14 °

max 20 ° / min 9 °

Ponedjeljak

30.09.

20° / 9°

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

19° / 15°

Petak

04.10.

19° / 17°

Subota

05.10.

21° / 15°

Nedjelja

06.10.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đenero: Odnosi između Crne Gore i Hrvatske nikad lošiji od 2006., da bi se popravili mora se ''pasta vratiti u tubu''

Politika

Comments 1

Đenero: Odnosi između Crne Gore i Hrvatske nikad lošiji od 2006., da bi se popravili mora se ''pasta vratiti u tubu''

Autor: Antena M

  • Viber

Hrvatski analitičar Davor Đenero za Antemu M kaže da zvanični odnosi između Crne Gore i Hrvatske nijesu bili lošiji još od 2006. godine i obnove crnogorske nezavisnosti:

''Ti odnosi su takvi iz jednog jedinog razloga. U vrijeme DPS-ovih administracija u Hrvatskoj je prevladavalo uvjerenje da Hrvatska i Crna Gora imaju zajednički interese, da je zajednički interes evropska i euroatlantska perspektiva ovih prostora, da se neće tolerisati niti promjene granica, niti otimanje tuđih teritorija, niti uspostavljanje država hegemona na ovom prostoru. Dok god je Crna Gora imala administracije kojima su ove vrijednosti bile cilj, i dok je god u Hrvatskoj prevladavalo uvjerenje da je Crna Gora u tome izrazito iskrena, nije bilo problema u bilateralnim odnosima. Bila su otvorena bilateralna pitanja, ali ona ni za jednu od dvije države nijesu bila presudna. Onog momenta kada nestane elementarnog povjerenja, onda i ta relativno nevažna otvorena pitanja postaju itekako važna, a nameću se i druga nova i nova otvorena pitanja'', kazao je Đenero.

Dodaje da će nepovjerenje Zagreba prema Podgorici trajati sve dok, na primjer, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović mirno trpi Vučićev mobing, kao što je to bilo u Pragu.

Đenero nema dilemu ko je na crnogorskoj političkoj sceni najodgovorniji za pogoršanje odnosa sa Hrvatskom.

''Očito je da je cilj nekim političkim strankama, a tri su jasno označene od strane službenog Zagreba, što je moguće više kontaminirati odnose sa Hrvatskom i to prije svega zbog toga da bi se ona Vučićeva kletva izrečena predsjedniku Crne Gore Milatoviću i obistinila. Srbiji je, naime, cilj zaustaviti evropsku integraciju Crne Gore'', kaže Đenero.

Na pitanje kada bi se odnosi mogli popraviti Đenero odgovara da je za to potrebno ''vratiti pastu nazad u tubu''.

''Jedini način da se poprave odnosi je da se ''pasta vrati u tubu''. Dakle, razgovaramo nekoliko dana nakon 30. augusta. A 30. august 2020. godine je bio taj nesretni datum kada je sve krenulo krivo. Onog momenta kad Crna Gora opet dobije suverenističku i proevropsku administraciju, većina problema se neće rješiti, ali će postati manje važna kao što su bili manje važni prije tog 30. augusta'', ocijenio je hrvatski analitičar za Antenu M.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ante

Suverenisti moraju maknuti ČETNIČIKU s vlasti u Podgorici ( daj Bože ), pa onda na državnoj razini, i tada će biti sve uredu. Dok je ČETNIČKI VOJVODA drma Crnom Gorom, on će sve učiniti da kvari odnose sa Hrvatskom. To je po nalogu Vučića, a nije mu teško jer i on misli kao Vučić. Opet će se Crna Gora i Hrvatska sprijateljiti, jer se Crnogorci i Hrvati ne mrze.