22 °

max 24 ° / min 16 °

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

20° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dosije o novom timu GRU-a: Šišmakov i dalje među glavnim operativcima

Izvor: screenshot

Politika

Comments 2

Dosije o novom timu GRU-a: Šišmakov i dalje među glavnim operativcima

Izvor: X , dossier centar

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber

Denis SmolijanovVladimir Lipčenko, Edurad Šišmakov, Juri Sizov i Aleksandar Sapetkov, članovi su novog tima ruske vojne obavještajne službe – GRU, koja je odgovorna za niz akcija čiji je cilj podrivanje Evrope, što je sad već decenijska taktika režima Vladimira Putina, ali i za napore za usporavanje snadbijevanja Ukrajine oružjem, neophodnim za odbranu od ruske agresije.

Mihail Hodorkovski (Mikhail Khodorkovsky) ruski oligarh, koji je bio i 10-godišnjii politički zatvorenik Kremlja, jer se suprostavio ruskom predsjedniku, po izlasku opozicionar u egzilu i aktivista, na svom X nalogu (bivši Twitter), je objavio skraćenu verziju otkrića „ekskluzivnog“ teksta objavljenog na ruskom websajtu Dossier centar ( tps://dossier.center/diversion/) 24.jula, čiji je on osnivač.

 „Podmetnuti požari, sabotaže na željeznici i lažni protesti – metode su koje razotkrivaju najnoviju taktiku ruske vojne obavještajne službe za destabilizaciju Evrope i usporavanje slanja oružja u Ukrajinu. Nakon propusta visokog profila, poput trovanja Skripalja ( Sergeja, bivšeg duplog ruskog agenta koji je prebjegao u Britaniju i kojeg su martu 2018. zajedno sa njegoviom ćerkom Julijom neuspješno pokušali otrovati u engleskom gradu Salsburiju – sovjetskim otrovom novičok, kada je smrtno stradao i jedan britanski civil prim.aut), GRU je promijenio pristup. Sada se oslanjaju na lokalne agente i kriminalce za izvođenje sabotaža u Evropi, dirigovane iz Rusije.

Novi tim GRU-a, uključuje pukovnika Denisa Smolijanova, koji je prethodno slao plaćenike u Donbas i pokušao izazvati konfrontacije između NATO saveznika. Sada nadzire tim oficira s vojnim iskustvom u pomorskim i specijalnim operacijama.

Među Smolijaninovljevim podređenima je Vladimir Lipčenko, koji djeluje pod pseudonimom "Vlodek Liah" a koji se povezuje sa pokušajem podmetanja požara u Latviji.

Još jedan ključni igrač je Eduard Šišmakov, bivši vojni ataše protjeran iz Poljske, koji sada daljinski upravlja operacijama političkog uplitanja. Prethodno je bio optužen za pokušaj organizovanja državnog udara u Crnoj Gori 2016.

Majora Jurija Sizova, najmlađeg poznatog člana grupe, ukrajinske vlasti optužile su za planiranje terorističkih napada u Kijevu na Dan pobjede.

Alexander Sapetko, ranije zadužen za informacioni rat na Baltiku, takođe je dio skupine. Poput mnogih obavještajnih oficira, rođen je u Magdeburgu, kada su sovjetske trupe bile stacionirane u Istočnoj Njemačkoj“, predstavio je Hodorskovski glavne aktere iz teksta koji je objavio Dossie centar.  

Objava- prenošenje teskta objavljnog krajem prošlog mjeseca uslijedila je nakon jučerašnjih intenzivranih sukoba u ratu Rusije protiv Ukrajine. Nakon desetogodišnjih napada i aneksiranja ukrajinskih teritorija, od kojih su posljednje dvije i po godine i otvorena ratna invazija Rusije, Kijev je u četvrtak uzvratio masivnim dron napadima na rusku teritoriju Lipeck, targetirajući  energetsku infrastruktru Rusije.

Ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski poručio je da Moskva mora "osjetiti" posljedice svoje brutalne invazije na Ukrajinu. „Rusija je dovela rat u našu zemlju i ona treba da osjeti šta je uradila“, rekao je Zelenski u svom sinoćnjem obraćanju, ne pominjući direktno napad.

Kako se dalje navodi u objavi Hodorkovskog, „GRU sve više radi preko kriminalnih mreža kako bi regrutuvao agente za sabotaže u Evropi, plaćajući ih u kriptovaluti i komunicirajući putem Telegrama. Isti tim takođe pokušava iskoristiti podjele u evropskim društvima, planirajući ljevičarske i desničarske demonstracije protiv NATO-a i za podršku Rusiji“

U jednom slučaju koji je izdvojio, GRU je, navodi se, angažovao građane Moldavije da lijepe jevrejske Davidove zvijezde po Parizu, sa ciljem raspirivanja antisemitskih osjećaja u sedmicama nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Pažljivo su foto-dokumetovali svoje djelovanje kako bi poslali izvještaj Moskvi.Kasnije je u predgrađu Pariza uočeno oko 250 grafita sličnog dizajna. Vjerovatno je trebalo da se odnose na godine nacističke vladavine, kada su jevrejske domove obilježavali Davidovom zvijezdom. Iscrtavanje šestokrakih zvijezda bio je jedini cilj putovanja Moldavaca“.

Drugi primjer je podrivanje NATO-a i izazivanje turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip) da blokira proširenje NATO-a.

