24 °

max 25 ° / min 18 °

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 9°

Utorak

01.10.

19° / 8°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

16° / 14°

Petak

04.10.

22° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kopman: Na bazi novog Plana rasta Crna Gora može da udvostruči svoju ekonomiju u narednoj deceniji

Politika

Comments 5

Kopman: Na bazi novog Plana rasta Crna Gora može da udvostruči svoju ekonomiju u narednoj deceniji

Autor: Antena M

  • Viber

Danas i juče sam imao sastanke sa predstavnicima Vlade na kojima smo razgovarali o novom Planu rasta za Zapadni Balkan, a naročito o Reformskoj agendi Crne Gore koja predviđa veoma ambiciozan plan ekonomskih reformi za naredne godine, sve do kraja 2027, kazao je generalni direktor za susjedstvo i pregovore o proširenju Hert Jan Kopman nakon sastanka sa delegacijom Vlade Crne Gore.

Kopman je kazao da ovaj Plan rasta zaista može da podstakne rast u Crnoj Gori, i da na bazi njega zemlja može da udvostruči svoju ekonomiju u narednoj deceniji, i da će to imati transformativnu ulogu.

“Ustvari, dovešće Crnu Goru do pozicije današnjeg prosjeka u EU državama članicama. Čine ga veoma značajne reforme u oblasti poslovnog ambijenta, vladavine prava, snaženja investicija a prati ga i veoma ambiciozna Investiciona strategija. Mi ćemo ga u značajnoj mjeri finansijski podržati”, istakao je Kopman.

On je dodao da su se nakon još svježeg uspjeha ostvarenja IBAR-a, Vlada i Komisija usaglasile kako da strukturišu dalje aktivnosti.

“Smatram da smo došli do veoma operativnog plana za njihovu realizaciju u narednih nekoliko godina. Prošlo je 15 godina otkad je posljednja država članica pristupila, i moram reći da je Crna Gora izvjesno predvodnica, te da na osnovu ambicije kojoj smo danas svjedočili, uvjereni smo da možemo ostvariti ogroman uspjeh u narednim mjesecima i godinama. To će takođe voditi ka transformaciji”, ocijenio je Kopman.

Dodao je da su tokom jučerašnjeg sastanka govorili o Planu rasta, koji će za rezultat imati i Investicionu konferenciju naredne godine, a na kojoj se, dodaje, nadamo da će važni sporazumi biti potpisani, jer će investitori biti zainteresovani da dođu u Crnu Goru ako se ove reforme zaista sprovedu.

“Dakle, Plan rasta, investicije na jednoj strani i proces pristupanja na drugoj strani, imaće transformativni značaj za državu i dozvolite da budem veoma jasan – biće od ogromne koristi za EU, kako zemlja bude napredovala na putu ka EU”, poručio je Kopman.

Sastancima su prisustvovali predsjednik Vlade Milojko Spajić, ministarka evoropskih poslova Maida Gorčević, potpredsjednik Vlade Filip Ivanović i mnogi drugi visoki funkcioneri, uključujući ministra pravde Bojana Božovića.

“Taj nivo posvećenosti je veoma važan; prekinuli smo odmore da bismo održali ove sastanke i imamo plan za naredne mjesece i godine, tako da su ovo bila dva izuzetno produktivna i podsticajna dana”, zaključio je Kopman.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Tara

cista propaganda u interesu Spajica..prica za malu djecu.

Mila K

gle EK kradu tuđe ideje i stavove. Neka. No to spajki društvance ne umije sprovesti.