26 °

max 26 ° / min 18 °

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 15°

Petak

04.10.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Preokret: Hitno pristupiti izradi Strategije zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u porodici

Politika

Comments 1

Preokret: Hitno pristupiti izradi Strategije zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u porodici

Autor: Antena M

  • Viber


Nakon nedavnog ubistva naše sugrađanke postalo je jasno da država mora hitno da uspostavi sistemski odgovor na nasilje nad ženama i nasilje u porodici, koje sve češće poprima fatalne posljedice. Prvi korak u tom pravcu treba da bude donošenje sveobuhvatne strategije zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u porodici, saopšteno je iz pokreta Preokret.

Navode da je nedopustivo da donosioci odluka sjede skrštenih ruku ili urade neke male, kozmetičke izmjene u zakonskoj regulativi i na tako nedopustiv način se odnose prema sve učestalijem fizičkom, ali i verbalnom nasilju koje trpe žene.

"Snažno se zalažemo za reformu krivičnog zakonodavstva, pooštravanje kazni, uspostavljanje odgovarajućih i efikasnih servisa podrške žrtvama nasilja, kao i za rad sa počiniocima nasilja, koji bi uključivao i psihološki tretman. Na taj način bi se mogli preduprijediti brojni slučajevi rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici", ističe se u saopštenju.

Iz Preokreta navode da se zalažu i za reformu svih institucija koje se bave pružanjem podrške žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u porodici, uključujući lokalne centre za socijalni rad, kao i za utvrđivanje odgovornosti svih službi u lancu zaštite od nasilja koje pokažu nezakonito postupanje i propuste.

"Dosadašnja analiza je pokazala da se žrtve nasilja nad ženama i nasilja u porodici često obraćaju nadležnim organima, ali nedavni slučaj femicida jasno govori da razumijevanje, kao i pravovremeno i pravilno postupanje svih institucija u sistemu zaštite i prevencije ovakve vrste nasilja nije na odgovarajućem nivou. Takođe, osim institucionalne reforme, paralelno moramo raditi i na podizanju svijesti i suštinskom razumijevanju rodno zasnovanog nasilja. Kao društvo moramo biti svjesni da je nasilje nad ženama najčešće uzrokovano duboko uvriježenim normama i shvatanjima o odnosima među polovima, i preduzimati djeotvorne radnje kako bismo spriječili patnju i fatalne posljedice uzrokovane rodno zasnovanim nasiljem", zaključuje se u saopštenju Preokreta.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Anđa

...da je samo ovo - glas za vas!