17 °

max 20 ° / min 14 °

Nedjelja

29.09.

20° / 14°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 9°

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

22° / 17°

Petak

04.10.

19° / 16°

Subota

05.10.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krapović: Milatović zaustavio razrješenje načelnika Generalštaba VCG

Politika

Comments 11

Krapović: Milatović zaustavio razrješenje načelnika Generalštaba VCG

Autor: Antena M

  • Viber

"Cijenim potrebnim da upoznam javnost da sam na današnjoj sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost, a u skladu sa nadležnostima i ovlašćenjima koje su propisane članom 38 Zakona o Vojsci Crne Gore, predložio Savjetu za odbranu i bezbjednost razrješenje brigadnog generala Zorana Lazarevića od dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore zbog potrebe službe. Takođe, na sjednici sam predložio  postavljenje drugog oficira na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore", saopštio je ministar odbrane Dragan Krapović.

U saopštenju pojašnjava da je pomenuta odluka posljedica njegove procjene da je Vojsci Crne Gore potrebna smjena generacija i podmlađivanje oficirskog kadra, te činjenice da je brigadni general Zoran Lazarević ispunio uslove za prestanak službe u Vojsci koji su propisani članom 145 stav 1 tačka 15 Zakona o Vojsci Crne Gore, a u vezi člana 203 ovog zakona.

 "Nesporna je činjenica da je brigadni general Lazarević, shodno odobrenju tadašnjeg rukovodioca radom Ministarstva odbrane Filipa Adžića, i dalje u službi u Vojsci, a nakon sticanja uslova za prestanak službe propisane Zakonom o Vojsci Crne Gore kojim je propisano da profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ispunjenjem uslova iz člana 203 ovog zakona. Navedenim članom zakona u stavu 1 alineja 1 propisano je da „oficiru i oficiru po ugovoru, podoficiru i podoficiru po ugovoru služba u Vojsci traje do navršenih 35 godina staža osiguranja u efektivnom trajanju i navršenih 55 godina života“, dok je stavom 3 istog člana propisano da licu iz stava 1 ovog člana, služba u Vojsci može trajati najduže do 40 godina staža osiguranja i navršenih 55 godina života. Istim članom, u stavu 4 propisano je da, izuzetno od stava 1 i 3 ovog člana, kada to potrebe službe zahtijevaju, ministar može, na predlog načelnika Generalštaba, odnosno rukovodećeg lica u Ministarstvu, profesionalnom vojnom licu produžiti vrijeme trajanja službe u Vojsci, a najduže do dvije godine", navodi se u saopštenju.

 
Krapović pojašnjava da su  na sjednici njegov prijedlog podržali predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić, dok je, predsjednik države Jakov Milatović bio protiv  prijedloga da brigadni general Lazarević bude razriješen od dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore. 

"Smatram da je potrebno upoznati javnost, jer u saopštenju nakon sjednice Savjeta nije bilo informacije o mom predlogu niti činjenice da je isti odbijen od strane predsjednika Milatovića! Cijenim da se radi o informaciji koja je svakako od značaja za ukupnu javnost i građane Crne Gore, i čudim se što se ova informacija, po mom sudu vrlo bitna, nije našla u saopštenju Savjeta nakon sjednice", navodi Krapović, dodajući da ostavlja javnosti i građanima da sude zašto se nije našla u saopštenju, kao i da želi da rad Ministarstva odbrane, i njega  kao ministra odbrane Crne Gore, bude transparentan ukupnoj javnosti jer cijeni da javnost ima pravo da zna.

 "Potrebno je da građani budu upoznati sa načinom i rezultatima našeg rada, te odlukama svih političara, jer u krajnjem, jedino građani mogu adekvatno ocijeniti naš rad, a vjerujem da će to svakako i učiniti!", zaključio je ministar odbrane. 

 

 

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

jovan j.

Moj prijedlog je: Pod hitno smije nite gospodina Milatovića. Kad je bal - nek je maskenbal.

Goran

Jel vecina dala mandat marionetama da vladaju? JES. Jesu li prevarili narod, JESU, ali to ne umanjuje odgovornost onih koji su im dali glas, ili su vecina izdajnici?

Krle

@Bajo Potpuno si u pravu! Ipak, ako sa suprotne strane imate one nepomenike, dajmo šansu Jakovu! Možda, ovoga mu puta Ppdgorica bude bliža od Beograda! Ali, saglasan potpuno sa tobom!