25 °

max 29 ° / min 17 °

Petak

05.07.

29° / 17°

Subota

06.07.

30° / 19°

Nedjelja

07.07.

33° / 20°

Ponedjeljak

08.07.

35° / 23°

Utorak

09.07.

37° / 24°

Srijeda

10.07.

36° / 24°

Četvrtak

11.07.

38° / 25°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zenović: Usvajanje Rezolucije o Jasenovcu ne bi trebalo da uspori evropski put Crne Gore; Ima diplomatskog pritiska iz Hrvatske koji može uticati na pregovore sa EU

Izvor: schreenshot Gradska TV

Politika

Comments 13

Zenović: Usvajanje Rezolucije o Jasenovcu ne bi trebalo da uspori evropski put Crne Gore; Ima diplomatskog pritiska iz Hrvatske koji može uticati na pregovore sa EU

Izvor: gradski.me

Autor: Antena M

  • Viber


Usvajanje Rezolucije o Jasenovcu ne bi trebalo da uspori evropski put Crne Gore jer je u duhu dobrosusjedskih odnosa i pijeteta prema svim žrtvama i osudi genocida na Balkanu, ocijenio je Glavni pregovarač sa Evropskom unijom Predrag Zenović za Gradsku.

Ipak, potvrđuje da nakon usvajanja rezolucije ima diplomatskog pritiska iz Hrvatske koji može uticati na pregovore sa EU.

Rezolucija o Jasenovcu nastala je kao konsenzus unutar vladajuće većina i cilj joj je da uspostavi jasan odnos prema prošlosti i pijetet i poštovanje prema svim žrtvama zločina, naglašava glavni pregovarač sa EU.

„Ali su nam jasne poruke iz Zagreba da to nije ocijenjeno kao nešto što ide u duhu dobrosusjedskih odnosa. Sa druge strane postoji tendencija Vlade da se, kada su u pitanju stvari koje se tiču prošlosti…“, kazao je Zenović.

Iako konstatuje da Rezolucija o Jasenovcu „stvara određeni šum između Zagreba i Podgorice i nije pozitivno dočekana u Briselu, Zenović tvrdi da ima pozitivan efekat.

“To je posebno važno za region budući da je dobrosusjedska politika jedan od uslova evropske integracije Crne Gore. Vrlo su složene stvari i o njima treba govoriti otvoreno da se zdravo demokratsko društvo gradi na određivanja prema prošlosti“, istakao je Zenović.

On je napomenuo da će Crna Gora nastaviti pozitivan pristup prema svim akterima pregovara.

“Ona pitanja koja se tiču pregovaračke strukture i Ministarstva vanjskih poslova je da nađu način da se ovo i druga otvorena pitanja sa Zagrebom rješavaju u najboljoj mogućoj vjeri, u diplomatskom tonu kakav priliči zemljama koje, bez obzira na prošlost, imaju odličan odnos“, naveo je Zenović i dodaje:

„Hrvatska je zemlja koja je bila i ostala velika podrška na evropskom putu. Vjerujem da se to neće promijeniti i nadam se da ćemo upravo u diplomatskom dijalogu naći odgovore na sva sporna pitanja“.

Zenović ne sumnja da bi Crna Gora, zbog Rezolucije, mogla da trpi teže posljedice i podsjeća da bi, nakon dobijanja IBAR-a, mogla da zatvori sva poglavlja i postane članica EU do 2028.

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Da li si ti normalan ili samo kao poltron Spajića opravdavaš ovaj bezumni čin PES-ovih dvorskih budala u vlasništvo vojvode Mandića

Crnogorka

Čemu to filozofiranje sad post festum?Zenovicu da si neki dobar pregovarač nebi pominjao uopšte ‘diplomatski pritisak Hrvatske”,nego samo ucjennjivacki pritisak Mandića.Svi vi iz PESa ste neki fals stručnjaci ,čim progovorite izleti vam i nivo obrazovanja.

Dzimi

Sa ovakvim razmisljanjem ovoga europejca u evropsku uniju ce mo uci znate kad nikad