20 °

max 20 ° / min 9 °

Ponedjeljak

30.09.

20° / 9°

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

19° / 15°

Petak

04.10.

18° / 17°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milatović: Umorni smo od trčanja, članica do 2028. realan cilj; Vučić: Ne vjerujem da će Crna Gora biti dio EU 2028.

Politika

Comments 1

Milatović: Umorni smo od trčanja, članica do 2028. realan cilj; Vučić: Ne vjerujem da će Crna Gora biti dio EU 2028.

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović govorio je na panelu “Uspon Zapadnog Balkana u EU” u okviru bezbjednosnog foruma GLOBSEC 2024 koji se održava u Pragu.

On je kazao da bi pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji bilo priča veća od nje same i signal da je proces proširenja i dalje živ. Istakao je da država treba da iskoristi geopolitički momenat i otvorena vrata u Briselu.

“Crna Gora je 2012. godine otvorila pregovarački proces i zemlja smo predvodnica, ali umorni smo od trčanja, ušli smo u finalnu fazu i hoćemo da postanemo 28. država članica do 2028. godine. To možda jeste ambiciozan cilj ali i realan”, poručio je Milatović.

Kazao je da je u aktuelnom trenutku proces proširenja veoma važan i da je Crna Gora mala zemlja koja veoma lako može da postane dio EU.

“Koristimo euro već dvije decenije, članica smo NATO-a od 2017., dakle sa aspekta geopolitike i savezništva, mi smo već tamo. Usklađujemo svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa Evropskom unijom. Jedini smo otvorili sva poglavlja, zatvorili tri i nadamo se da ćemo do kraja godine zatvoriti još nekoliko”, rekao je Milatović.

Dodao da je u nacionalnom interesu Crne Gore da cio region Zapadnog Balkana postane dio EU i da je svaki uspjeh susjeda i uspjeh naše države, te da je regionalna i ekonomska saradnja bila važan preduslov i kada se formirala Evropska unija.

“Ja radim ovaj posao kako bih uveo Crnu Goru u EU. Možda sam preoptimističan, ali Crna Gora ima jasan put gdje želi da ide”, zaključio je Milatović.

Učesnici panela bili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Ivan Krastev, predsjednik Centra za liberalne strategije.

Vučić: Ne vjerujem da će Crna Gora biti dio EU 2028.

S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nije optimističan.

“Svi vide prilike, ponovno oživljavanje procesa, ali ne vjerujem. Želim sve najbolje Crnoj Gori, ali ne vjerujem da će biti dio EU 2028, a ne vjerujem ni da ćemo mi biti članica 2028, istakao je Vučić.

Vjeruje da prije 2030. neće biti novih članica EU.

“To je moje procjena, a to je praktično sjutra. Svi želimo da budemo dio EU, ali nijesmo sigurno kako će situacija izgledati u zemljama članicama. Ukrajina i Moldavija dobijaju momentum, sto je razumljivo, ali istovremeno postoji javna iscrpljenost unutar EU po pitanju prosirenja”, dodao je Vučić.

Pored Milatovića na forumu učestvuje i bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

GLOBSEC Forum, jedna od najistaknutijih evropskih platformi za dijalog, ima za cilj da ukaže na rastući značaj Centralne i Istočne Evrope u globalnoj bezbjednosti.

Ovogodišnji forum okupiće više od 1.500 učesnika iz preko 70 zemalja svijeta.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Di

Ha Ha tata kaže: neće CG do 2028. v EU. On će se, zajedno sa svojim slugama, pobrinuti da ne CG ne udje u EU. Nema razloga da mu ne vjerujete. Svi rade na tome: I Vučić i domaći izdajnici.