13 °

max 20 ° / min 11 °

Ponedjeljak

30.09.

20° / 11°

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 14°

Petak

04.10.

19° / 16°

Subota

05.10.

21° / 15°

Nedjelja

06.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Savić: Milatovićeve ambicije prevazilaze predsjedničku funkciju, postupci Vlade neodgovorni i diletantski

Izvor: Screenshot, TV E

Politika

Comments 1

Savić: Milatovićeve ambicije prevazilaze predsjedničku funkciju, postupci Vlade neodgovorni i diletantski

Izvor: Televizija E

Autor: Antena M

  • Viber


Kohabitacija predsjednika države i predsjednika Vlade na primjeru Crne Gore ne funkcioniše, iako su donedavno bili u istoj partiji. Ne funkcioniše isključivo zbog uskih interesa dvojice lidera, koji prevazilaze ono što bi trebalo da budu državni interesi Crne Gore - kazao je saradnik u nastavi na Fakultetu političkih nauka, Marko Savić.
 
 
“Milatović je u jednom izvjesnom periodu promijenio svoju retoriku, prilagodivši je poziciji koju pokriva. On svakako da ima pravo da sa svoje pozicije daje, usmjerava, preporučuje, savjetuje. U svakom slučaju pokušava da bude kohezivni faktor raznorodnih težnji i aktivnosti koje Vlada svakodnevno plasira”- kaže Savić za TVE.

Ipak, smatra Savić, predsjednik Milatović nije u dosadašnjem mandatu uspio da se izbori sa viškom političke ambicije. Dodaje da te ambicije prevazilaze predsjedničku funkciju, pa je aktivno uključivanje u politički život, kroz partijsko djelovanje, njegov cilj.

Vlada i diletantizam

Govoreći o postupcima i odlukama Vlade, Savić kaže da sve djeluje neodgovorno i diletantski. Način na koji se donose zakoni i sprovode različite javne politike je apsolutno suprotan onome što su metodološki standardi po kojima bi trebalo da se funcioniše unutar jedne javne uprave, upozorava Savić.

“Diletantski je ovo sad što živimo. Ovo sad što čujemo i vidimo je jedan novi krug populizma, koji klacka i dalje na ekonomskom populizmu. Ne vidim način na koji se izvršna vlast može primorati da odgovornije postupa prema građanima koje, nažalost, smatra nedovoljno razumnim da protumače što njihova Vlada radi. To je politički pogubno za vlast. Ali, to je i manje bitno, oni i treba da se mijenjaju, kao i svi drugi. Ono što je bitnije je da ne uspijevamo da iskoračimo i dobijemo iole odgovornu izvršnu vlast, koja će da se bavi konkretnim pitanjima, koja su u skladu sa državnim interesima Crne Gore” - naglasio je Savić.

 
Političke igrarije

Pokušaj smjene načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, generala Zorana Lazarevića, je politička igrarija, vjeruje Savić. Inicijalna kapisla igrarije bila je, smatra, u prijedlogu predsjednika Skupštine Andrije Mandića da Savjet za odbranu i bezbjednost ne odlučuje više konsenzusom nego većinom, kako bi iz odlučivanja bio isključen predsjednik države.

“Ovo ne čudi. Prije svega ne čudi od gospodina Mandića, jer će on učiniti sve da poboljša svoju ulogu, nekog ko rukovodi procesima u Vladi. To je danas izvjesno. Ne čudi od gospodina Spajića, kojem je sve što je pisana procedura, sve što je pravilo, manje ili više nebitno, a kamoli da razmišlja kako da se neko pravno rješenje unaprijedi. Ovo što se može analizirati kao, moram tako reći, politički blam, zapravo je zakulisna politička igra. U toj igri treba osujetiti poziciju predsjednika države, ali ne zarad toga što se predsjednik države u Crnoj Gori posmatra kao nekakav remetilački faktor za državne interese, već da bi se ostvarila bolja pozicija na izborima, i to ne ni nacionalnim, već lokalnim” – poručuje Savić.

