15 °

max 24 ° / min 15 °

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

21° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Parlamentarna većina iz Odbora za ekonomiju: Preporučujemo Đeljošaju da dobro vodi računa kad daje paušalne ocjene

Izvor: Antena M, Dragan Tomašević

Politika

Comments 1

Parlamentarna većina iz Odbora za ekonomiju: Preporučujemo Đeljošaju da dobro vodi računa kad daje paušalne ocjene

Autor: Antena M

  • Viber

Članovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i poslanici u Skupštini Crne Gore koji su izabrali Savjet EKIP-a: Dejan Đurović, Tonći Janović, Mirsad Nurković, Zdenka Popović, Slađana Kaluđerović, Jelena Božović, Uglješa Urošević, uputili su odgovor ministru ekonomskog razvoja Niku Đeljošaju.

 Njihovo saopštenje prenosimo integralno. 

Preporučujemo gospodinu Đeljošaju da dobro vodi računa kad daje paušalne ocjene, kojima udara na integritet članova Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, a koji su ujedno i poslanici aktuelne parlamentarne većine, koji su vršili selekciju i izabrali članove Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost.

Izražavamo zadovoljstvo što smo, kao članovi nadležnog odbora, postavili nove standarde kada je u pitanju intervjuisanje kandidata u Skupštini Crne Gore, a povodom izbora članova ovog Savjeta.

Imenovali smo i Komisiju, koju su činila tri člana odbora iz pozicije i tri člana odbora iz opozicije, i koja je na kraju sačinila listu kandidata koji su zadovoljavali uslove konkursa.

Čitav proces selekcije i predlaganja kandidata protekao je transparentno, profesionalno i objektivno, a posebno je vođeno računa da među pet izabranih kandidata bude makar jedna žena i makar jedan predstavnik manjina koji je ujedno ekonomista i predstavnik poštanske djelatnosti. Posebno smo zadovoljni što među kandidatima imamo doktora nauka, tri magistra i jednog magistranda.

Savjet nije pod kontrolom ni stranih država, ni stranih službi, kontrolu nad izborom Savjeta imali su isključivo poslanici, i izabran je glasovima poslanika koji dolaze iz redova parlamentarne većine, ali i tadašnjeg Predsjednika odbora, koji je za vrijeme izbora ovog Savjeta, dolazio iz redova parlamentarne opozicije. 

Napominjemo da je sprovedeni proces i način izbora članova Savjeta u potpunosti u skladu sa EU zakonodavstvom, EU Direktivom i dobrom evropskom praksom. U razgovoru sa Evropskom komisijom, koji smo imali kao nadležni odbor i delegacija Skupštine, upravo je sugerisano da u dijelu načina izbora članova Savjeta ne treba da bude izmjena u važećem Zakonu o elektronskim komunikacijama, kao i da Skupština Crne Gore treba da ostane nadležna za izbor Savjeta.

Neprihvatljivo je da neko zakon koristi kao sredstvo za smjenu organa upravljanja regulatornog tijela, posebno sa pozicije ministra. Napominjemo da se radi o zakonskom rješenju koje se tiče najprofitabilnije oblasti, kao i oblasti čija su zakonska rješenja u postupku usaglašavanja sa EU direktivama, kako bi mogli da do kraja godine zatvorimo Pregovaračko poglavlje 10.

Podsjećamo da je upravo na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet od strane poslanika, za vrijeme intervjuisanja kandidata za izbor Savjeta EKIP-a, pokrenuto pitanje dogovora telekomunikacionih operatora prilikom formiranja cijena usluga, nakon čega je otvorena istraga o tom pitanju. Očekujemo od potpredsjednika Vlade za ekonomska pitanja, gospodina Đeljošaja, da pokaže proaktivan pristup kad su u pitanju anomalije koje postoje na tržištu elektronskih komunikacija, ali i trgovinskih lanaca, jer se od njega kao resornog ministra očekuje da isprati rad 44. Vlade na najbolji način i da ponudi rješenja kako cijene ne bi rapidno rasle, čime se smanjuju benefiti povećanja plata i penzija, na čemu Premijer sa svojim timom vrijedno radi.“

           

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Orlov krš

Imena članova Odbora govore sve,bez dodatnog komentara,a samim tim i po kojim kriterijumima je biran Savjet za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost,uostalom kao sve do sada od kako su ,,oslobodioci'' došli na vlast!