19 °

max 20 ° / min 17 °

Petak

04.10.

20° / 17°

Subota

05.10.

21° / 15°

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

20° / 13°

Srijeda

09.10.

17° / 15°

Četvrtak

10.10.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
''Članstvo u NATO privilegija ali i obaveza''

Politika

Comments 0

''Članstvo u NATO privilegija ali i obaveza''

  • Viber
Za Crnu Goru članstvo u NATO predstavlja privilegiju, ali, to je i dodatna obaveza da nastavimo sa jačanjem sposobnosti, kako bismo bili spremni da adekvatno odgovorimo na predstojeće izazove, sudjelujemo u kreiranju i sprovođenju zajedničkih odluka i promovišemo demokratske principe i vrijednosti Alijanse, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković tokom sastanka sa delegacijom NATO Komande združenih snaga u Napulju (JFC), na čelu sa komandantom admiralom Mišel Hauard.

Delegacija NATO Komande združenih snaga u Napulju boravila je danas u posjeti Ministarstvu odbrane.

Bošković se zahvalio admiralki Hauard na intenzivnoj podršci koju Komanda u Napulju pruža našoj zemlji tokom procesa evroatlantskih integracija, te upoznao sagovornicu sa dosadašnjim tokom reformskog procesa, koji će ubrzo rezultirati punopravnim članstvom Crne Gore u NATO.

Ministar je posebno ukazao na značaj podrške NATO Komande u Napulju, koja se prvenstveno odnosi na realizaciju obuka za pripadnike Vojske Crne Gore od strane mobilnih timova za obuku (MTT) i održavanje ekspertskih štabnih sastanaka (ESM).

Admiralka Hauard je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je proces ratifikacije Protokla o pristupanju naše zemlje Alijansi u završnoj fazi, ocjenjujući da je to najbolja potvrda uspješno sprovedenih reformi u Crnoj Gori.

Ona je pohvalila doprinos koji Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore pružaju radu Komande u Napulju upućivanjem pripadnika VCG na pozicije unutar Komande.

Posebno je ukazala na uložene napore i pozitivne rezultate u oblasti implementacije Rezolucije SB UN 1325 o postizanju rodne ravnopravnosti i unapređivanju položaja žena u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.

Bošković i admiralica Hauard su ocijenili da će članstvom Crne Gore u NATO, Savez dobiti kredibilnog partnera koji će biti garant stabilnosti i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu. Sagovornici su ukazali na značaj regionalne saradnje, ocjenjujući da jedino zajedničkim naporima i integracijama mogu biti očuvani mir i stabilnost u okruženju.

Ministarstvo odbrane redovno, od 2009. godine, upućuje oficire Vojske Crne Gore na rad u NATO Komandu u Napulju, prepoznajući njen strateški značaj.

Hauard je treći komandant JFC Napulj koji je posjetio Crnu Goru i Ministarstvo odbrane.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR