19 °

max 22 ° / min 15 °

Petak

20.09.

22° / 15°

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

22° / 16°

Srijeda

25.09.

18° / 15°

Četvrtak

26.09.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spajić: Nijesam ni razmišljao o razrješenju Mandića i Bečića, ojačani sa BS uvešćemo Crnu Goru u EU

Izvor: Antena M; Foto: Dragan Tomašević

Politika

Comments 15

Spajić: Nijesam ni razmišljao o razrješenju Mandića i Bečića, ojačani sa BS uvešćemo Crnu Goru u EU

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada Crne Gore dostavila je medijima odgovore premijera Milojka Spajića na poslanička pitanja.

Nikola Rakočević iz DPS-a premijera je pitao: 

"Da li mislite da vaša koalicija u Skupštini Crne Gore i Vlada koju predvodite, koje u svom sastavu imaju članove koji se nalaze na listi nepoželjnih osoba u Hrvatskoj, mogu uvesti zemlju u EU i da li će Vaš politički subjekt pokrenuti inicijativu za razrješenje predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, a istovremeno da li ćete Vi kao premijer pokrenuti inicijativu za smjenu potpredsjednika Vlade Crne Gore Alekse Bečića?"

Odgovor Spajića u nastavku prenosimo integralno: 

"Da budem veoma precizan - ne samo da mislim da koalicija koju predvodim može uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju, već sam u to sasvim siguran.

Podsjetiću Vas, parlamentarna većina je i prije rekonstrukcije Vlade uspjela da proces evropske integracije pokrene iz višegodišnjeg zaostajanja. Rezultatima koje smo postigli nezaustavljivo smo pokrenuli integracioni točak koji nas je doveo u završnu fazu pregovaračkog procesa.

I to sve za samo sedam mjeseci mandata tokom kojih su se brojni politički akteri umjesto da doprinose procesima, trudili da domaćoj i međunarodnoj javnosti objasne kako to neće biti moguće.

Sada me pitate da li u ovom sazivu parlamentarne većine koja je odnedavno ojačana predstavnicima Bošnjačke stranke mislim da možemo uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju. Apsolutno! Nikada nijesam bio sigurniji u to.

A to pokazuju i mandati – koji neumoljivo predstavljaju dvotrećinsku većinu neophodnu za sve ključne reformske procese u evropskoj agendi.

Dakle, sa nikada snažnijom parlamentarnom podrškom, okupljeni oko istih ciljeva – evropske integracije, vladavine prava i ekonomskog razvoja, Crna Gora nezadrživo napreduje ka punopravnom članstvu.

Poslaniče Rakočeviću,

U dijelu Vašeg pitanja koje se odnosi na odluke Republike Hrvatske prema našim koalicionim partnerima – poštujući suvernitet Republike Hrvatske neću sebi dati za pravo da iste komentarišem. Može nam biti manje ili više pravo, ali odluke nezavisnih država se moraju poštovati.

Jednako tako, mogu da poručim da će bez obzira na stavove hrvatskih vlasti po ovom ili drugim pitanjima - Crna Gora uvijek ostati pouzdan susjed i lojalan saveznik sa iskrenom željom da u bliskoj budućnosti dijeli evropsku zbilju sa svojim najbližim susjedom.

O predlozima za razrješenje nijesam ni razmišljao. Pred ovom parlamentarnom većinom stoji mnogo izazova koji će se savladavati u interesu građanki i građana Crne Gore a koji će, u svakom trenutku, biti usmjereni na evropsku integraciju i bolji životni standard.

Onda i ako bilo koji činilac u dijelu svojih nadležnosti ne bude doprinosio ovim ciljevima, ne samo da možemo govoriti o razrješenjima nego i o samim izborima. Ipak, siguran sam da do toga neće skoro doći - a da će do tada Crna Gora biti najmanje pred samim vratima Evropske unije."

Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

Pivljanin

Zbogom EU nema sigurno ulaska dok su ovi jadovi na vlasti .

DON QUIJOTE

Ovom Izjavom g.Spajić pokazuje da je svjestan da je njegova uloga kratkotrajna ali razorna po CG.Jako perfodno zloupotrebljava politički status jer je ovim negirao upozorenje HR a time i EU zbog straha od svojih pravoh gazda.On liči na noja koji zabija glavu u pijesak.Ali to će doći na naplatu.

Mirko

@Javor Očito je da većina građana Crne Gore pada na populističku politiku Spajića, PES-a i vladajuće većine. Iako su plate nikada veće, životni standard nije poboljšan zbog velike inflacije, koja devalvira stvarnu vrijednost novca. O propasti ćemo pričati kroz nekoliko godina.