13 °

max 19 ° / min 9 °

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

19° / 15°

Petak

04.10.

18° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
I Odbor za međunarodne odnose usvojio Predlog o nabavci dva patrolna broda iz Francuske nakon burne rasprave: Stjepović uskratio proceduralno obraćanje Vuković Kuč i Huteru

Izvor: SC

Politika

Tag Video
Comments 3
Članovi Zakonodavnog odbora usvojili Predlog o nabavci dva patrolna broda iz Francuske

I Odbor za međunarodne odnose usvojio Predlog o nabavci dva patrolna broda iz Francuske nakon burne rasprave: Stjepović uskratio proceduralno obraćanje Vuković Kuč i Huteru

Krapović: Nabavka patrolnih brodova najtransparentnija ikada, smjena Lazarevića nije prošla zbog miješanja dnevne politike

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Na sjednici Zakonodavnog odbora glasanjem je utvrđeno da je na Odboru prihvaćen Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Francuske o saradnji u domenu odbrane sa Tehničkim aranžmanom između Ministarstva odbrane Crne Gore i ministra odbrane Republike Francuske o nabavci dva patrolna broda od strane Crne Gore.

Takođe, i na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike jedina tačka dnevnog reda bila je ovaj Predlog, koji je nakon burne rasprave između poslanice DPS Aleksandre Vuković Kuč i predsjedavajućeg Duška Stjepovića, usvojen.

Tok raspravr sa oba odbora pročitajte u nastavku:

Ministar odbrane Dragan Krapović je kazao da je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Francuske o saradnji u domenu odbrane sa Tehničkim aranžmanom između Ministarstva odbrane Crne Gore i ministra odbrane Republike Francuske o nabavci dva patrolna broda u skladu sa Ustavom i Zakonom Crne Gore.

"Sva procedura da bi se Zakon usvojio je ispoštovan, imamo sva potrebna mišljenja koja su neophodna, između ostalih, Ministarstva finansija, Ministarstva vanjskih poslova kao i ministarstva evropskih poslova", stava je Krapović. 

Poslanik DPS-a Oskar Huter upitao je da li je ustaljena praksa da se na Zakonodavnom odboru potvrđuje tehnički Sporazum između Vlade i Vlade Francuske.

Ukazao je da je usvajanje Predloga rezultat rada "taster poslanika", a da odbor na kojem se raspravljalo o tehničkom Sporazumu nije nadležan za rješavanje ovih pitanja.

Na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike ponovo se raspravljalo o ovoj tački, s obzirom na to da se radi o Sporazumu između Republike Francuske i Crne Gore.

 Poslanik DPS Nikola Janović ukazao je da u Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma ima značajnih nedoumica.

"Ja sam član Odbora za odbranu i bezbjednost, pa moram reći da smo u dokumentu naišli na nedoumice", rekao je Janović.

Ministar Krapović odgovara da nema potrebe da bilo ko ima insinuacije da se radi nešto iza kulisa.

Krapović je na današnjoj sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike istakao da je predložio razrješenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Zorana Lazarevića i pojasnio da smatra da treba da dođe do smjene generacije i podmlađenja oficirskog kadra.

"Pri izglasavaju pred Savjetom za bezbjednost i odbranu ušla je dnevna politika zbog predstojećih izbora u Podgorici", istakao je Krapović.

U toku izlaganja poslanice DPS Aleksandre Vuković Kuč došlo je do upadica od strane drugih članova odbora, kao i prisutnih članova Vlade koji su ukazivali na posjavljivanje Vuković Kuč u prepiskama na Sky aplikaciji.

Vuković Kuč je ranije u izlaganju rekla da je Sporazum nastao u privatnim komunikacijama članova Vlade, uz "čašicu vina".

Upadice su pogotovo bile česte od poslanice PES Branke Marković o Sky aplikaciji i prepisci Vuković Kuč sa Vesnom Medenicom.

"Vi nijeste članica Vlade, ili možda jeste? Spočitavate nam kriminal, korupciju, pa i ubistva. Što se tiče prepiske, to je moj lični, dakle ponavljam, lični razgovor sa Vesnom Medenicom", ukazala je Vuković Kuč.

Predsjedavajući je zbog rasprave koja je uslijedila, dao pauzu.

Nakon pauze, Vuković Kuč je ukazala da je Sporazum o patrolnim brodovima djelo "prevarantske Vlade". Vuković-Kuč je dodala da "kukavičje jaje" Krapović i Vlada podmeću Parlamentu.

Istakla je da je najproblematičniji dio posla koji Vlada sklapa sa Francuskom to što nema tendera. 

Krapović je ukazao da se mijenjaju prakse u odnosu na one koje su se primjenjivale dok je DPS bio na vlasti u smislu da se dokumenti o tenderu ne dostavljaju Parlamentu, obećavši da će se potruditi da takve prakse više nikada ne budu ponovljene.

Vuković Kuč ukazala je da je predsjedavajući Odbora Duško Stjepović "štaka" Draganu Krapoviću, jer joj ne dopušta da govori slobodno i prekida je u komentarima i kritikama koje upućuje radu Vlade.

"Radije ću biti štaka i klečati pred Draganom Krapovićem, nego kao DPS pred klanovima i Radojem Zvicerom", odgovorio je Stjepović.

Stjepović je, ne dozvoljavajući Vukvoić Kuč i Oskaru Huteru da se obrate proceduralno, objavio glasanje, te na kraju utvrdio da je i ovaj Odbor usvojio Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Francuske o saradnji u domenu odbrane sa Tehničkim aranžmanom između Ministarstva odbrane Crne Gore i ministra odbrane Republike Francuske o nabavci dva patrolna broda od strane Crne Gore.

Sjednicu možete pogledati na linku ispod:

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorka

Svaka cast gospodji Vuković!Kad se nema argumenata onda se prekida sjednica .Odbor privatiziran od predsjednika u svrhu odbrana demokrata.Nista na ovom svijetu vas ne moze oprati i niste dorasli gospodji Vuković “demokrate”.Lazna vjera,lažne škole ,lažni ljudi.

zoran

Srbija odnosno AV kupuje avione mi brodove Francuske spremaju ponovo neke pohode .

Mila K

A šta poslanik Bojović zna o zakonodavnosti?