19 °

max 21 ° / min 13 °

Nedjelja

29.09.

21° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

21° / 10°

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 16°

Petak

04.10.

18° / 17°

Subota

05.10.

20° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milatović: Zašto Vlada ne smanji PDV umjesto smanjenja doprinosa na PIO?

Politika

Comments 2

Milatović: Zašto Vlada ne smanji PDV umjesto smanjenja doprinosa na PIO?

Autor: Antena M

  • Viber

Pošto javna diskusija u vezi sa programom Evropa sad 2 ne postoji, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović postavio je Vladi pitanje zašto ne smanji PDV umjesto smanjenja doprinosa na PIO.

“Vlada je predložila povećanje prosječne neto zarade za 6% kroz smanjenje penzionih doprinosa. Predloženim smanjenjem doprinosa Vlada, bez javne rasprave i širih konsultacija, kao i bez saglasnosti socijalnih partnera, dovodi u pitanje penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti i koncept penzije kao ekonomske a ne socijalne kategorije. Istovremeno, napravljeni minus u javnim finansijama Vlada namjerava kompenzovati povećanjem PDV-a i ostalih dažbina, na turizam, na vina, na online trgovinu, na kulturu itd, što dodatno doprinosi ionako nepodnošljivom rastu cijena”, napissao je Milatović na mreži X.

Kako dodaje, rast cijena je već potpuno pojeo najavljeno povećanje zarada, čime, kako tvrdi, izostaju očekivani pozitivni efekti, za razliku od kreiranih rizika koji postaju sastavni dio penzionog sistema.

“Ako se želi povećati standard SVIH gradjana zašto se umjesto redistribucije jednog dijela penzionih doprinosa, prosto ne smanji stopa PDV-a? Logika je ista, manji porezi (ili doprinosi) stimulisali bi tražnju i ekonomsku aktivnost; negativni aspekti su više manje isti kao i u slučaju smanjenja doprinosa, međutim pozitivnih efekata u slučaju smanjenja PDV-a ima više. Niži PDV bi smanjio SVE cijene i povećao kupovnu moć SVIH gradjana (i zaposlenih, i penzionera, i studenata, i nezaposlenih…). Takodje, smanjenje PDV-a bi unaprijedilo konkurentnost privrede i podstaklo ekonomski rast.”, dodaje Milatović I zaključuje da ne znači da je ovaj predlog jedino rješenje,ali, kako ističe, zna da je Crnoj Gori potrebna javna diskusija o ovoj i ostalim ekonomskim politikama, a ne njihovo brzopleto i netransparentno donošenje.

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

miki

samo ispravka u imenu. ok. pozdrav brzi ste svaka čast..

miko

Gospodine raspustite skupštinu i onako dolaze i odlaze sa sastanaka ka na konjski pazar ko če koga uzjahat. Raspišite nove parlamentarne izbore u CG pod hitno dok nebude dockan i Spajić ne preda CG Vučiću malo Dritanga predade crkve groblja i sve sakralne objekte a Spajić će državu na poklon Vučicu. A onda sledi zlo i naopako znate šta ???.