ispunila privremena mjerila za ključna pregovaračka poglavlja koja se odnose na pravosuđe i temeljna prava, te pravdu, slobodu i sigurnost.

Koji izazovi slijede nakon dobijanja IBAR-a, za Balkans.Aljazeera govorila je direktorica Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević.

Kako je rekla, jako je važno da, u ovom trenutku, Crna Gora nastavi ka EU.

"Mi smo imali jedan zastoj, čak i najgore izvještaje koji smo dobili u prethodne tri godine, tako da je IBAR veliki obrt. Svakako, naglasila bih da je ovo prije svega bila snažna politička volja koja je stigla od same Evropske unije da se otvori i koja je na neki način nosila i crnogorske vlasti. Ovo je formalno-pravno završnica, ali je veliko pitanje koliko će dugo trajati ta završnica. Sada je svaka odgovornost suštinski u Crnoj Gori i na njenim donosiocima odluka jer IBAR ne znači da smo mi ispunili sve obaveze, već da su određena privremena mjerila ispunjena. Dozvolite da kažem da su određeni kriterijumi bili mnogo niži nego ranije, kako bi se na taj način podstakla država i poslala dobra poruka regionu, ali obaveze nisu nestale. Te obaveze biće prenešene u završna mjerila", smatra Uljarević.

Kako je rekla, IBAR je stigao u vrlo kompleksnom političkom trenutku u Crnoj Gori.

"Ja mislim da život nastaje tek nakon IBAR-a. Vrlo je složena unutrašnja politička situacija jer je ova Vlada sastavljena od heterogenih činilaca. Neki od njih su daleko od afirmacije EU vrijednosti i standarda. Postoji snažan impuls unutar tih struktura da nas vraćaju u prošlost, i da tu prošlost politički i revizionistički mijenjaju. To su vrlo opasni procesi i u narednih par mjeseci će nam biti vrlo jasne dvije činjenice – u kojoj mjeri je ovakva Crna Gora, koja je danas dobila pohvale iz Brisela, uspjela da se iščupa iz zagrljaja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji ima snažan upliv u donošenje odluka te da li su prevagnule snage koje zaista žele da idu u EU, a ne samo da prave određene štrikove da bi kasnije lakše politički trgovali", zaključila je Uljarević.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

jovan

Plašim se velike obsrukcije od strane velikosrpskih snaga u Parlamentu i Vladi. Da Bog da da ih ne bude, ali ne treba vjero vati vuku i kad je u jagnjećoj koži.

Orlov krš

Ova Vlada mora što prija otiċi sa političke scene,jer sa njom ovakvom kakva je nema puta u Evropu!Spajiċu je važnija fotelja od interesa države,pa u tom cilju udovoljavanje retrogradnim,revizionističkim snagama predvođenih vojvodom Mandiċem!IBAR je samo uslov za dalje,ali Vučiċ se pita, nažalost!