18 °

max 25 ° / min 17 °

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

18° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Musić: DPS mora razbiti narativ i pravila igre koja su uspostavljena avgusta 2020.

Politika

Comments 5

Musić: DPS mora razbiti narativ i pravila igre koja su uspostavljena avgusta 2020.

Izvor: TV E

Autor: Antena M

  • Viber

Kako sada stvari stoje, izgleda da će stranke vlasti, lokalne izbore u Podgorici "trčati" u dvije kolone, u prvoj Pokret Evropa sad, Demokrate i Bošnjačka stranka, a u drugoj Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija, kazao je gostujući u centralnoj informativnoj emisiji 24 Sata na Televiziji E politikolog i politički konsultant iz Zagreba Aleksandar Musić.

"Što se tiče Pokreta Evropa sad tu su, definitivno "nevolje u raju" odavno. Primjećujem da neki stari funkcioneri, osnivači tog Pokreta prave korak unatrag, Spajić se sve češće mora braniti sam. Čini mi se da ga polako puštaju da se batrga, a čini se i da su pustili niz vodu Oliveru Injac, pa ne računaju na nju i koketiraju sa Mujovićem. Takva situacija paše Demokratama, paše i Bošnjačkoj stranci, zato jer iz pozicije vlasti, mogu još malo, uslovno rečeno, parazitirati na sentimentu onih, prije toga labilnih birača, koji nisu imali neku stalnu stranačku lojalnost, a koji glasaju za Pokret Evropa sad, a i onih neodlučnih birača koji još pamte Evropa sad 1”, rekao je Musić.

Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija, kaže on, koriste zasebna istraživanja, sa kojima nijesu upoznati mediji, i napominje da prema tim anketama imaju blagi rast u odnosu na raniji nastup kao Demokratski front.

Smatra da Pokret Evropa sad još egzistira na malobrojnim benefitima programa Evropa sad 1, dok rezultati programa Evropa sad 2 ne mogu doći na naplatu do 29. septembra, za kad su zakazani lokalni izbori u Podgorici.

"S druge strane, suprotnoj strani, koja će svoju strategiju graditi samo na tome da neprestano jašu po Sen Tropeu i po inflaciji, onako kako je oni percipiraju, to neće biti dovoljno bez ozbiljne utakmice, i baš zato mi se čini da će vlast trčati ovo u dvije kolone”, istakao je Musić.

Komentarišući trenutnu poziciju predsjednika Crne Gore, i listu koju će činiti njegov dio nekadašnjeg Pokreta Evropa sad, Musić objašnjava da je on morao da promijeni politički smjer za samo pola godine, da se distancira od nekih odluka, kao na primjer ulaska Andrije Mandića i Milana Kneževića u vlast. Takođe, kako je rekao, da stidljivo koketira sa suprotnom stranom, i zbog tog repozicioniranja je njegov rejting u padu.

"U ovoj kombinaciji koju će možda on imati, u kojoj je Abazović i pod upitnikom Medojević, je puno ega na malom mjestu. Pitanje je kakva će tu biti koordinacija, ali čini mi se da oni moraju jednu vrhunsku kampanju odigrati da bi nešto snažno bilo na stolu”, naglasio je Musić.

DPS će, rekao je, imati solidan rezultat, jer imaju solidnog kandidata. Napominje da bi ta politička partija trebalo da vodi računa da se ne "umrtvi dosadnom kampanjom".

"Njih su njihovi politički protivnici stavili u jedan percepcijski kavez, pod krilaticom "sve samo DPS ne" i oni se već četiri godine ne znaju iščupati iz toga. A zašto je to bitno? Pa zato da biste ušli u neke nove biračke bazene, da biste vratili neke starije birače, morate razbiti narativ i pravila igre koji su uspostavili u avgustu 2020. vaši politički protivnici. Pošto oni to ne uspijevaju napraviti, pošto se 2024. služe alatima iz 1974. godine, događa se to da sve više ovise o drugima. Ti drugi su Evropski savez, Partija evropskog progresa, možda ova grupacija Milatović, Abazović, Medojević, a možda i Preokret”, naveo je Musić.

Kaže, kako nerado priznaje da stranke bivšeg DF- a jedine dobro znaju šta rade. One, dodaje Musić imaju cilj, a savladali su finansije, marketing, digitalizaciju, znaju biti ozbiljni i znaju se šaliti. Biraju da idu u dvije kolone, kaže on, da ne bi trošili rejting koji imaju u koaliciji sa Bošnjačkom strankom. U kampanji za izbore u Podgorici će, smatra on, govoriti o nekoliko infrastrukturnih problema, dok će njihova nacionalistička htjenja poduprijeti mediji, kao što su Borba, IN4S, i nesebično srbijanski mediji.

Što se tiče Demokrata, Musić vjeruje da su oni u diobi funkcionerskog kolača dobili izuzetno mnogo, i jasno im je da im je, ako žele zadržati te privilegije, Spajić idealan partner. Oni su, kako je rekao, ostali na vjetrometini, i mimo Pokreta Evropa sad i Bošnjačke stranke nemaju gdje ići.

Crna Gora će ući u Evropsku uniju, rekoa je Musić, no napominje da je razlika u tome hoće li ući u Uniju kao skladna država, koja živi u skladu sa susjedima, ili će, kako je rekao, ući kao ljuštura, olupina sa vladavinom kombinacije mafije i četništva, prijetnji, urlanja i partijskog parazitizma.

"Mislim da postoji ogroman prostor, pogotovu kod mlađih birača i kod nadolazećih generacija, da ovu dosadnu, suvoparnu, evropsku raspravu preusmjere na sadržaj, kakva to Crna Gora mora biti da bi ušla u Evropsku uniju i koji su benefiti od tog ulaska”, zaključio je Musić.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Kontraš_007

Ajde kud nabroja sve ali đe računaš brate na Preokret onog Perića koji neće 150 glasova osvojiti? Ili PZP koji faktički ne postoji jer su svi siti Medovih laži i izlizanih priča Branka i Branke. I odakle logika da će BS sa Demokratama i PES-om? Državni nije isto što i lokalni nivo.

Milovan

@BeLveder nije ovo dovoljno ubjedljivo, a ni realno .. momci u Dps nose teret svojih prethodnika, i to im je najveci problem .. politicki, rade sve sto mogu, i najbolji su u Skupstini, ubjedljvio

sičija

Ovo je mogući sinopsis koalicionih puteva za podgoričke izbore, jedan politički kroki ko će s kim biti u timu. Istovremeno tu je i poruka DPSu da promijeni način vođenja političke borbe u okolnostima u kojima državom upravljaju "tridesetoavgustovski pobjednici" koji su tuđi igrači.