21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odbornici u Podgorici skratili mandat Skupštini, ide se na izbore

Izvor: Screenshot Youtube

Politika

Tag Video
Comments 13

Odbornici u Podgorici skratili mandat Skupštini, ide se na izbore

Autor: Antena M

  • Viber

Odbornici u Skupštini Glavnog grada danas su skratili mandat Skupštini.

Odluku o skraćenju mandata podržao je 31 odbornik. Glasanju nijesu prisustvovali odbornici doskorašnje većine iz redova Pokreta Evrope sad, Demokrata i koalicije "Za budućnost Podgorice".

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović nije dozvolila da se odbornici izjasne da li da se o ovoj tački glasa odmah nakon završene rasprave, pozivajući se na Poslovnik.

Odluci Borovinić Bojović usprotivili su se odbornici opozicije, Pokreta za Podgoricu, Građanskog pokreta URA.  Odbornica Jevrosima Pejović tražila je da Borovinić Bojović pojasni svoju odluku, dok je odbornik DPS Andrija Klikovac kazao da se radi o samovolji Borovinić Bojović.

Nakon glasanja, odbornik Demokratske partije socijalista Andrija Klikovac kazao je kako će odluka biti objavljena u Službenom listu već sjutra, kako bi bile stvorene i formalne pretpostavke za raspisivanje izbora.

Nastavak sjednice zakazan je za ponedjeljak.

Tok sjednice:

Branka Marković iz PES-a je kazala da su pale sve maske i da je predsjednik Crne Gore pokazao svoje pravo lice i da ne preza da sa DPS-om ruši vlast u Podgorici.

“Milatović je pogazio sve principe za koje smo se borili i ne vidi dalje od sujete. Sva dešavanja u Glavnom gradu su pokazala njegove namjere da destabilizuje Glavni grad i PES. Milatović i njegovih pet odbornika izdali su povjerenje građana dato PES-u. Nisu im građani Podgorice dali mandat da šuruju sa DPS. Milatoviću, vaš izborni rezultat biće ispod cenzusa na narednim izborima”, kazala je ona.

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić zatražila je da prva tačka dnevnog reda bude inicijativa za skraćenje mandata Skupštini Glavnog grada.

Odbornik PES Vasilije Čarapić nije saglasan sa odbornicom Ljiljanić, jer smatra da su "pitanja za razvoj grada važnija od političkih pitanja".

Predsjednica Skupštine Jelena Borovinić Bojović saglasna je sa stavom odbornika Čarapića, jer je, kako kaže u pitanju funkcionisanje Glavnog grada.

Odbornik Klikovac tvrdi da je potrebno glasanjem izjasniti se o predlogu odbornice Ljiljanić, te da nije potrebno davati pauze i dogovarati se van sale o izmjenama dnevnog reda.

Odbornik Miloš Mašković oštro je osudio sve pritiske koje trpi odbornik Zeković.

"Hajde da probamo da glasamo prije svega o izmjeni dnevnog reda, pa ćemo vidjeti o čemu ćemo prvo govoriti, jer kad god bilo glasanje o skraćenju mandata Skupštini, ova vlast nema legitimitet", ukazuje Mašković.

Odbornici su većinom glasali podržali predlog da se o skraćenju mandata glasa na početku današnje sjednice, dok predlog da se na početku glasa o smjeni Injac nije prošla.

Nakon usvojenog dnevnog reda za riječ se javio Miloš Mašković koji je kazao da se Glavni grad ne krećše ubrzanim razvojem i da vlada haos te da ova parlamentarna većina ne može upravljati gradom.

"Inicirali smo skraćenje mandata Skupštini Glavnog grada", kazao je Mašković.

Klikovac tvrdi da do skraćenja mandata Skupštini treba doći jer će, u suprotnom, funkcionisanje grada biti u blokadi. Predložio je, u ime opozicije, da smatraju najboljim rješenjem prijevremene izbore krajem septembra ili početkom oktobra.

Odbornik Boban Radević saopštio je da vjeruje da vanredne lokalne izbore priželjkuju "svega dva ili tri čovjeka".

Odbornik Vasilije Čarapić smatra da bi novim izborima "izborna volja" građana bila iznevjerena, jer su upravo oni birali heterogeni sastav.

„Građani su na izborima glasali protiv DPS-a i politike koja je vladala Podgoricom u prethodnim decenijama. Glasali ste protiv korupcije, privilegija pojedincima bliskim bivšoj vlasti, nakaradnih praksi koje su ostavile 100 miliona duga po sudskim presudama. To su sve bili fingirani procesi. Građani su na prošlim izborima jasno rekli protiv koga su. Godinama ste se borili, a izborna volja je pogažena od strane ljudi koji nijesu vodili ovu kampanju i nijesu dobili ovu bitku. Molim vas da to zapamtite“, kazao je Čarapić.

