27 °

max 32 ° / min 22 °

Ponedjeljak

01.07.

32° / 22°

Utorak

02.07.

28° / 18°

Srijeda

03.07.

27° / 16°

Četvrtak

04.07.

27° / 17°

Petak

05.07.

30° / 17°

Subota

06.07.

31° / 19°

Nedjelja

07.07.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MVP Hrvatske: Donošenje Rezolucije o Jasenovcu neprimjereno i neprihvatljivo, očekujemo utvrđivanje odgovornosti za zločine u Dubrovniku

Izvor: EPA-EFE

Politika

Comments 13

MVP Hrvatske: Donošenje Rezolucije o Jasenovcu neprimjereno i neprihvatljivo, očekujemo utvrđivanje odgovornosti za zločine u Dubrovniku

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

 
Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) oglasilo se nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu te logorima Dahau i Mauthauzenu. 

"Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova žali što je Crna Gora odlučila zanemariti pozive Republike Hrvatske da ne politizuje žrtve Jasenovca i ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i europski put Crne Gore.

Republika Hrvatska smatra neprihvatljivim, neprimjerenim i nepotrebnim donošenje rezolucije čija namjera nije izgradnja kulture sjećanja i pomirenje, već instrumentalizacija sjećanja na žrtve Jasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva inicijatora ove rezolucije, navodi se u saopštenju i dodaje da je nedvosmisleno da je motiv za njeno donošenje sadržan u činjenici da je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda inicirana rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici, koja je usvojena 23. maja 2024.

"Ovaj čin ne možemo smatrati dobronamjernim"

"Iz navedenog jasno proizlazi da se rezolucija o Jasenovcu donijela kako bi se obezvrijedila i relativizovala UN-ova rezolucija o genocidu u Srebrenici, koji je utvrđen nizom presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i u presudi Međunarodnog suda od 26. februara 2007.", navodi se u saopštenju i naglašava da se "ovaj postupak Crne Gore ne može smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku, niti je u skladu s deklarisanim ciljem članstva Crne Gore u Europskoj uniji". 

Podsjećaju da su dobrosusjedski odnosi jedan od ključnih elemenata procesa proširenja, kao i procesa stabilizacije i pridruživanja, te jedan od ključnih kriterija za ocjenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore, shodno  Pregovaračkom okviru Europske unije za Crnu Goru. 

"Nadovezujući se na nedavan pozitivan Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR), Republika Hrvatska očekivala je da će se Crna Gora suzdržati od svake aktivnosti koja bi mogla voditi ka narušavanju ili pogoršavanju dobrosusjedskih odnosa, te da će svoje napore usmjeriti na ispunjavanje uslova i mjerila u pristupnom procesu od kojih su neka posebno važna za Republiku Hrvatsku", ističe MVEP Hrvatske. 

Hrvatska očekuje da će Crna Gora utvrditi odgovornost za ratne zločine u Dubrovniku 

"Podsjećamo, shodno Zajedničkom stajalištu EU za poglavlje 23, predstavljenom na Međuvladinoj konferenciji 26. juna 2024. da Crna Gora mora pokazati napredak i rezultate vezano za procesuiranje ratnih zločina, uključujući utvrđivanje odgovornosti na visokim razinama, rješavanje slučajeva nestalih osoba, kao i pitanje odšteta za žrtve, te zaštitu nacionalnih manjina i njihovih prava", navodi se u saopštenju i poručuje da Republika Hrvatska očekuje da će Crna Gora prioritetno pristupiti rješavanju pitanja utvrđivanja odgovornosti za zločine koje su državljani Crne Gore izvršili tokom agresije na Republiku Hrvatsku devedesetih godina. 

"To posebno uključuje i one počinjene prilikom napada na Dubrovnik koji je započeo 1. oktobra 1991. i opsade grada koja je trajala do maja 1992, kao i zločine počinjene nad hrvatskim državljanima u Crnoj Gori, uključujući u logoru Morinj u kojem je bilo zatočeno više od 350 hrvatskih državljana od oktobra 1991. do avgusta 1992., te pitanje pravednih naknada za sve bivše logoraše", ističe MVEP Hrvatske.

Uzimajući u obzir stvarnu svrhu ovog čina Skupštine Crne Gore, kojim se Crna Gora stavila u položaj koji Republika Hrvatska ne može tumačiti dobrosusjedskim i suprotan je namjerama razvoja prijateljskih odnosa, Republika Hrvatska zadržava pravo reagirati na odgovarajući način", zaključili su u saopštenju. 
 

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Dje je sad Gorčevićka sa njenim Evropskim integracijama zajedno sa Fićom Ivanovićem? Utihnuli su potpuno. Trt Milojka!

Javor

Rezolucijom su Mandić i Pipun dobili 'bon' da se mogu slikati sa Vučićem u Beogradu. To sto će građani CG dugoročno ispasštati ovaj nerazumni čin, ovu dvojicu neće iśekirati. Hrvatska kao članica EU će sigurno znati na koji način odgovoriti na ovaj neodgovorno čin CG parlamenta.

Javor

Bio je ovo pucanj u sopstvene noge, što će dugoročno koštati C.Goru i žestoko usporiti njen put u EU. Prećutno je hrvatska vlast prelazila preko brojnih nedjela pocinjenih u Konavlju, Dubrovniku i njegovom zaleđu. Sada će sigurno ta pitanja biti aktuelizirana.