19 °

max 20 ° / min 13 °

Srijeda

02.10.

20° / 13°

Četvrtak

03.10.

20° / 15°

Petak

04.10.

19° / 16°

Subota

05.10.

22° / 14°

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predstavljene preporuke ODIHR-a o finansiranju političkih subjekata

Politika

Comments 0

Predstavljene preporuke ODIHR-a o finansiranju političkih subjekata

Autor: Antena M

  • Viber

Preliminarno mišljenja eksperata ODIHR-a o crnogorskom Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja predstavljeno je pred Odborom za sveobuhvatnu izbornu reformu. U preporukama su nave smjernice za  unapređenje postojećeg zakonodavnog okvira u oblasti finansiranja političkih subjekata. Saopsteno je da ODIHRspreman da podrži taj proces, te da je taj Zakon važan korak ka pristupanju zemlje EU i održavanju demokratskog procesa u zemlji.

"Mi nismo tu da pišemo zakone, mi komuniciramo sa ključnim aktereima u tom procesu.U narednim sedmicama pripremićemo konačno mišljenje.Spremni smo da vam pomognemo", poručila je predstavnica ODIHR-a, Anne-Lise Chatelian.

Ona je predstavljajuci preliminarno mišljenje kazala da treba razmotriti uvođenje  liberalniji sistem koji ne bi iz Budžeta finansirao samo parlamentarne stranke. Takođe, navodi da se poveća procenat predizbornog finansiranja iz budzeta kako bi se podržale male i novonastale partije, te da se razmotre rokove za prethodnu raspodjelu sredstava iz budzeta..."

Goran Petrov je, govoreći o finansiranju iz privatnih izvora, rekao da je potrebna veća regulacija novčanih priloga od privatnih donatora.

On, takođe, kaže da treba da postoji sveobuhvatan spisak zaduženja u godišnjim izvještaju.

Preporuke ODIHR-a sugerišu da treba da postoji granica visine iznosa donacija. Preporuka je, kako navode, da članarine treba tretirati kao priloge kako bi se spriječilo njihovo korišćenje za zaobilaženje ograničenja iznosa donacija.

"Detaljnije regulisati podršku u naturi od strane privatnih donatora, praveći razliku između usluga koje se pružaju besplatno ili po cijeni nižoj od tržišne, i onih koje bi bile plaćene da su pružene drugim klijentima. Zahtijevati i sveobuhvatan popis zajmova u godišnjim izvještajima političkih partija, uključujući detaljne uslove i odredbe, te obezbijediti da neizmireni krediti, kao i oni koji nisu plaćeni do konačnog izvještaja o finansiranju kampanje, budu smatrani donacijama", ističe se u izvještaju ODIHR-a.

ODIHR u preporukama, takođe, navodi da treba razmotriti mogućnost razložnih i uravnoteženih izuzetaka koji bi omogućili donacije od međunarodnih političkih organizacija i udruženja za posršku njihovim nacionalnim krilima u izgradnji partija i edukaciji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR