21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đenero: Zabranu ulaska u Hrvatsku zvanični Zagreb donio je uz konsultacije sa Briselom

Politika

Comments 7

Đenero: Zabranu ulaska u Hrvatsku zvanični Zagreb donio je uz konsultacije sa Briselom

Autor: Antena M

  • Viber

Hrvatski politički analitičar Davor Đenero u izjavi za Antenu M objašnjava da zabranu ulaska u Republiku Hrvatsku Andriji Mandiću, Aleksi Bečiću i Milanu Kneževiću zvanični Zagreb nije donio bez konsultacija sa Briselom. Te konsultacije su, dodaje on, neformalne ali jako bitne i naglašava da Hrvatska odavno smatra "patogenim" stranke čije je lidere juče proglasila personama non grata. 

"Nikad se takve odluke, koje se odnose i na zajedničke evropske politike, ne donose bez konsultacija sa partnerima. Da li je baš s partnerima razgovarano o mjeri proglašavanja nepoželjnima u Republici Hrvatskoj tri šefa političkih stranaka prosrpske orijentacije ili velikosrpske orijentacije u Skupstveni Crne Gore ne mogu vam sa sigurnošću reći, ali o tim mjerama je sigurno razgovarano sa evropskim partnerima", kaže Đenero.

Sagovornik Antene M navodi da se ovakve konsultacije unutar EU vode na nivou ministara Vlade i samih predstavnika te države.

"Neformalne komunikacije unutar EU odvijaju se stalno i na nivou predsjednika Vlade, ministara, ali i na nivou pomoćnika ministara", objašnjava on.

Bivši diplomata podsjeća da je Hrvatska i ranije imala rezerve prema politici Alekse Bečića, te da u tom smislu ne čudi što je i njemu izrečena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku.

"Ovo je jasna poruka o tome kako Hrvatska administracija tretira sadašnju vladajuću koaliciju. Tri stranke smatraju se antievropskim strankama i potpuno patogenim, a prema ostalim članovima koalicije ne postoji povjerenje. Ako znate da je odluka donesena upravo nakon što je nekadašnji Demokratski front ušao i formalno u Spajićev kabinet, onda znate da to nije slučajan tajming. A kada je u pitanju Bečić, Hrvatska je i prije imala izrazito velike rezerve prema bilo kakvom obliku razgovora sa ministrima koji dolaze iz Bečićeve stranke", ističe Đenero.

Iz Evropske komisije ranije danas Anteni M odgovorili su da je suvereno pravo vlasti Republike Hrvatske da odlučuje ko može ući u tu državu, ali nijesu konkretno odgovrile da li je Andriji Mandiću, Aleksi Bečiću i Milanu Kneževiću odmah zabranjen i ulazak u zemlje EU ili Šengena.

Sa nivoa ekspertata za ta pitanja juče je Anteni M objašnjeno da to zavisi od odluke Zagreba da imena trojice političara iz Crne Gore (ne)stavi u SIS - Šengenski informacioni sistem. 

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Migo

Treba zabranit svima, tj41koji su glasali, da ne prikvire u EUpa neka glasaju

Di

Naravno da je EU takodje vidjela s kim ima posla. Oni se samo predstavljaju kao Evropejci. Tako je i Dritan govorio, pa su odmah vidjeli sa kim imaju posla. I tu je bio kraj.

Anonimni_sa_razlogom

Kako je ova odluka Hrvatske izgledala sa strane, neko ko nije upoznat sa unutrasnjom dinamikom u CG. Otprilike ovako: "Hrvatska proglasila 3 celnika CG personama non grata. Oni zloupotrebljavaju Hrvatsku za unutrasnje stvari." Tacka. Nisu spomenuli, ni Hrvatska ni SAD, da su oni pro-Srbija likovi.