17 °

max 25 ° / min 17 °

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

22° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koprivica: Stega je istorijski korak kojim je Crna Gora kreirala oslobodilačku borbu i državno-pravni poredak

Politika

Comments 3

Koprivica: Stega je istorijski korak kojim je Crna Gora kreirala oslobodilačku borbu i državno-pravni poredak

Autor: Antena M

  • Viber

228 godina je od donošenja Stege crnogorske i brdske. Stega je prvi pisani državno-pravni izvor Crne Gore, "praobraz našeg prvog državnog ustava", akt o ujedinjenju Crne Gore i Brda, akt stvaranja političke i odbrambene zajednice, osnov konstituisanja centralnih institucija državne vlasti i izgradnje pravnog poretka, saopštio je mr Momo Koprivica, potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju. 

"Iznad svega to je akt izdizanja iznad plemenskih podjela i partikularizama, kao ljutih protivnika stvaranja države i njenog poretka u onom vremenu, ali i akt bratske ljubavi, sloge i zavjeta. 

Država nije samo monopol fizičke sile, nije ni samo mnoštvo ljudi, ona je prije svega zajednica, kojom mora vladati unutrašnja sloga i predanost opštem dobru. Stega je istorijski korak kojim je Crna Gora ušla u brazdu sudbine i kreirala oslobodilačku borbu i državno-pravni poredak", navodi Koprivica. 

Ovaj istorijski datum, kako dodaje, kao plod aspiracija Svetog Petra Cetinjskog, glavara opredijeljenih za opšte dobro i slobodnog naroda na Zboru, dostojan je praznovanja na najvišem državnom nivou, posebno što je i nasušna potreba savremene Crne Gore veći stepen jedinstva, kohezije i zajedništva i vjerujem da ćemo veliki jubilej 230 godina dočekati u tom duhu.

"Zreli evropski narodi (npr. Njemci) imaju svoj dan jedinstva, kao podsjećanje i putokaz. 

Bez prevazilaženja podjela i bez učvršćenja moralne prisnosti zajednice, ne može biti sveukupnog razvoja i napretka društva i stoga su veliki akti u našoj pravnoj tradiciji nepresušno vrednosno vrelo kojim se treba obezbijediti "ljubav koja ujedinjuje srca" i postiže unutrašnja kohezija, primjereno savremenom okviru građanske države i prve naredne članice EU", zaključio je Koprivica.

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

A što kmerić drobi o Sv Petru Cetinjskom kad mu je spc zadatak da razvija nepostojeću lažnu njegoševsku Crnu Goru, onu iz pjesničkog djela koju samo amateri nađu u bljak činjenicama.

chroniclers

Akt o ujedinjenju Crne Gore i CRNOGORSKIH BRDA, jer Brda jesu CRNOGORSKA PLEMENA vazda bila! Petrovići su govorili a i pisali: "BRĐANI SU MOJI CRNOGORCI", baš onako kako i Njegoš kaže u stihovima. Stega je samo POTVRDA te činjenice, a ne tvojih insinuacija. I tvoji Banjani su CRNOGORSKO PLEME. A ti?

Mtodor

Pod prevazilazenjem pojela podrazumeva da se taj proces odvija pod njegovim uslovima inače prevazilazenje podela je glupa floskula, sva savremena društva su "podijeljena* najveci stepen " podijeljenositi" je u američkom društvu i to im ne smeta da budu vec stotinama godina najuspjesnije društvo