22 °

max 23 ° / min 16 °

Ponedjeljak

23.09.

23° / 16°

Utorak

24.09.

19° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Savjet Evrope: Vlasti ispunile samo tri od 21 GRECO preporuke za borbu protiv korupcije, napredak ograničen - rezultati skromni

Politika

Comments 6

Savjet Evrope: Vlasti ispunile samo tri od 21 GRECO preporuke za borbu protiv korupcije, napredak ograničen - rezultati skromni

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorske vlasti ispunile su samo tri od 22 preporuke koje im je dala Grupa država za borbu protiv korupcije GRECO, tijelo Savjeta Evrope. Od preostalih 19 preporuka, 11 je djelimično ispunjeno, a osam nije ispunjeno uopšte.

“U vezi sa licima na najvišim izvršnim funkcijama, iako su u toku značajne zakonodavne i druge inicijative, dosadašnji napredak je veoma ograničen. Uvođenje provjera integriteta za kandidate koji će biti imenovani za šefa kabineta premijera i savjetnike premijera i potpredsjednika Vlade je za pohvalu. Međutim, provjere integriteta za kandidate za ministre i državne sekretare prije njihovog imenovanja tek treba da budu uvedene”, navedeno je u evaluaciji.

Šta vlasti nijesu ispunile

Grupa država za borbu protiv korupcije (GRECO) Savjeta Evrope preporučila je Crnoj Gori da utvrdi pravila koja zahtijevaju da se provjere integriteta vrše prije imenovanja ministara i državnih sekretara kako bi se identifikovali i riješili mogući rizici od sukoba interesa prije njihovog imenovanja. Međutim, kako piše u izvještaju GRECO, vlasti tu preporuku nijesu usvojile.

“Nacrt Zakona o Vladi, ukoliko bude usvojen kako je navedeno, u velikoj mjeri bi zadovoljio potrebu za provjerom integriteta najviših funkcionera izvršnih prije njihovog imenovanja. Međutim, nacrt je trenutno u ranoj fazi i može biti predmet daljih izmjena u procesu odobravanja od strane Vlade i usvajanja u Parlamentu. Stoga, do sada nisu postignuti konkretni rezultati”, piše u danas objavljenom izvještaju.

GRECO, kako navode, ističe važnost ove mjere za identifikaciju i sprečavanje mogućih sukoba interesa među LNIF i ohrabruje crnogorske vlasti da nastave sa usvajanjem neophodnog zakonodavstva prema predviđenom planu i na taj način omoguće provjeru integriteta ministara i državnih sekretara, bez daljeg odlaganja

Takođe, GRECO je preporučio da se imunitet koji se daje članovima vlade revidira kako bi se iz takve zaštite isključila krivična djela koja su eksplicitno povezana sa korupcijom, međutim Vlada ni tu preporuku nije implementirala.

“Vlasti izvještavaju da sprovođenje ove preporuke zahtijeva izmjenu Ustava, što je podložno širokom političkom konsenzusu koji uključuje veliki broj zainteresovanih strana. S obzirom na složenost ovog procesa, organi potvrđuju svoju snažnu namjeru da nastave s neophodnim promjenama, u skladu sa Reformskom agendom, gdje se izmjena Ustava prepoznaje kao jedan od koraka u oblasti politike osnovnih prava/vladavine prava, a koja je predviđena da bude završena do juna 2025. Godine”, navedeno je u dokumentu.

GRECO podsjeća da trenutni sistem imuniteta treba biti revidiran kako bi se izričito isključila sva krivična djela korupcije iz njegovog djelokruga, nezavisno od dužine zatvorskih kazni koje ta djela mogu nositi.

“Iako prepoznaje složenost reformi potrebnih za usklađivanje s ovom preporukom, GRECO žali što do sad nisu preduzeti nikakvi koraci u tom pogledu. Kako bi se osigurala odgovarajuća kaznena reakcija na sva krivična djela korupcije koja uključuju članove vlade u budućnosti, GRECO poziva organe vlasti da u najkraćem mogućem roku izričito isključe krivična djela povezana s korupcijom iz djelokruga imuniteta predviđenog za članove vlade”, piše u izvještaju.

