26 °

max 28 ° / min 18 °

Utorak

02.07.

28° / 18°

Srijeda

03.07.

27° / 16°

Četvrtak

04.07.

27° / 17°

Petak

05.07.

30° / 17°

Subota

06.07.

31° / 20°

Nedjelja

07.07.

32° / 21°

Ponedjeljak

08.07.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nova neistina Marka Kovačevića

Politika

Comments 5

Nova neistina Marka Kovačevića

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Priredila: R.T.

„Jasenovac je bio jedna tajna koja je tek prošaputana u socijalističkoj Jugoslaviji... Dugo poslije rata uloga NDH i Jasenovca se svodila na priču o žrtvama fašizma bez priče o tome da je cilj bio istrijebiti srpski narod sa tog prostora.“ (Marko Kovačević, intervju Borbi, 30. jun 2024.)

„Iako u srpskoj javnosti postoji uverenje da se u socijalističkoj Jugoslaviji o zločinima nad Srbima nije smelo govoriti analiza udžbenika pokazuje da je od samog početka, od 1950-ih godina tema zločina kolaboracionista nad civilima, a posebno ustaša, bila obavezno poglavlje, koje je uključivalo i vrlo detaljne i brutalne opise... Vrlo su jasno navedeni ciljevi ustaškog režima, insistiralo se na tome da je cilj Pavelićev bio da istrebi sve Srbe. Govorilo se o logorima, na prvom mestu uvek i mnogo o Jasenovcu.“ ( Dubravka Stojanović, „Prošlost dolazi“ str. 239)

Možda će neko požuriti i reći da je Marko Kovačević živi dokaz istinitosti onoga što je Dobrica Ćosić napisao o važnosti laži za Srbe. Samo – i Dubravka Stojanović je Srpkinja. Dakle, nije to pitanje nacionalne pripadnosti, to je, ipak, pitanje čovjeka. Stvar karaktera pojedinca.

Ali i još nečega neodvojivog od onoga što priča i radi Marko Kovačević – pitanja njegovog političkog cilja. I na pitanje zašto laže gradonačelnik Nikšića, odgovor je u briljantnoj knjizi istoričarke iz Beograda, Dubravke Stojanović, u analizi onoga što je prethodilo ratovima 90-ih i načinu na koji su obrađivani u udžbenicima iz kojih istoriju uči srpska omladina.

„Ratovi su došli kao posledica promene koja se desila u kulturi sećanja.“ („Prošlost dolazi“, str. 219)

„Traumatični poraz kao osnova identiteta bio je motivacija za ratove, ali se posle njihovog, za srpsku stranu, neslavnog završetka ovaj narativ učvrstio, petrifikovao i pomerio sa ratnog pola u sferu sećanja, da tu sačeka novu priliku, da ponovo krene u svoj osvetnički pir. Ili, kako je to definisao Milivoj Bešlin, da iz revizionizma pređe u novu fazu – u revanšizam.“ („Prošlost dolazi“, str. 220)

Mudrima je jasno da je Marko Kovačević namjestio svoj sat na početak „drugog poluvremena“, kako je Ivica Dačić najavio revanš za četiri rata koje je Srbija izgubila u posljednjoj deceniji prošloga vijeka.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

@@@@

@Ivangrad Pobogu jes kao dijete sam morao da ucim o Jasenoivcu i o zlocinima ustasa pa smo isli na ekskurzije u Jasenovac i niko nije nista sakrivao.Krije se saradnja cetnika i ustasa citavo vrijeme rata.Krije se da je u masakru u Velici ucestvovali cetnici.Krije se da je vojvod Djujic primao platu

zordan

Svaki klerofasista vjeruje da proslost moze da se mijenja , pa tako i Marko . Tome i ostalim lazima ih uci crkva srbije . Cosic to lepo kaze - Niko tako dobro ne laze , kao sto Srbin laze

Ivangrad

Mladjani Marko prica ono sto zna a ne zna nista pa onda laze. Da bi se nesto znalo mora se poraditi na obrazovanju ali to trazi i vrijeme i malo sivih celija sto doticni nema. Jos prije 40 i vise godina Antun Miletic je objavio 2 knjige dokumenata o Jasenovcu. Citaj Marko.