17 °

max 20 ° / min 17 °

Utorak

24.09.

20° / 17°

Srijeda

25.09.

23° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

22° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šuković: Najbolje da predsjednik Srbije i formalno postane namjesnik Crne Gore

Politika

Comments 15

Šuković: Najbolje da predsjednik Srbije i formalno postane namjesnik Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

Izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da zvanična Podgorica, pored drugih gradova u okruženju, želi nauditi Srbiji i njenoj privredi te da (za razliku od domaćih snaga koje ne razumije) “razumije njihovu želju da Srbiji bude lošije”, potpune su besmislice i još jedna zamjena teza, kaže za “Simptom” novinar Darko Šuković.

Glavni i odgovorni urednik radija i portala “Antena M” kaže i da se radi o “providnoj igri” srpskog predsjednika jer, kako navodi, “svima u Crnoj Gori je jasno da nijedan aktuelni crnogorski zvaničnik ne smije ni da pomisli nešto protiv predsjednika Srbije”.

Vučić je u obraćanju javnosti dan nakon skupa u centru Beograda, na Terazijama, protiv iskopavanja litijuma, izuzetno masovnog, kome je prisustvovalo nekoliko desetina hiljada ljudi, nesumnjivo protivnika njegove vlasti, rekao kako misli “da svaki čovjek kada pročita ili sasluša šta se priča u Prištini, Zagrebu, Sarajevu i zvaničnoj Podgorici, potpuno mu je jasno na kojoj strani treba da bude”.

“Ako Vučicu ne odgovara čak ni ona vlast u Podgorici koju je sam instalirao, vlast koja mu se neskriveno divi u svakoj prilici i ne pokazuje ni minimum osjećaja za kategorije kakve su crnogorsko nacionalno i državno dostojanstvo, onda najbolje da predsjednik Srbije postane i formalno namjesnik Crne Gore”, ističe ironično Šuković.

On dodaje da je “providna ta Vučićeva igra, jer niko ovdje ne vjeruje da bilo koji crnogorski zvaničnik smije i da pomisli nešto protiv predsjednika Srbije i pretendenta na komandanta srpskog sveta”.

“Biće da ovakvim izjavama Vučić upravo pokušava da sakrije tu činjenicu, tu sve iritantniju za građane Crne Gore servilnost ovdašnjih kvazidržavnika prema Beogradu, jer i sam zna da Crnogorci ne ljube lance na dug rok”, napominje Šuković.

Crnu Goru uskoro čekaju još jedni lokalni izbori (Kotor i Podgorica 29. septembra; najverovatnije i Budva uskoro), izazvani turbulencijama i šumovima na vezama tzv. “tridesetoavgustovske većine”, pobjednika iz 2020, u susret kojima Šuković ukazuje na činjenicu da podrška opozicionoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) raste, što su i istraživači javnog mnjenja nedavno jasno utvrdili.

“Jasno je da podrška DPS-u raste i da bi amatersko i pretežno zlonamjerno upravljanje državom u prethodne tri i po godine možda već vratilo partiju Danijela Živkovića na vlast da nije spasonosnih savjeta (šuška se da je Sveto Marović ključni ‘konsiljere’ Andrije Mandića) i podrške BIA-e iz Beograda. Zasad se čini da DPS još nema dovoljno snage da u saradnji sa dijelom bivših partnera osvoji Podgoricu, vjerovatno i Kotor. No, vidjećemo kakav će rezultat ostvariti gomila novih subjekata i kako će oni postizborno razmišljati”, kaže Šuković.

Po njegovom mišljenju, presudan bi mogao biti raspored odbornika na predizbornim koalicionim listama jer je siguran da će se te koalicije cijepati nakon izbora.

Upitan da li bi kao posljedica tzv. pata karta pozicije i nemogućnosti pravljenja stabilnih ili čak i nikakvih koalicija unutar dva raspolućena bloka prisutna u crnogorskoj politici nakon lokalnih izbora moglo da dođe do saradnje jednih sa drugima, Šuković navodi da je do izvjesne saradnje već došlo kada su se “sve manjinske stranke koje su do 2020. činile sa građanskim partijama tzv. suverenistički blok, pridružile partijama koje je na vlast dovela ‘litijaška kontrarevolucija'”.

“Jedino je Hrvatska građanska inicijativa (HGI) odoljela tom zovu; ne vidim da može doći do saradnje DPS-a sa strankama bivšeg Demokratskog fronta. Naglašavam, sa strankama bivšeg DF-a, dakle sa Mandićevom Novom srpskom demokratijom (NSD) i Kneževićevom Demokratskom narodnom partijom (DNP), jer su to politički subjekti kojima je Beograd glavni grad, a klerošovinizam i velikosrpstvo ideološka agenda”, naglašava Šuković, dodajući da ne vjeruje ni u saradnju DPS-a sa Bečićevim Demokratama, koji su, po njemu, samo “slabo kamufliran zavisnik o podršci Joanikijevog krila Srpske crkve u CG”, pa ni sa Spajićevim PES-om “jer je on potpuno potpao pod uticaj Andrije Mandića”.

“Na mjesec i po prije izbora, govorim prije svega o podgoričkim jer ne poznajem dovoljno dobro odnose u Kotoru, zapravo jako mi je teško da smislim realnu kombinaciju za postizanje većine u Glavnom gradu”, zaključio je Darko Šuković.

Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

Orleans

@td Ne. To su uradili na prošlim podgovričkim izborima i pokazalo se pogrešnim. Treba ići u više kolona, bolje je i zdravije. CEP da, ali ne sa DPS-om, 21. maj nikako. Ne zaslužuju.

d vujicic

2-Taktičnim „lukavstvom“ podrške iskopnicima CG, one su Crnogorcima ukinuli politički subjektivitet. Tako je ostvaren stari velikosrpski SS san da Crnogorci budu učinjeni neposrojećim političkim subjektom i nepostojećom nacijom! Tako su i "ofic suverenisti" sebe ukinuti kao suve partije,a tim i CG.

d vujicic

1-Nije daleko dan kad će i ta "formalnost" biti obnarodovana.Podržavanjem dritanove vlade "oficijelni suverenisti" su legitimirali podlu velikosrpsku namjeru da Crnogorci kao većinska nacija CG ostane bez političkih predstavnika u tkz Parlamentu i Vladi.