21 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

20.09.

23° / 15°

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Camaj novi potpredsjednik Skupštine, Mandić rekao da ''ova većina ima snagu čak i da mijenja Ustav''

Politika

Tag Video
Comments 9
Završena posljednja sjednica redovnog proljećnjeg zasijedanja

Camaj novi potpredsjednik Skupštine, Mandić rekao da ''ova većina ima snagu čak i da mijenja Ustav''

Autor: Antena M

  • Viber

U Parlamentu je završena posljednja sjednica redovnog proljećnjeg zasijedanja. Sjednicu je predsjednik Andrija Mandić zakazao sa naznakom da će dnevni red biti saopšten tek na njenom početku.

Današnji dan obilježila je odluka da novi potpredsjednik Skupštine bude Nikola Camaj, to što su izabrani novi članovi Savjeta ASK-a, ali i neusvajanja zakona koji su tražili Crmničani te "zakon stan za sve" koji je inicirala URA, a koji takođe nije dobio dovoljnu podršku.

I današnji dan nije prošao bez političke rasprave vlasti i opozicije, pa se u jednom trenutku čula i opaska da se "malo popilo".

U nastavku pročitajte ključne informacije:

Usvojen niz zakona, pa poslanici pošli na odmor

Poslanici su usvojili i Predlog zakona o izmjeni zakona o strancima, Predlog zakona o dopuni zakona o matičnim registrima. Parlament je usvojio i Predlog zakona o izmjeni zakona o registrima, prebivalištima i boravištima. Usvojen je i Predlog zakona o izmjeni zakona o centralnom registru stanovništva sa 52 glasa za. Takođe, usvojen je i Predlog zakona o izmjeni zakona o crnogorskom državljanstvu.

Skupština je usvojila i Predlog zakona o izmjeni zakona o zaštiti podataka o ličnosti, Predlog zakona o dopuni zakona o zdravstvenoj zaštiti kao i Predlog zakona o dopuni zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom i iseljenicima. 

Mandić je poslanicima poželio lijep odmor i najavio novu, vanrednu, sjednicu za 16. avgust.

Camaj novi potpredsjednik Skupštine Crne Gore

Poslanici Crne Gore danas su, tajnim glasanjem, izglasali da potpredsjednik Skupštine bude Nikola Camaj iz Albanskog foruma.

Pauza uoči glasanja o Camaju za potpredsjednika, Nikolić poručio da se parlament pretvorio u trgovačku pijacu

Poslanici bi danas trebalo tajno da glasaju o odluci da se za potpredsjednika Skupštine Crne Gore izabere Nikolu Camaja iz Albanskog foruma. Uoči glasanja data je pauza koju je tražio poslanik Smailović da bi se, kako je rekao, ponovo dogovorili oko mjesta potpredsjednika Skupštine.

Kako je najavio Mandić, potpredsjednik iz BS-a Mirsad Nurković biće biran na vanrednoj sjednici 16. avgusta. Prethodno će, kaže, biti urađene izmjene Poslovnika.

''Ovo je Crna Gora po mjeri parlamentarne većine, trgovina na veliko i malo. Ovo se pretvorilo u trgovačku pijacu, odavde se građanima šalje poruka anarhije'', rekao je poslanik DPS-a Andrija Nikolić. Poručio je da ih Mandić i većina neće natjerati da napuste parlament.

''Bićemo tu'', poručio je poslanik DPS-a i rekao da čestita Mandiću na tome što je preveo na svoju stranu.  

Nurković je tokom polemike podsjetio da su Bošnjaci jedini od početka bili za nezavisnu Crnu Goru.

''Jedino Bošnjaci i Cetinjani'', dodao je Nurković i poručio da njih niko nije preveo ''na drugu stranu''. Reako je i da je tačno da je do 2016 godine bio član SDP-a.

''Bio sam član do kada nijeste razbili SDP. Dominanatan broj Bošnjaka glasa BS, a glasaće nas i dalje'', rekao je Nurković tokom polemike sa Nikolićem.  

''Uvijek smo bili prvi u odbrani interesa Crne Gore, a uradićemo sve u interesu našeg naroda. Svi projekti iz sporazuma sa Spajićem ćemo ispuniti. Sa druge strane razumljiva je nervoza, ali mi nije razumljivo da ti napadi dolaze od naših dojučerašnjih partnera'', rekao je poslanik BS-a Amer Smailović.

On je pozvao Camaja da povuče predlog i da se još jednom sjedne i da se dogovore dalji koraci.

