18 °

max 24 ° / min 14 °

Nedjelja

22.09.

24° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ibrahimović sa ambasadorima Češke, Mađarske i Sjeverne Makedonije: Evropska perspektiva garant napretka i održivog razvoja

Politika

Tag Gallery
Comments 0

Ibrahimović sa ambasadorima Češke, Mađarske i Sjeverne Makedonije: Evropska perspektiva garant napretka i održivog razvoja

Autor: Antena M

  • Viber

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović sastao se danas, u odvojenim susretima, sa ambasadorima Republike Sjeverne Makedonije Zećirom Ramčilovićem, Češke Republike Janinom Hrebičkovom i Mađarske Jožefom Neđešijem, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

"Na sastanku sa ambasadorom Ramčilovićem potvrđeno je da Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju odlične bilateralne odnose, koje karakteriše aktivan politički dijalog i dinamična saradnja u brojnim oblastima na bilateralnom planu", saopšteno je.

Kako navode, tokom razgovora je istaknut značaj saradnje u okviru NATO-a, gdje dvije države doprinose većoj vidljivosti i zastupljenosti tema koje su posebno važne sa aspekta bezbjednosti Zapadnog Balkana.

"Pored snažnog partnerstva unutar NATO saveza, naglašeni su i zajednički vanjskopolitički prioriteti u pogledu regionalne saradnje i evropske integracije, što dodatno doprinosi jačanju prijateljskih veza. Na sastanku je ocijenjeno da sigurna evropska perspektiva najbolji način za unaprjeđenje životnog standarda i obezbjeđivanje održivog razvoja država Zapadnog Balkana, što će, između ostalog, doprinijeti i zasustavljanju trenda iseljavanja mladih iz regiona", piše u saopštenju MVP.

Tokom susreta potpredsjednika Ibrahimovića sa ambasadorkom Hrebičkovom istaknuto je da Crna Gora i Češka Republika imaju veoma dobre i prijateljske odnose, te odličnu saradnju i snažno partnerstvo u okviru NATO-a.

"Uz izraze zahvalnosti na dosadašnjoj političkoekspertskoj pomoći Češke evropskoj integraciji Crne Gore, naglasio je da Crna Gora veoma cijeni što Češka ostaje promoter i zagovornik interesa Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, te što svojim proaktivnim pristupom nastoji doprinijeti efikasnosti procesa proširenja", navode u saopštenju.

U saopštenju navode da govoreći o ostalim temama iz domena bilateralnih odnosa, izražena je zainteresovanost za ostvarivanje intenzivnije saradnje u oblastima odbrane, unutrašnjih poslova, saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine, obrazovanja i nauke.

"U razgovoru sa ambasadorom Mađarske Neđešijem potvrđeno je da dvije države njeguju sadržajne bilateralne odnose, dodatno osnažene dinamičnim političkim dijalogom na najvišem i visokom nivou i savezničkom saradnjom u okviru NATO-a".

Ibrahimović je zahvalio na značajnoj ekspertskoj i političkoj podršci koju Mađarska pruža evropskom putu Crne Gore, te u kontekstu aktuelnog predsjedavanja Savjetom EU, istakao da je Mađarska među državama koje su snažno privržene politici proširenja i članstvu Crne Gore i ostalih zemalja regiona u EU.

Tokom sastanka je bilo riječi i o budućim pravcima bilateralne ekonomske saradnje, sa osvrtom na infrastrukturne projekte i unaprjeđenje poslovnog ambijenta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR