19 °

max 25 ° / min 17 °

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 9°

Utorak

01.10.

19° / 10°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vukčević: Mandićev predlog za izmjenu Poslovnika Savjeta za odbranu i bezbjednost neozbiljan; Bošković: Posljedice bi bile katastrofalne

Politika

Comments 6

Vukčević: Mandićev predlog za izmjenu Poslovnika Savjeta za odbranu i bezbjednost neozbiljan; Bošković: Posljedice bi bile katastrofalne

Autor: Antena M

  • Viber

Šef parlamenta Andrija Mandić predložio je da Savjet za odbranu i bezbjednost više ne odlučuje jednoglasno.

Predsjednik Skupštine je poručio, kako prenose Vijesti, da bi mu bilo drago da ideju podrže čelnici države i Vlade.

Komentarišući Mandićev predlog pravnik Miloš Vukčević u razgovoru za Antenu M navodi da i ako Ustav strogo ne predviđa način na koji Savjet za odbranu i bezbjednost donosi odluke, jasno je, kako kaže, da je došlo do kršenja duha Ustava.

"Savjet se ne sastoji od 10-15 ljudi, niti je to u pitanju neki socijalni savjet ili neko udruženje, nego samo od troje lica, od predsjednika države, Vlade i Skupštine. Oni prosto moraju postići konsenzus o tako važnim pitanjima i moraju poslati poruku građanima, jer je riječ o pitanjima vezanim za odbranu i bezbjednost Crne Gore. U tom smislu smatram da sami taj predlog za promjenu poslovnika nije ozbiljan", kaže Vukčević.

Vukčević navodi da bi Mandić trebalo da obrazloži zašto nudi taj predlog Savjetu koji nije održao sjednicu više od pola godine. Sagovornik Antene M smatra da ukoliko je razlog Mandićevog predloga nemogućnost dogovora Spajića i Milatovića u vezi sa terminom održavanja sjednice onda je to, kako smatra Vukčević, u najmanju ruku neozbiljno.

"Ako je razlog, to je što su sada gospoda Mandić i Spajić u koaliciji, u okviru Vlade, pa žele da praglasavaju odluke predsjednika države, onda je to još gore i još više za osudu, jer bi to značilo da bi predsjednik Skupštine i predsjednik Vlade mogli da praglasavaju nekoga koji je predsjednik ne samo države, nego i Savjeta za odbranu bezbjednost.

Na šta bi te odluke ličile ukoliko bi predsjednik države bio protiv tih odluka, čak i suprotno ako bi za te odluke ne bi glasao premijer ili sam predsjednik Skupštine. Sva trojica moraju da pokažu dozu ozbiljnosti političkih funkcija koje obavljaju da eventualne političke i lične razlike koje imaju sklone sa strane i da zaista odgovorno vrše te funkcije", smatra sagovornik Antene M.

Prema Poslovniku, da bi sjednica vrhovne komande bila održana, moraju joj prisustvovati svi članovi, a to tijelo odlučuje konsenzusom, to jest - jednoglasno.

Savjet, prema Ustavu donosi odluke o komandovanju Vojskom Crne Gore analizira i ocjenjuje bezbjednosnu situaciju u državi, postavlja, unapređuje i razrješava oficire vojske, predlaže parlamentu proglašenje ratnog i vanrednog stanja, kao i upotrebu vojske u međunarodnim snagama, te vrši druge poslove utvrđene Ustavom ili zakonom.

Nekadašnji ministar odbrane Predrag Bošković za Antenu M kaže da Mandićevo insistiranje na promjenu prakse i Poslovnika govori o tome da među njima ne postoji nikavo povjerenje.

"Prije svega razlozi za neodržavanje savjeta su druge prirode zbog bahatosti i nesposobnosti da upravljaju jednom od najvažnijih institucija u državi, prije nego što se može govoriti o nekom problemu u samom poslovniku ili Ustavu 

Dakle, dovoljno je vidjeti način na koji se ophode jedni prema drugima u zadnje vrijeme, da je posrijedi pravo grabljenje za pozicije i moći u državi.", smatra Bošković.

Ukoliko Mandićev predlog bude prihvaćen, Bošković navodi da bi posljedice bile katastrofalne.

"Savjet je Ustavom i definisan kao kolektivno tijelo koje odlučuje konsenzusom kako se ne bi desilo da bilo ko preuzme ingerencije od tri najznačajnije funkcije u državi. Vojska Crne Gore bi bila politizovana, njihova partijska borba bi dovela do toga da se ona još više dezavuiše nego što je to trenutno", poručio je Bošković.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin-Miovost

Narod je ustav i onaj koji brani državu , no ga nema,izgleda. ili ga ima ,ali ga nema ko pokrenuti i i stati na čelo odbrane ,naroda i države. Jesuli postali kukavice ili komformisti ,spremni da poniženi žive.Pi.

mr

Ozbiljno ili neozbiljno, ali on uz pomoć svoja dva glavna satelita, za rekordno kratko vrijeme, rasturi ovu državu po svim šavovima! Možda će neko nešto iz ovoga naučiti, ali ne prije petog koljena! Od toga kako se veličanstveno obnovi država, kako se od tih istih urniše, a onda kako se domaćim snagama-izdajnicima, preda na korišćenje vječitim neprijateljima i negatorima svega crnogorskog!

d vujicic

@jovan j. Uvaženi,Ustav kao zakonski okvir jedne države i sistema samo predstavlja pravni stub.Ustav kao pravni akt "ne brani" državu.Svaku ozbiljnu državu brane državne institucije. CG ima Ustav ali nema svoje institucije.I prethodne četiri Jugoslavije su imale jako dobre Ustave-zaludu.