12 °

max 20 ° / min 9 °

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

19° / 15°

Petak

04.10.

19° / 17°

Subota

05.10.

21° / 15°

Nedjelja

06.10.

19° / 14°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
21. maj: Crnogorsko društvo se decenijama guši u oportunizmu i kameleonstvu

Politika

Comments 0

21. maj: Crnogorsko društvo se decenijama guši u oportunizmu i kameleonstvu

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorsko društvo se decenijama guši u oportunizmu i kameleonstvu, smatraju u GI "21. maj". Zato je, kako nadalje navode, i moguće da se u široj javnosti najčešće zaobilaze pitanja koja bi u svakom odgovornom društvu bila nezaobilazna.

"Primjera radi, izostaju javne rasprave poput debata o društvu i državi zarobljenoj od strane političke klase ili debate o klerikalizaciji i političkoj svrsi vjerskih zajednica ili debate o naučnoj i medijskoj pismenosti ili debate o politikama koje podrivaju evropsku orijentaciju ili debate o nacionalizmu, patriotizmu i građanskom drustvu ili debate o revizionizmu, kulturi sjećanja i suočavanju sa prošlošću ili debate o srpsko-crnogorskim međudržavnim odnosima ili debate o moralu i društvenim devijacijama ili debate o stanju, potencijalima i perspektivama omladine itd", ističe se u saopštenj "21. maja"

Cijeli je, kako napominju, niz medijski tabuiziranih ili javno potisnutih tema koje se zaobilaze jer nijesu u interesu vladajućih stranaka, kontrolisanih medija ili društvenih aktera koji znaju da bi se na taj način podrila njihova moć.

"Crnogorska demokratija se ne može razvijati bez otvorenih rasprava o esencijalnim pitanjima i aktivnog učešća intelektualne, stručne i nestranačke javnosti. Pitanja evropeizacije i emancipacije Crne Gore manje su vezana za diskusije o saobraćajnicama, infrastrukturi ili pomoći iz evropskih fondova, već se prevashodno tiču prosvjećivanja društva, otvorenog i kritičkog mišljenja i razumnih i inovativnih odgovora na nagomilane probleme", zaključuju iz "21. maja".                                        

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR