18 °

max 23 ° / min 16 °

Srijeda

25.09.

23° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Poslanici u ponoć izabrali Mirsada Nurkovića iz BS-a za potpredsjednika parlamenta

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 8

Poslanici u ponoć izabrali Mirsada Nurkovića iz BS-a za potpredsjednika parlamenta

Autor: Antena M

  • Viber

Poslije ponoći poslanici su izabrali Mirsada Nurkovića iz BS-a za potpredsjednika parlamenta, drugog iz reda manjina. Glasanje je bilo tajno, za izbor Nurkovića je bilo 48 poslanika, niko nije bio protiv ni uzdržan. U sali tokom glasanja nije bilo poslanika opozicije.

U parlamentu je nešto prije ponoći okončana četvrta vanredna sjednica, a nakon nje su poslanici počeli petu sjednicu. Razmatraće se set zakon o energetici, državnoj imovini i unutrašnjim poslovima. O tome će se voditi rasprava sjutra, a poslanici će večeras izabrati i potpredsjednika parlamenta. To bi trebalo da bude Mirsad Nurković iz BS-a. 

Poslanici su na za još jednoj maratonskoj danas razmatrali izmjene Poslovnika Skupštine Crne Gore, izmjeni odluke o broju potpredsjednika Skupštine, izmjene Zakona o energetici, predlog zakona o Razvojnoj banci i izmjene Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju.

Poslanici su razmatrali i izmjene Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koji su predložili poslanici PES-a, a kojima se predviđa da direktore škola ubuduće bira ministar, kao i da se ukine tromjesečni period ocjenjivanja, te da učenici imaju dva, a ne četiri klasifikaciona perioda.

U ime predlagača Jelenka Andrić (PES) je obrazložila izmjene zakona, uz ocjenu da obrazovni sistem ne odgovara zadatku.

''Sadašnje rješenje nije dozvoljavalo korektirvnu ulogu minsitra, dešavalo se i sada se dešava da pojedinci na čelu obrazovnih ustanova krše zakon. Ako damo nadležnost školskom odboru da bira direktora, a taj direktor ne radi kako treba, a isti odbor ne preduzima ništa, jasno je da se nešto mora mijenjati'', kazala je Andrić.

Kaže i da je ona sama osjetila samovolju direktora koji su, kako tvrdi, politički postavljani.

Ivan Vuković (DPS) smatra da izmjene stižu kada je obrazovni sistem na najnižim granama od obnove nezavisnosti.

''Mi smo od promjene 2020-gopdine vratila petnaest godina unazad. Najodgovornija je 42. Vlada koja je podržala brutalni politički progon, tadašnja ministarka je bila samo puki izvođač prljavih poslova, zbog koji je smijenjenim direktorima isplaćeno već preko 300.000 eura'', kazao je Vuković.

Kaže da je ta Vlada bila politički inkubator za Pokret Evropa sad, a podsjetio je na direktore škola koji ne priznaju državu ni referendum o nezavisnosti.

On tvrdi da će se funkcije direktora dijeliti po partijskom ključu, o čemu govori i snižavanje kriterijuma.

''Pa se ne traži sedam, nego pet godina iskustva'', dodao je Vuković. Ovim se, kaže, legalizuje postojeće katastrofalno stanje.

''Ovo je zločin prema budućim generacijama'', zaključio je Vuković. On je topkom polemike sa Andrić rekao da je ona bila duže u DPS-u nego on.

Na to je Andrić kazala da je samo jednom glasala nekoga iz DPS-a.

Poslanici su raspravljali o Zakonu o razvojnoj banci, koji su predložili poslanici PES-a.

Miloš Konatar (URA) upitao je poslanika PES Dražena Petrića, kako kaže, nadajući se da će imati više sreće nego sa Vasilijem Čarapićem, "ko je pisao zakon? i zašto se žuri?"

Petrić je odgovarajući na pitanje Kontara, zamolio da mu se kaže "kakva je to prevara koju priprema PES. Razumio bih da kažete koji član zakona je sporan, ali nijeste naveli nijedan".

Poslanik DPS Nikola Rakočević rekao je da imamo slučaj "lažnog predstavljanja, Spajić je objavio da je Vlada usvojila zakone, iako je jasno da parlament usvaja zakone". 

Rakočević je dodao da se radi o netransparentnom procesu.

"Netransparentan proces predlaganja i netransparentnost u primjeni ovog zakona su ključne zamjerke. Ako hoćete transparentnost, povucite zakon i stavite ga na javnu raspravu", kazao je Rakočević. 

Rakočević je istakao da se priprema Razvojna banka Vlade Crne Gore.

Poslanik SD Boris Mugoša, rekao je da se predlaže zakon od 82 člana koja s potpisali poslanici.

"Ne formiramo mi prvi razvojnu banku u svijetu. Nikad u istoriji ovog parlamenta nije desilo da poslanici potpišu cijeli zakon od 82 člana, bez javne rasprave", kazao je Mugoša.

Mugoša je kazao da predloženim zakonom parlamentarna većina pravi hibridne modele.

"Zakon ima milion rupa, pravite hibridne modele, uvodite komercijalnu uslugu toj banci, depozite i platni promet. Ispada da je ovo Vladina banka. Dobili smo klasičnu Vladinu instituciju. Ona nije banka Vlade“, naveo je Mugoša.

„Nema paf paf razvojne banke“, dodao je Mugoša.

Poslanik URA Miloš Konatar rekao je da nigdje u svijetu nije kreirana Razvojna banka na način na koji se to radi u Crnoj Gori.

Konatar smatra da ni Čarapić, a ni poslanici iz PES-a nijesu pisali Zakon o Razvojnoj banci. 

"Postavlja se pitanje ko ga je pisao, zbog čega i zašto se žuri", rekao je Konatar, podsjećajući da je 2021. godine tadašnji ministar finansija, a sadašnji premijer Crne Gore Milojko Spajić zustavio formiranje Razvojne banke.

Poslanik PES Vasilije Čarapić rekao je da je Razvojna banka velika šansa za Crnu Goru, te da može dati ozbiljnu podršku privredi. 

"Usklađivanje sa politikama EU podrazumijeva prihvatanje pravila jedinstvenog tržišta. Konačno dobijamom finansijsku instituciju koja će imati posebno mjesto", rekao je Čarapić. 

Poslanik DPS Mihailo Anđušić kazao je da je Razvojna banka ideja koja je odavno u opticaju, ali se postavlja pitanje je li to trebalo uraditi kako se sada predlaže.

Anđušić je istakao da se ovim ne dozvoljava predstavnicima NVO sektora da dođu i govore na sjednicama odbora. 

"Eto dokle smo došli, poštovani građani", kazao je Anđušić. 

Naglasio je da će se brzo vidjeti zašto se predlažu ovakvi zakoni, dodajući: "Ko može vjerovati ljudima koji nijesu ispoštovali sopstvena obećanja".  

Izglasane izmjene Poslovnika, Skupština Crne Gore imaće dva potpredsjednika iz manjinskih partija

Poslanici su usvoji Dnevni red. Prva tačka Dnevnog reda je Prijedlog odluke o izmjeni Poslovnika Skupštine Crne Gore. 

Prijedlog izmjena Poslovnika Skupštine podnijela je grupa poslanika parlamentarne većine, prijedlog je obrazložio u ime predlagača šef Poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić.

Poslanik DPS Andrija Nikolić kazao je da je parlamentarna većina mimo dogovora na kolegijumu organizovala ovu sjednicu u saradnji sa Vladom.

"Danas imamo ideju parlamentarne većine da promijene Poslovnik Crne Gore, da promijene odluku o broju potpredsjednika Skupštine Crne Gore, a sve to znači da je demokratije u njihovim očima prerasla o borbi za funkcije i privilegije", kazao je Nikolić. 

On dalje dodaje: "stvar je jasna i očigledno je da ste izgubili kompas u potrebi da nahranite gladna funkcionerska usta".

Nikolić je istakao da se niko ne protivi povećanju plata i penzija, ali se protive, kako kaže, kada se povećavaju cijene i pogoršava životni standard.

"I da se uprkos svemu tome šire funkcionerske privilegije na račun građana Crne Gore", rekao je Nikolić.

Nakon izlaganja Nikolića, za komentar se javio poslanik PES-a Boris Pejović

"Manipulativno vadite djelove, segmente i pokazujete građanima kako se gore živi nego onda kada ste vi bili na vlast..Ovo je poruka da ako se vi budete pitali da ćete vratiti stare zarade, jer po vašoj logici bolje se živjelo kada ste vi bili na vlast", odgovorio je Pejović Nikoliću.

