33 °

max 33 ° / min 20 °

Nedjelja

07.07.

33° / 20°

Ponedjeljak

08.07.

33° / 22°

Utorak

09.07.

36° / 23°

Srijeda

10.07.

37° / 24°

Četvrtak

11.07.

36° / 25°

Petak

12.07.

36° / 25°

Subota

13.07.

36° / 26°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstavljanje Evropskog saveza: Bićemo najjača snaga na političkoj sceni Crne Gore, ne želimo da se pomirimo oko vrijednosti nakon kojih će Crna Gora nestati

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 14

Predstavljanje Evropskog saveza: Bićemo najjača snaga na političkoj sceni Crne Gore, ne želimo da se pomirimo oko vrijednosti nakon kojih će Crna Gora nestati

Autor: Antena M

  • Viber

Evropski savez, u kome će biti Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija i Liberalna partija, zvanično je predstavljen večeras u Podgorici.

Na skupu je poručeno da je temelj ovog saveza programska deklaracija koja se oslanja na Ustavno određenje Crne Gore kao građanske države, čiji su nosioci suvereniteta građani.

Na početku skupa, nakon poruka podrške međunarodnih partnera, inostranih političkih aktera iz socijalističkog i liberalnog spektra, uslijedila je panel diskusija, na kojoj su govorili: predsjednik SD Damir Šehović, predsjednik Socijaldemokratska partija Ivan Vujović, predsjednik LP Vatroslav Belan, istoričar Miloš Vukanović i ekonomski analitičar Mirza MuleškovićModeratorka panel diskusije bila je Jovana Marković.

Predsjednik SD Damir Šehović kazao je da je Evropski savez novi politički proizvod koji se osniva na, istorijski provjerenim, programskim i ideološkim temeljima.

"Savez je nadstranački, zato što ove tri partije koje su se odlučile da čine okosnicu imaju ambiciju da grade partnerstvo, prije svega sa nepartijskim udruženjima, ali i brojnim istaknutim intelektualcima. Pokušavamo da građanima ponudimo novu viziju, zato ćemo imati privilegiju da predstavimo nekoliko desetina ljudi koji nijesu podržali nas, nego ideale i principe na osnovu kojih je nastala programska deklaracija. Mi nijesmo repa bez korijena, a nijesmo ni uzeli grebalicu pa ove tri partije slučajno formiraju savez, već ove tri partije predstavljaju sljedbenike saveza reformskih sanaga", rekao je Šehović.

Šehović dalje ističe: "Naša kuća gori, a kada kuća gori ukućani se sigurno neće međusobno raspravljati je li bolji Ronaldo ili Messi, već će da brane svoju kuću. Mi osnivamo Evropski savez da bismo se odbranili od onih koji bi da mijenaju karakter ove države i onih koji bi da mijenjaju Ustavne vrijednosti države".

Ne želimo, kaže Šehović, da se pomirimo oko vrijednosti nakon kojih će Crna Gora nestati.

"Bojim se da je ideja onih na vlasti da Crna Gora nestane. Da je obezliče, a onda se njome lako upravlja sa strane", ističe Šehović.

Predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan je istakao da će se pored ekonomije baviti naročito identitetom i Crnom Gorom.

"Ko će se time baviti ako ne ove tri stranke. Ovih dana imamo prijetnje da nećemo dobiti ulje, pa šta nas briga zaradićemo to ulje đe mi želimo, nemojmo da ova država bude u inferiornom položaju. Ako nam ne odgovara cijena naći ćemo drugog proizvođača", objašnjava Belan.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Ivan Vujović kazao je da nije slučajno formiranje Saveza na Dan borca.

"Željeli smo i na ovaj način da ukažemo da su ugrožene temeljne antifašističke vrijednosti u Crnoj Gori. Danas imamo mnogo onih na vlasti koji su spremni da unište sve antifašističke vrijednosti", kazao je Vujović.

Kako navodi borba će biti teška, zato im je potreban partijsko-nestranački blok.

"Na čelu sam partije koja časno traje 33 godine na političkoj sceni Crne Gore. Moramo spoznati da su korupcija i organizovani kriminal problem ovoga društva. Uvjeren sam da će ES veoma brzo biti najjača snaga na političkoj sceni Crne Gore”, naveo je Vujović.

Na skupu je jednoglasnom podrškom usvojena deklaracija Evropskog saveza.

Predstavljanje Evropskog saveza možete odgledati na linku ispod:

Ranije su partijski organi SD, SDP, LP-a podržali formiranje saveza, nakon pregovora predstavnika partija.

U tim partijama očekuju da će formiranje Evropskog saveza podržati i veliki broj intelektualaca i nestranačkih ličnosti.

Na osnivačkoj sjednici će biti predstavljena Programska deklaracija koju će moći da potpišu crnogorski građani.

Komentari (14)

POŠALJI KOMENTAR

Di

@Lovćen Za sve ima mjesta i bilo bi odlično. Onda bi mogli da "slavimo" 13. jul. Ali neće oni u Savez, jer iz budžeta dobijaju sredstva za rad stranke, kao i NVO. Eto tako izgleda ljubav do CG. i za ove za koje mi mislimo da su joj vjerni.

Lovćen

I Preokret bi treba da udje u taj savez, jer sam ne može preć cenzus. Kad su Liberali mogli uć sa 0.3% (po potonjem Damar-ovom istraživanju) onda bi trebali i CEP (0.8%) i Preokret (1.8%) da nadju tu mjesto. Svi zajedno bi imali solidnih 8.7%!

Dada

Udruzite se u jedan jedinstven suverinisticki blok, a koji ce se politicki i moralno suprostaviti pro ruskoj i pro srpskoj hobotnici. Vama treba taj blok kao "savez za spas Crne Gore". Zaboravite Evropu sada, to ime ne znaci trenutno nista, jer su burna vremena i velika politicka kriza u EU i USA.