Ekonomski eksperti i ćorsokak

Čudi, dodaje Savić, kako oni koji su ekonomski eksperti, a koje su znanje i poslovne sposobnosti sticali na nekim mnogo razvijenijim tržištima, nijesu naučili kako se ozbiljne države bave inflacijom, odnosno zaštitom građana.

“Sa pozicije građanina mogu da kažem da mi je zaista zasmetalo da čitam, od nekoga ko je izvršna vlast, da kupovna moć građana ne postoji. Zato što sam ja građanin i ja znam šta mogu da kupim, šta ne mogu da kupim, i koliko sam mogao da kupim prije ove inflacije, i svih ovih promjena i cijena, koliko mogu da kupim sada. Takođe, mobilan sam vrlo, putujem, tako da mi nije teško da uporedim cijene sa onim cijenama koje su u Evropskoj uniji. Takođe, da bih sebe oplemenio ekonomskim znanjem, razgovarao sam sa ljudima, u čiju analizu vjerujem, koji su govorili da je ovo ćorsokak i da ovakav način bavljenja inflacijom može proizvesti neke dalekosežnije posljedice, koje oni sad ne mogu ni da domisle. Zapravo, jedna ozbiljna Vlada, to je moje mišljenje, trebalo bi da radi na stvaranju uslova za privlačenje investicija, koje bi bile u okviru jakih trgovinskih lanaca, gdje bi konkurencija uspjela da izbalansira ove cijene” - poručio je Savić.

Lokalni izbori i još malo diletantizma

Komentarišući predstojeće lokalne izbore u Podgorici, liste koje su predate i mogućnost koaliranja među učesnicima, Savić kaže da sa svakim izborima dobijamo novi okvir u kojem vidimo koliko je politički diletantizam u fokusu.

“Vidimo koliko mi nemamo ozbiljne političare koji imaju nakanu ozbiljno da se bave politikom i da pokrivaju određene funkcije. Moram reći da je simpatično pratiti sve ove kombinatorike. U jednoj koaliciji imate ministra, koji je prijetio krivičnom tužbom Vladi u kojoj sjedi. Prva fotografija u izbornoj kampanji je ta na kojoj su svi na okupu. Sad bi trebalo da povjerujemo da se oni neće, kao ovi prethodni, za godinu i po dana posvađati oko različitih stvari za funkcionisanje grada, a prije svega za svoje fotelje i za svoje interese… Neke se prečudne stvari dešavaju. Ime čovjeka iz jedne partije je u nazivu liste, a čovjek iz druge partije je nosilac liste. Sve je u Crnoj Gori moguće zarad dobijanja izbornih poena. Ne znam do kad će to moći. Ova moja priča usmjerena je više na osvješćivanje, nego na bilo kakvu kritiku. I da ne budem do kraja pesimističan, iako ja ne glasam u Podgorici, ja sam Nikšićanin, ja ću svoje lokalne izbore sačekati sljedeće godine. Smatram da postoje zdrave političke inicijative, koje nude, ne nužno, ideološku različitost, već sad pokušavaju da nametnu narativ o važnosti lokalnih problema, da isplivaju iz močvare svega i svačega, gdje najviše dominiraju pitanja sa nacionalnog nivoa, identitetska pitanja, međupartijska trvenja. Biće prljavo i biće simptomatično, iako je to već postavljeno kao tako, da će izbori u Podgorici pokazati, odnosno dati naznaku za državni nivo. Ali, pored svega toga, čini mi se da su se određene ozbiljne snage udružile i da za sad djeluju otvoreno za kritiku, spremni za rad, i što pokušavaju da nametnu pitanja od lokalnog značaja. Mislim da to može biti putokaz za sve naredne lokalne izbore, vrlo teško, ne možda ni za deset godina, ali u redu je da te naznake prepoznajemo već sad” - zaključio je Savić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR