21 °

max 21 ° / min 14 °

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

20° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 14°

Srijeda

09.10.

16° / 15°

Četvrtak

10.10.

21° / 15°

Petak

11.10.

21° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Puljić: Hibridne ratove protiv NATO zemalja vodi moćnik iz GRU-a koji je nadgledao pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 4

Puljić: Hibridne ratove protiv NATO zemalja vodi moćnik iz GRU-a koji je nadgledao pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

Autor: Antena M

  • Viber
"Vodi se istraga oko toga stoji li Rusija iza nedavnog nestanka električne energije u nekoliko zemalja."

Moskva godinama vodi hibridne ratove protiv NATO zemalja, poručuje na mreži X hrvatski novinar i dopisnik Al Jazeere iz Vašingtona Ivo Puljić.

"Sve vodi moćnik iz GRU-a Andrei Averyanov koji je nadgledao pokušaj državnog udara u Crnoj Gori i pokušaje destabiliziranja Moldove i Sj. Makedonije.

Vodi se istraga oko toga stoji li Rusija iza nedavnog nestanka električne energije u nekoliko zemalja na jugu Evrope, članica NATO saveza ili potencijalni kandidati, od Grčke do sjevera Hrvatske, uključujući BiH, kada je stvorena pomutnja usred turističke sezone", naveo je Puljić.

Ko je Andrej Averjanov?

General Andrej Averjanov je najpoznatiji po tome što je predvodio zloglasnu jedinicu 29155 GRU-a, koja je specijalizovana za tajne operacije poput sabotaže i atentata, objavio je prošle godine "France 24".

U tekstu objavljenom u septembru 2023. navode da su špijuni iz ove jedinice osumnjičeni da su 2014. digli u vazduh skladište municije u Češkoj, pokušavajući da izvedu prosrpski puč u Crnoj Gori 2016. i pokušaj trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja 2018.

Opisuju ga kao hladnokrvnog ubicu.

„Averjanov je odlikovani veteran iz Avganistana i Čečenije, a takođe je bio aktivan u Moldaviji i na Krimu. Kao i svi ruski specijalni operativci, on je obučen da preuzme inicijativu, djeluje odvojeno od naređenja pretpostavljenih i uspostavi veze sa lokalnim saveznicima“, kazao je Džef Houn, specijalista za Rusiju i spoljni konsultant za Nev Lines Institute.

Mediji su prošle godine pisali o njemu kao glavnom osumnjičenom za smrt Jevgenija Prigožina, šefa ruske plaćeničke mreže Vagner. 

"Prema rezultatima saradnje zapadnih agencija, agenti ruske vojne obavještajne službe (GRU) su možda imali ulogu u pripremi operacije protiv Prigožina. Među njima je bio i Andrej Averjanov, poznat istim obavještajnim službama po tome što je bio na čelu jedinice GRU 29 155, mostobrana ruskog miješanja u Evropi skoro 10 godina", naveo je francuski "Le Monde".

Prema pisanju svjetskih medija on je nakon smrti Prigožina preuzeo operacije Vagnerove plaćeničke grupe u Africi.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

risi

Akcije osmišljava Ruski institut za strateška istraživanja (RISI). Averjanov realizuje sa svojom jedinicom. Poslije neuspjeha u CG, Putin je smijenio direktora RISI Rešetnjikova i zamijenio ga Fradkovim, bivšim šefom SVR.

TV_EU

@Sanja , ...čita samo tekstove na ćirilici