Mandić je na to rekao da je izbor Camaja stvar sporazuma, a da će i Spajićev dogovor sa BS-om biti realizovan.

''Ova parlamentarna većina se okuplja i ima snagu čak i da mijenja Ustav'', rekao je Mandić tokom polemike sa Nikolićem.

Ovaj mu je između ostalog odgovorio da kao predjsendik parlamenta se nije udostojio da čestita Dan nezavisnosti.

''Svi znamo što to znači'', dodao je Nikolić. Kaže i da Mandić novom većinom priprema teren za primjene Ustava.

Izabrani članovi savjeta ASK-a i član senata DRI

Prethodno je Siniša Čađenović je sa 44 glasa poslanika izabran za člana Senata DRI.

Za članove Savjeta ASK-a jednoglasno sa 55 glasova izabrani su Aleksandra Vukašinović, Pavle Ćupić, Dragana Šuković, Slavica Mirković i Mladen Tomović.

Na dnevnom redu je i predlog izmjena Zakona o crnogorskom državljanstvu. Nije riječ, međutim, o izmjenama koje se odnose na dvojno državljanstvo, već o tehničkim izmjenama, potrebnim za softver o popisu, kako je to na sjednici odbora za politički sistem rekao Nikola Zirojević iz SD-a. 

Odbor je te izmjene jednoglasno usvojio.

Konatar rekao Mandiću da je politička kukavica

Poslanici su danas na početku plenarne sjednice proceduralno raspravljali o jučerašnjem danu kada je otkazan Premijerski sat. Svi su uglavnom ponovili ono što su saopštili i juče nakon što je otkazana sjednica na kojoj je trebalo da premijer Spajić odgovara na pitanja.

Miloš Konatar iz URE je bio najoštriji.

''Vi ste gospodine Mandiću politička kukakvica i treba da vas je sramota i vas i Spajića. To sam rekao i juče na odboru i to sam smatrao potrebnim da ponovim i ovdje'', kazao je Konatar.

Na to je Mandić pitao dali neko, iz nekog većeg kluba želi da reaguje. Potom je Vasilije Čarapić iz PES-a rekao da je pređen prag političke nekulture.

Potom se prešlo na dnevnu tačku izbori i imenovanja, u okviru koje je Vladislav Bojović izabran za predsjednika odbora za politički sistem, a Dragan Bojović zakonodavnog odbora.

Nije prošao ''Stan za sve'', Crmničani će i dalje plaćati ''Sozinu''

Sjednica je nastavljena nakon višesatne pauze. Poslanici su usvojili izvještaje o radu Tužilačkog savjeta, dok nije usvojen Sudskog savjeta, za koji je glasao samo 21 poslanik. Nije prošao ni predlog izmjena Zakona o putevima, kojima se predviđalo da se Crmničani oslobode putarine za tunel ''Sozina''. Taj predlog Demokrata dobio je podršku samo 20 poslanika, dok su 23 bila uzdržana. 

Nakon nove pauze poslanici su se izjasnili o Zakonu ''Stan za sve'', koji je predložila URA. Predlog nije prošao jer su 22 poslanika bila za, i to oni iz opozicije, dok su njihove kolege iz vladajućih stranaka bile uzdržane.

Usvojen je, većinom glasova, i Zakon o inspekcijskom nadzoru.

''Malo se popilo''

Prilikom glasanja o zaključku odbora da ne prihvati izvještaj o stanju u oblasti zaštite ličnih podataka Mandić je morao da koriguje poslanike vladajućih stranaka, koji su u prvom trenutku glasali protiv zaključka.

''Dakle, mi treba da podržimo zaključak našeg odbora'', rekao je Mandić.

To je pratio smijeh iz opozicionih poslaničkih klupa, uz dobacivanje da se ''malo popilo''.

''Nije se popilo, nego moram da pojasnim kolegama za što se glasa'', kazao je Mandić.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Tara

ako promijeni Ustav CG-uz pomoc albanaca i bosanaca na celo Ibrahimovica....CG kao drzava ce nestati..Dje smo mi..ko se buni..jedino mi koji pisemo??

Drac

@Boško Agram , Izgleda da su naumili. Bojim se da imaju bolesne I gladness ambicije. Bosnjaci I Albanci drze Vucica na vlasti u Crnoj Gori.. Nesto ovdje nije u redu!!!!

Javor

Dragi Bože sto čine ovi orlovi s krša i jastrebivi opozicije...