18 °

max 21 ° / min 11 °

Utorak

17.09.

21° / 11°

Srijeda

18.09.

22° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

24° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučinić: Ne pamtim da su se ikad sprovodile naredbe kao Krapovićeva; Bošković: Nevjerovatna i nezakonita dešavanja u MO

Politika

Comments 6

Vučinić: Ne pamtim da su se ikad sprovodile naredbe kao Krapovićeva; Bošković: Nevjerovatna i nezakonita dešavanja u MO

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon današnje objave u medijima da je ministar odbrane Dragan Krapović uputio 10. septembra naredbu organizacionim jedinicama - od Generalštaba Vojske Crne Gore do svih direktorata i odjeljenja – kojom se ,,zabranjuje komunikacija sa članovima kabineta Savjeta za odbranu i bezbjednost kao i kabinetima ministara u Vladi Crne Gore“ bez njegovog izričitog određenja, stižu reakcije bivših ministara odbrane. 

“Nepoštovanje ove naredbe podliježe disciplinskoj odgovornosti”, upozorio je ministar Krapović, ističući da za realizaciju ove naredbe odgovaraju načelnik Generalštaba VCG, generalni direktori direktorata i svi načelnici organizacionih jedinica.

Nekadašnji ministar odbrane i bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Boro Vučinić kaže da ne pamti da se takva naredba sprovodila. 

"Pa, ne sjećam se da se ikad ranije takva ili slična naredba izdavala i, nažalost, dnevno svjedočimo lošem funkcionisanju sistema odbrane u Crnoj Gori, naravno, ova situacija ide u prilog tome. Izdata naredba od strane ministra odbrane, ne da nije dobar način, nego je loš put da se uvede institucionalni red u toj oblasti koji već duže vrijemena funkcioniše sa brojnim teškoćama i problemima", kaže Vučinić. 

Sagovornik Antene M navodi da takav potez Krapovića govori o nepovjerenju koje vlada između članova Vlade:

“Ovo je na neki način pokazatelj šire slike i, nažalost, ustavnog i zakonskog priličnog nereda koji postoji između nadležnih organa u sistemu odbrane i bezbijednosti. I to pokazuje nekoliko stvari. Prvo, potpunu disharmoniju na relaciji Vlada, odnosno Ministarstva odbrane i Savijeta za odbranu i bezbijednost, odnosno presjednika države. Drugo, nepovjerenje ministra u svoje prve i najbliže saradnike. I treće, to stvara ogroman problem u vojnom komandovanju i ukupno vojnom ustrojstvu. To svakako nije način za jednu zemlju članicu NATO-a i nije svojstveno jednoj zemlji članici NATO-a u kojoj sistem odbrane treba biti otvoren i transparentan, a naravno ključne pozicije u tom resoru su trebale sarađuvati na nivou najvećeg institucionalnog povjerenja”, dodaje Vučinić. 

Vučinić navodi da se afere ređaju na dnevnom nivou što, kako ocjenjuje, ne dovodi u problem samo Vladu Crne Gore, nego i državu.

Nekadašnji ministar odbrane Predrag Bošković kazao je za Antenu M da je zakonom propisano kakav akt se može izdati, te da to što Krapović radi nije u skladu sa zakonom.

"Dakle, nevjerovatno je ono što se trenutno dešava u Ministarstvu odbrane i ne samo u Ministarstvu odbrane, već i uopšte na političkoj sceni kada je vladajuća većina u pitanju. Ovakav akt apsolutno nikad nije bio u Ministarstvu odbrane i ono što je nevjerovatno jeste da se izdaje naređenje, s obzirom na to da u zakonu jasno piše kakva naređenja se mogu izdati u svakom slučaju. To je samo potvrda potpune destrukcije vladajuće većine koja apsolutno ne sprovodi bilo kakvu politiku ujednačenu među sobom kada su u pitanju nacionalni i državni interesi", kazao je Bošković. 

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

BMX

Anti NATO proruski, proputinovski i AV ministar vojni, velikosrpska marioneta koja štiti i radi za interese Srbije, Rusije, БИА, СВР, ГРУ, ФСБ i Цркве Србије u Crnoj Gori. Čovjek koji je ciljano i planski doveden na ovo mjesto da razori Ministarstvo odbrane, VCG i diskredituje clanstvo Crne u NATO

Brano Bozovic

Da nebudem pogresno svacen,mislim na ovog neznavenog Krapovica!