U drugom incidentu, grafiti protiv Erdogana pronađeni su išarani po glavnom gradu Francuske, još jednoj operaciji GRU-a čiji je cilj bio podstaknuti napetosti između Francuske i Turske tokom pregovora o proširenju NATO-a“.

Operacije za koje se sumnja na GRU uključuju paljenje vojnih firmi u Latviji i Njemačkoj, požar na umjetničkoj instalaciji Navaljni, u Litvaniji ( posvećenoj Alekseju Navaljnom, ruskom opozicionaru koji je „umro“ pod nerazjašnjenim okolnostima u ruskom zatvoru 16. februara ove godine) i pokušaje sabotaže željeznica u Poljskoj i Češkoj.

Nova taktika GRU-a otežava praćenje sabotaža direktno do Rusije. Agenti se regrutuju online i plaćaju na daljinu, a oficiri upravljaju operacijama iz Moskve. Oslanjajući se na lokalne agente i kriminalce, GRU se nada da će zadržati niži profil dok još uvijek nastavlja sijati razdor i potkopavati evropsko jedinstvo, ali zajedničke istrage evropskih obavještajnih službi povezuju novi modus operandi GRU-a i oficire koji stoje iza kampanja sabotaže“.

Kako navodi Hodorkovski, promjena u taktici odražava napore GRU-a da se prilagode nakon što su njegovi tajni agenti više puta razotkriveni, ali njihov cilj da destabilizuju Evropu i potkopaju podršku Ukrajini ostaje nepromijenjen.

Dok se Rusija bori u Ukrajini, GRU će vjerovatno intenzivirati svoje diverzantske operacije u Evropi u pokušaju da zaustavi zapadnu isporuku oružja Kijevu,“ zaključuje svoj X niz Hodorkovski, prenoseći ksreanu verziju teksta sa sajta Dossie centra.  

Ovaj ruski oligarh – aktivista u egzilu niz društvoj mreži zaključuje porukom/pozivom da treba pratiti priče koje su važne za rusku i evropsku budućnost, jer, kako reče „nakon 10 godina u Putinovom zatvoru ja znam šta je zaista važno“.

Šišmakov kojeg je Srbija predala Patruševu, oslobođen u Crnoj Gori - tužilac koji ga je teretio u zatvoru  

Imena svih operativaca koje su pomenuti u nizu Hodorskovskog na mreži X, ali i u tekstu websajta poznata su osim zapadnim obavještajnim službama i svim istraživačkim web sajtovima, novinarima i organizacijama.

Nama posebno ono Edurada Šišmakova.

Šišmakov je jedan od dvojice ruskih obavještajaca optuženih za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori na dan pralamentarnih izbora u oktobru 2016.

Optužnicom za pokušaj državnog udara, koju su u dva sudska procesa potvrdila dva različita Tužilaštva u Crnoj Gori, obuhvaćeni su i dvojica Rusa Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, za koje je navedeno „da su finansirali i organizovali nasilno rušenje vlasti, proglašenja izborne pobjede DF-a (desničarskog proruskog i prorpskog Demokratskog fronta, danas dio vladajuće kolicije Za budućnost Crne Gore , prim.aut) kako bi se spriječilo članstvo Crne Gore u NATO“.

Podsjetimo, Šišmakov, pripadnik Glavne obavještajne uprave (GRU) i glavni osumnjičeni za organizovanje kriminalne organizacije koja je planirala teroristički napad u Crnoj Gori 16. oktobra 2016, za kojim je bila raspisana Interpolova potjernica i kojeg je Poljska, u kojoj je bio vojni ataše, protjerala jer je ruski špijun, nakon pokušaja državnog udara u Crnoj Gori otišao je u Beograd, odakle ga je od vlasti Srbije nakon iznenadne i nenajavljene posjete spasio tadašnji sekretar Savjeta objavještajnih službi Nikolaj Patrušev, jedan od Putinovih najodanijih ljudi.

Prvom presudom, sudsko vijeće sutkinje Suzane Mugoše, 2019., i Šišmakov i Popov, zajedno sa liderima tadašnjeg DF sada, predsjednikom Skupštine Andrijom Mandićem i poslanikom vladajućih Milanom Kneževićem, te grupom državljana Srbije predvođenih Bratislavom Dikićem nekadašnjim šefom srpske Žandarmerije, danas direktorom Srbija Šuma, bili su osuđeni na ukupno 70 godina zatvora, ali je Apelacioni sud poništio presudu i vratio na ponovno suđenje.

U ponovljenom procesu novo Tužilastvo, nakon smjene dugodišnje vlasti DPS-a (u avgustu 2020.), u potpunosti je ostalo iza ranije optužnice za državni udar, tadašnjeg Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, koji je u međuvremenu zatvoren i još uvijek u pritvoru. Međutim 12. jula, sudsko vijeće Višeg suda, kojim je predsjedavo sudija Zoran Radović, oslobodilo je nekadašnje opozicionare danas vlast u Crnoj Gori, i njihove ruske i srpske pomagače koje je teretila optužnica.

Radović je u obrazloženju ustvrdio da "nema dokaza za pokušaj terorizma, a da je iskaz svjedoka saradnika 'naučen' ".

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Ukrajinci najavljuju organizovanje referenduma u Kurskoj oblasti za pripajanje Ukrajini. Kursku oblast brane samo ruski vojnici na odsluženju vojnog roka koji se masovno predaju. Ukrajinci ih u kolonama vode u zarobljeništvo u Ukrajinu i imaju namjeru da ih mijenjaju za zarobljene ukrajinske vojnike

Mila K

Top. Samo rfe rl neka ne dotiču američku politiku.