18 °

max 21 ° / min 11 °

Utorak

17.09.

21° / 11°

Srijeda

18.09.

22° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

24° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novi plan za Crnu Goru digao na noge Hrvata u Briselu: "Posljedice bi mogle biti teške"

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 8

Novi plan za Crnu Goru digao na noge Hrvata u Briselu: "Posljedice bi mogle biti teške"

Izvor: direktno.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Davor Ivo Štir uputio je pisano pitanje visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Žozepu Borelju u vezi sa javnom raspravom koja je trenutno u Crnoj Gori oko promjene Zakona o državljanstvu.

Pitanje su potpisali poslanici iz Kluba Evropske narodne stranke Mihael Galer (koordinator EPP-a za vanjsku politiku), Milan Zver, Matej Tonin i Tomislav Sokol. 

"U zastupničkom pitanju se konstatuje kako smo u današnjem dinamičnom geopolitičkom okruženju svjedoci stalnih pokušaja vanjskog uplitanja u unutrašnje procedure i strukture EU-a te zemalja kandidatkinja, s ciljem destabilizacije Evropske unije i njenih temeljnih vrijednosti", poručio je Davor Ivo Štir. 

"Javna rasprava koja je u toku u Crnoj Gori o ideji da se promijeni Zakon o državljanstvu i omogući donošenje odluke o pravu na sticanje dvojnog državljanstva zaslužuje našu pažnju, posebno kada je riječ o evropskom putu Crne Gore, ali i suverenitetu države. Crna Gora, s oko 630.000 građana, trenutno zabranjuje izdavanje dvojnog državljanstva, a bilo kakve promjene u tom kontekstu mogle bi imati teške i dugoročne posljedice na procese donošenja odluka i identitet zemlje", kazao je.

Kazao je kako bi usvajanje prava na dvojno državljanstvo omogućilo zemljama, koje imaju geostrateški interes u Crnoj Gori, da utiču na njene izborne rezultate.

"Posebno zabrinjava činjenica da bi brojčano malo biračko tijelo u Crnoj Gori lako moglo biti nadjačano glasovima novih birača, koji će to pravo ostvariti dobijanjem dvojnog državljanstva", stoji u pitanju u kojem se traži od Komisije da konkretnim koracima odgovori na ovu situaciju.  

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Nontenegringo

Bajo; Ovo je jedno od NAJBOLJIJEH komentara koje sam ikad pročita ili napisa. Fala ti i svaka čast.

armin

@Duško Vi je dajete. Vec treci izbori a Crnogorci daju 60% glasova cetnickim strankama

Duško

Da li zapad daje Crnu Goru za Kosovo ?