On je poručio da sadašnja opozicija sigurno neće ponovo doći na vlast.

Šušić: Opozicija za saradnike našla politički nepismene ljude

Šef kluba odbornika NSD-a Mitar Šušić je rekao da je prethodnih dana čestitao koaliciju Pokreta za Podgoricu i DPS-a.

"Danas bi čestitku morao da proširim i na druge subjekte. Želio bih da se osvrnem na GP URA koja ponovo stupa u koaliciju sa DPS-om. Ova parlamentarna većina je Luku Rakčevića dovela na mjesto zamjenika gradonačelnice i ne shvatam šta je njegov motiv",  rekao je Šušić.

On je poručio opoziciji da su za saradnike našli politički nepismene ljude.

"Ovdje je malo riječi  o lokalnoj politici. Niti tse vi našli nešto  što bi bio razlog za skraćenje mandata niti smo mi ušli u veliki poduhvat vršenja vlasti. Situacija sa državnog nivoa se reflektuje na loklani nivo", smatra Šušić.

Nemanja Baošić je rekao da neće glasati za skraćenje mandata parlamenta ali da smatra da ova aktuelna većina treba da padne.

“Dijelile su se funkcije po političkoj osnovi. Jedna osoba podijelila je sve funkcije. Kumovi, rođaci, tako su dojelili funkcije nakon izbora. Ako mandat bude skraćen biće mi žao zbog određenih ljudi. Nismo ispunili ciljevi koje smo obećali”, poručio je Baošić.

Boban Radević je kazao da se u sali osjeća duh Darka Pajovića.

“Neće se opozicija vratiti na vlast jer su oni branioci Katnića, Veljovića, Lazovića. Da li iko normalan misli da DPS brine o interesima građana. Vi pričate o interesima građana a mi radimo”, rekao je on i dodao da bi izglasavanje skraćenja mandata lokalnom Parlamentu značilo da GP URA izražava nezadovoljstvo radom zamjenika gradonačelnice Luke Rakčevića.

Vasilije Čarapić je kazao da svako ko glasa za skraćenje mandata treba da povuče svoj kadar koji su postavili po dubini.

Zdenka Popović iz Demokrata je kazala da joj je žao što je zbog nesuglasica u PES-u došlo do skraćenja mandata lokalnom parlamentu.

“Glavni grad se vodio domaćinski i odgovorno. Demokrate se ne boje izbora, ali se pitam šta ćemo dobiti tog dana? Ako se dese izbori, ne postoji varijanta da donesemo budžet, već ćemo ući u privremeno finansiranje. Za izbore ćemo dati preko milion eura”, istakla je Popović.

Abdić: Građani Podgorice su taoci političkih nesuglasica 

U Skupštini Glavnog grada završnu riječ je ispred DPS imao odbornik Nermin Abdić, koji je istakao da je najbolje da se skrati mandat aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta i da se ide na izbore.

"Mi nikome drugome ne polažemo račune osim građanima. Mislim da je najpoštenije da se svi odmjerimo na izbore. Ovo što se dešava u Podgorici ne služi na čast, ovo je potpuno urušavanje svega to je u gradu prisutno. Građani Podgorice su taoci političkih nesuglasica", rekao je Abdić.

Boris Pejović je ocijenio da se nekima žuri sa skraćenjem mandata, on je takođe kazao da oni koji nijesu željeli dogovor sa PES-om, očigledno su sklopili dogovor sa nekim drugim.

Zdenka Popović je rekla da nema smisla skraćivati mandat Skupštini Glavnog grada.

Vasilije Čarapić je istakao da će oni glasati protiv skraćenja mandata Skuštini jer smatra da se radi o protivljenju izbornoj volji građana iz 2022. godine.

"Bilo bi jako perfidno da opozicija preda inicijativu za skraćenje mandata, a da se onda neki skupljaju oko nje. Rušenjem Podgorice se želi stvoriti neka politička šteta, pa da se na taj način ugrozi državna vlast. Građani Podgorice su ti koji su žrtve zakulisnih radnji", poručio je Čarapić.

Mitar Šušić je najavio da njihov klub neće učestvovati u glasanju po pitanju ove tačke dnevnog reda.

Odbornici će glasati na kraju sjednice

Rasprava je završena. Odbornici opozicije traže da se o tački koja se tiče inicijative za skraćenje mandata lokalnom parlamentu odmah glasa, prije rasprave o drugim tačkama dnevnog reda.

Sjednicu odgledati na linku ispod: 

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

gmazovi

@Miljana, Ljaljo će to, on je naučio da urla ulicama čim mu se foteljica zaljulja

Miljana

Jedino je Zdenka Popovic svjesna da nemaju sa cime pred gradjane.Dako ih Dajkovic ne poduci da neku maglu rasprodaju

Mila K

Ako ima Boga i pravde, JBB ne bi radila nigdje nikad više.