16 °

max 18 ° / min 16 °

Utorak

24.09.

18° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

22° / 15°

Ponedjeljak

30.09.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uljarević: Parlament se organizovano potkopava zarad zaštite partijskog plijena

Politika

Comments 2

Uljarević: Parlament se organizovano potkopava zarad zaštite partijskog plijena

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Premijer, ali i ostali članovi Vlade, pokazuju svoju nadmoć nad Skupštinom, pa i nepoštovanje. Činjenica da za to imaju veliko razumijevanje i zaštitu od predsjednika Skupštine, ali i ostalih iz skupštinskog rukovodstva i lidera poslaničkih klubova vladajućih partija, samo potvrđuje da se ova institucija organizovano potkopava zarad zaštite partijskog plijena – kazala je za Pobjedu Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje.

Uljarević je, komentarišući parlament danas, plenarna zasijedanja i odnos Vlade prema toj instituciji, kazala da je Skupština Crne Gore nekad bila regionalni uzor kako se vodi dijalog i među najljućim političkim protivnicima.

"Naravno, tome su doprinosili upravo poslanici i poslanice koji su, očito, u poređenju sa današnjom strukturom, imali mnogo razvijeniju svijest o značaju te institucije i svojim pristupom su držali, čuvali i razvijali njen integritet", istakla je Uljarević.

Prema njenim riječima, urušavanje digniteta Skupštine nije počelo od ovog saziva već i od nekoliko prethodnih.

"Međutim, danas ona dotiče one nivoe ponora koji dijelom nijesu bili viđeni ranije, a dijelom se ne bi smjeli dešavati nakon stvarnih demokratskih promjena. I upravo ono što vidimo u Skupštini prilično dobro ukazuje da te promjene nemaju neke od ključnih komponenti razvijene političke kulture, a za to primarnu odgovornost nosi uvijek vlast. Pritom, sada su na vlasti oni koji su jako dugo bili u opoziciji, ali su izgleda prebrzo zaboravili na to i današnjoj opoziciji ne daju ni one uslove koje su oni kao opozicija imali i na koje su se žalili cijeneći, često s pravom, da treba da imaju veći prostor za djelovanje i razvoj kontrolne uloge Skupštine", kazala je Uljarević.

Istakla je da je, konačno, ovaj skupštinski saziv vjerovatno kroz jedan ciklus donio i najviše novih poslaničkih lica, različitih obrazovnih i iskustvenih profila, ali ne i mnogo onih koji su dorasli toj funkciji kako u elokventnosti ili govorništvu, što se u Crnoj Gori uvijek cijenilo, tako i sadržaju koji mora pratiti taj izraz.

"Zato su skupštinske polemike sve češće predmet podsmijeha na društvenim mrežama, ali i u tradicionalnim medijima i ne mogu se pronaći, kao nekad, one koje se pamte po kvalitetu izraza ili poruka koje nose. I ovo nema samo negativne efekte na Skupštinu kao takvo, jer građani i građanke to gledaju, i to utiče na njihovo sve manje povjerenje u institucije, uz napomenu da je Skupština došla na začelje onih institucija kojima se najmanje vjeruje, odnosno samo političke partije uživaju manje povjerenja od Skupštine Crne Gore, po nalazima posljednjeg CG pulsa, koji periodično sprovode CGO i Institut Damar", istakla je Uljarević.

Komentarišući često odbijanje opozicionih inicijativa za kontrolno saslušanje, Uljarević je kazala da u sistemu podjele vlasti svaki dio ima svoju ulogu, a jedna od onih koje pripadaju Skupštini je i kontrolna.

"Ograničavanjem te uloge vladajuća parlamentarna struktura, svjesno ili nesvjesno, pravi dvostruku štetu – na jednoj strani gazi institucionalni poredak koji mora imati funkcionalne mehanizme provjere rada svih grana vlasti, a na drugoj strani, ne štiti ni Vladu na pravi način", smatra Uljarević.

Prema njenim riječima, na to je da Skupština suštinski izgubila kontrolnu ulogu u ovom sazivu ukazuje i NVO sektor.

"Vjerujem da će se to naći i u relevantnim međunarodnim izvještajima. No, teško je za očekivati od ove vladajuće većine da to na njih utiče, jer je jasno da im je primarna zaštita partijskog interesa", kazala je Uljarević.

Komentarišući odnos premijera Milojka Spajića prema Skupštini, ona je istakla da Vlada pokazuje nadmoć nad parlamentom.

"Kroz posljednji CG puls smo za taj odnos premijera prema Skupštini pitali i građane i građanke i podaci ukazuju na preovlađujući negativan stav šire javnosti. Blizu tri petine (58,6 odsto) smatra da je Spajić u obavezi da dolazi u Skupštinu kad ga poslanici pozivu i prema tome usklađuje svoje obaveze, dok je nešto više od četvrtine (26,1 odsto) mišljenja da ne treba da dolazi u Skupštinu kad ima drugih obaveza", podsjetila je Uljarević.

Kazala je da premijer, ali i ostali članovi Vlade, pokazuju svoju nadmoć nad Skupštinom, pa i nepoštovanje.

"Činjenica da za to imaju veliko razumijevanje i zaštitu od predsjednika Skupštine, ali i ostalih iz skupštinskog rukovodstva i lidera poslaničkih klubova vladajućih partija, samo potvrđuje da se ova institucija organizovano potkopava zarad zaštite partijskog plijena", kazala je Uljarević.

Na pitanje zašto i dalje nemamo zakon o Skupštini i da li bi on riješio te stvari, Uljarević je istakla da se o tom zakonskom tekstu dugo priča, ali da pomaka nema, kao ni kad je riječ o zakonu o Vladi.

"Mnogo toga bi se moglo i moralo urediti ovim zakonima, a njihovo stalno stavljanje na dno liste prioriteta pokazuje da donosioci odluke ne žele kontrolu nad svojim radom i da njima odgovara ovaj „kontrolisani haos“, a pri tome gube iz vida da se takav odnos prema sistemu i institucijama zna jako loše vratiti upravo onima koji sistem i institucije doživljavaju kao neki svoj feud", poručila je Uljarević.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

walter

Mandić i Ibrahimović:RUKA RUCI! Bošnjačka Stranka u Bijelom Polju napusta koaliciju sa : DPS,SD,SDP do 29.09.2024. BS će dobiti "manjisku podršku" da ne bi talasali biračko tijelo.

Nikola

ZNA LI KO ŠTA JE SA VELIKIM BORCEM I GOVORNIKOM VANJOM ĆALOVIĆ MARKOVIĆ I MANSOM? Zaćutali kao SDT, VDT i SPO i čekaju signal Mandića, Spajića, Kneževića, Bečića, popova i ostalih velikosrbskih posrbica dozvolu da mogu da se oglase Bravo Daliborka!!!