Poslanik NSD Jovan Vučurović rekao je da kada su oni bili opozicija tadašnja vlast je kršila Poslovnik. Vučurović je takođe kazao da pozdravlja odluku da za potpredsjednika Skupštine bude izabran Mirsad Nurković iz Bošnjačke stranke.

"Mislim da će gospodin Nurković doprinijeti još boljem i kvalitetnijem radu parlamenta..", rekao je Vučurović.

Poslanik SD-a Boris Mugoša poručio je parlamentarnoj većini da se okupila oko fotelja, a ne ideja i principa.

"I vi ćete sada da pričate o bivšem režimu, ako smo bili loši, a bili smo, vi ste gori. Nas su građani kaznili, kazniće i vas. Ljudi su mislili da nema gorih- ima i dobili su ih. Mi u Crnoj Gori imamo najveću Vladu po broju članova, o čemu se tu radi? Zamislite kad sjednu svi potpredsjednici na šta će to liči..Prećeralo se", kazao je Mugoša.

Mugoša je poručio parlamentarnoj većini da ono što rade predstavlja "političko zastiđe".

Poslanik URA Filip Adžić naveo je da u Skupštini nema dovoljno mikrafona za sve potpredsjednike.

"Ukoliko želite da nastavite sa udomljavanjem predstavnika partija koji žele vlast, ukoliko želite da u Podgorici imate najviše sekreterijata, potpredsjednika Skupštine...onda je jasno da treba podržati ove ljude, ali vjerujem da je i vama jasno da su sva obećanja bila dimna zavjesa za udomljavanje..", rekao je Adžić, obraćajući se građanima Crne Gore.

Poslanik HGI Adrijan Vuksanović ironično je poručio da njegove kolege iz opozicije nijesu u pravu, te da se građevinskim radovima može proširiti skupštinski sto kako bi stali svi potpredsjednici.

"Jasno je da HGI ovo neće podržati, jer se ne vodimo kratkoročnim interesima koji su loši za Crnu Goru i njene građane", kazao je Vuksanović.

Poslanik Abaz Dizdarević kazao je da se danas raspravlja o naizgled tehničkim pitanjima.

"Današnje izmjene Poslovnika nijesu ništa drugo do nastavak bosnizacije Crne Gore i raspodjele funkcija po etničkoj pripadnosti", kazao je Dizdarević.

Poslanici Crne Gore su izglasali Prijedlog odluke o izmjeni Poslovnika Skupštine Crne Gore. Tom odlukom broj potpredsjednika iz redova manjinskih naroda ograničen je na dva. Odluku je podržalo 47 poslanika.

Sjednicu Četvrtog vanrednog zasijedanja možete pratiti na linku ispod:

Za 15 sati zakazana je Sjednica Petog vanrednog zasijedanja sa predloženim Dnevnim redom: Prijedlog zakona o dopuni Zakona o koncesijama, Prijedlog zakona o korišćenju energije iz obnovljivih izvora, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj imovini, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o energetici i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima.

Sjednicu Petog vanrednog zasijedanja možete pratiti na linku ispod:

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

GYNESS

Pored "Plantaža", pojavio se drugi najveći izvozni proizvod iz CG a to su delegati, sekretari, podpredśednici i ostali raznovrsni proizvodi naše pameti. Predlažem da śednice drže ili na otvorenom ili na kakvom košarkaškom stadionu.

komopanciakomeobojci

Slažem se sa gospodinom.Ipak pored podpresjednikaaaa imamo dosta brige i nerješivih problema.Poslanik Vuksanović me nasmijao a treba da plačem od užasa koji nam plasiraju novokomponovani vlastodržci.Moram se osvrnuti i na nosioce lista za Glavni Grad.Boris Mugoša...najpošteniji političar, nije moja stranka ali,šedi krivo,zbori pravo.O ostalim nodiocima lista,neki drugi put.Udaljih se od teme.Pozdrav

Bosniak

@Vule Na popisu je bilo 45% Crnogoraca 2011, od toga oko 15% su rekli da im je maternji Srpski. To su dualni poput Spajica ili Milatovica. Sada ih ima vjerovatno 15-20%. tako da suvereniesta Crnogoraca Pravoslavaca u CG je odprilike sada 25%