GRECO je od cnogorskih vlasti tražio da policijski službenici budu podvrgnuti provjerama integriteta prije imenovanja i unaprjeđenja, kao i u redovnim intervalima tokom svoje karijere prema jasnoj proceduri koja je poznata kandidatima i javnosti

Međutim, vlasti ni to nisu uspunile, već su navele da su procedure bezbjednosnih provjera za policijske službenike prije njihovog imenovanja u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima (posebno članom 127), koje se primjenjuju pri zapošljavanju u policiji, prijemu pripravnika, prijemu na osnovno, odnosno visoko policijsko obrazovanje i posebnom stručnom osposobljavanju ili usavršavanju.

GRECO ih ipak upozorava da provjera kandidata za ulazak u redove Policije, kao i u kontekstu unapređenja, treba da ide dalje od kontrole kaznenih evidencija i bezbjednosnih provjera, i da treba da se sprovodi u redovnim intervalima, jer se, kako ističu, lične okolnosti vremenom mogu promijeniti i učiniti zaposlene ranjivijim na moguće rizike od korupcije.

“Izgleda da, osim bezbjednosnih provjera koje su već vršene u prošlosti, nisu uvedene provjere integriteta za policijske službenike u kontekstu njihovih imenovanja i unapređenja, kao i tokom njihove karijere”, navodi se.

Vlada nije implementirala ni preporuku kojom se predviđa daimenovanja policijskih službenika bila zasnovana na zaslugama i bez neprimjerenog političkog uticaja, uključujući i na najvišem nivou.

“Vlasti se pozivaju na odredbe Zakona o unutrašnjim poslovima koje regulišu imenovanja, zvanja i unapređenja u Policiji.Oni tvrde da su pitanja koja se odnose na unapređenja u policiji adekvatno regulisana zakonom”, pišu eksperti GRECO.

Podsjećaju da su neke od bezbjednosnih provjera, rezultirale otkrivanjem postojanja bezbjednosnih smetnji (15), dok su druge završene davanjem mišljenja o nepostojanju sigurnosnih smetnji (21), dok je 100 slučajeva u toku.ž

“GRECO je zabrinut zbog odsustva bilo kakvog napretka u tom pogledu. GRECO poziva organe da preduzmu konkretne korake kako bi se osiguralo da imenovanja u policiji, uključujući i ona na najvišem nivou, budu zasnovana na zaslugama i oslobođena od neprimjerenog političkog uticaja”, navedeno je.

Eksperti SE preporučili su da se sistem unutrašnje kontrole policije ojača usvajanjem jasnih pravila o odgovarajućim ulogama Odjeljenja za unutrašnju kontrolu, Jedinice za borbu protiv korupcije i Etičke komisije i obezbjeđivanjem da se tim organima dodijele odgovarajući resursi, ali ni to nije implementirano.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Dada

Neka se Evropa uhvati za sopstveni nos, jer oni su u Crnu Goru instalirali pro rusku vladu, prodajuci je kao Expertnu vladu.

Marko

@Miro ST Je li opet HR kriva što ovi četnikuju. Za HR i normalne države izdaja je nepojmljiva. I ako su pomogli, vazda im hvala. Prije će se vidjeti da ovi nemaju pojma, čim prihvali para i biće kraj velikih obećanja i rušenja CG.

Sreten

Ovi naši eksperti misle da su pametniji od EU, da tamo sjede budale, a oni će ih nadmudriti. E, glupani, ne ide to baš tako, nijesu oni pokupljeni sa ulice. U početku su i Abaza podržavali dok nijesu shvatili kakav je lažov. I ti ćeš brzo letjeti, jer vide da CG primičeš Srbiji i da su četnici glavn