21 °

max 21 ° / min 15 °

Srijeda

18.09.

21° / 15°

Četvrtak

19.09.

20° / 14°

Petak

20.09.

24° / 14°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Štir: U Evropskom parlamentu ćemo mjeriti, ne deklarativne, već konkretne korake Crne Gore na putu ka EU

Politika

Comments 2

Štir: U Evropskom parlamentu ćemo mjeriti, ne deklarativne, već konkretne korake Crne Gore na putu ka EU

Izvor: Televizija E

Autor: Antena M

  • Viber

Ukoliko bi se izmjenio Zakon o državljanstvu bilo bi omogućeno da se promijeni biračko tijelo Crne Gore, a doveo bi se u pitanje i sam identitet Crne Gore, kazao je, gostujući u centralnoj informativnoj emisiji 24 Sata, na Televiziji E, poslanik u Evropskom parlamentu Davor Ivo Štir.

“Ukoliko bi se na taj način manipulisalo budućim izborima, dovela bi se u pitanja i proevropska i prozapadna orijentacija Crne Gore. To je vrlo važno pitanje koje ne može proći ispod radara i to je bila motivacija ove inicijative”, rekao je Štir za Televiziju E.

Pitanje crnogorskog dvojnog državljanstva na stolu je visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku Žozepa Borelja. Zabrinuti idejom promjene Zakona o državljanstvu poslanik Evropskog parlamenta Davor Ivo Štir uz podršku poslanika iz kluba Evropske narodne stranke - Mihaela Galera, Milana Zvera, Mateja Tonina i Tomislava Sokola pisali su Borelju. Upozoravaju da bi to moglo ugroziti suverenitet i identitet Crne Gore, a da bi uticaji koji bi se prelamali bilii suprotni interesima Evropske unije.

Pitanje koje je uputila grupa zastupnika Evropskom parlamentu i Žozefu Borelju, pojašnjava Štir, je podsticaj dijaloga između vlasti iz Crne Gore i Evropske komisije, kako bi se spriječilo, kako kaže, skretanje Crne Gore sa evropskog puta.

“Smatramo da je taj dijalog potreban i da se ne smije ulaziti u neke inicijative koje bi mogle ugroziti evropski put Crne Gore. Za nas je uspjeh Crne Gore na evropskom putu izuzetno važan, ne samo zbog Crne Gore, nego zbog stabilnosti cijelog jugoistoka Evrope”, naveo je on.

Oni koji Crnu Goru, kako kaže, vide u onome što se naziva “srpski svet” vide interes u inicijativi o promjeni Zakona o državljanstvu i dodaje, da je to geopolitički koncept, koji je imitacija “ruskog svijeta”.

“Pokušaj stvaranja jedne sfere uticaja, ili interesne sfere, a ta logika interesnih sfera je logika sukoba. Vidjeli smo, nažalost, to ruskom agresijom na Ukrajinu. I pokušaj imitacije takvih koncepata na Zapadnom Balkanu je destabilizirajuće i zato se tome treba oduprijeti. Jer logika Evropske unije je upravo suprotna, to nije logika sukoba, nego zamijeniti sukob jednom logikom saradnje. Upravo je to što treba i Crnoj Gori i cijelom jugoistoku Evrope”, naglasio je Štir.

Dodaje da, kao i ostale kolege iz Evropskog parlamenta, želi da Crna Gora uspije na evropskom putu, i zato je, kako kaže, važno da ovo pitanje bude postavljeno u Evropskom parlamentu.

“Zbog situacije u Ukrajini dao se neki novi impuls procesu proširenja. Možda zvuči paradoksalno, ali upravo Ukrajina daje tempo procesa proširenja. Međutim, koristi mogu imati i zemlje Zapadnog Balkana ako to budu znale iskoristiti. Svima je u interesu da to tako bude, a ne da se skrene sa drugim konceptima, kao što je “srpski svet” koji idu u suprotnom smjeru, koji su izuzetno štetni ne samo za Crnu Goru, nego za cijelu regiju i jugoistok Evrope”, istakao je Štir.

Dobrosusjedski odnosi su, dodaje on, veoma važni na evropskom putu i napominje da je kao ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, svojevremeno, predlagao ratifikaciju sporazuma sa Crnom Gorom, za ulazak Crne Gore u NATO savez.

“Tada smo vidjeli da je Crna Gora zaista htjela biti dio zapada, htjela prihvatiti zapadne evropske vrijednosti i omogućavala da se u toj klimi pronađu rješenja koja bi bila u obostranom interesu. Upravo takvu klimu treba stvarati, zato je važno oduprijeti se tim nekim konceptima, kao što je “srpski svet” , koji razbijaju tu klimu saradnje. Treba njegovati upravo takve dobrosusjedske odnose i onda u takvom evropskom duhu pronaći rješenja kojom će biti i jedna i druga strana zadovoljna”, naglašava Štir.

Za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, smatra on, potreban je što širi konsenzus, i, dodaje da je važno poduprijeti evropski put Crne Gore.

“Vidjeli smo u Gruziji da su vlasti govorile da su za Evropsku uniju, a u praksi su napravile suprotno. To je nešto što zabrinjava. Važno je da se stvori konsenzus barem u najširoj mogućoj mjeri, za potrebne reforme, ali i za potrebno geopolitičko svrstavanje sa zapadom, što je nužno za ulazak u Evropsku uniju. Mi, sa strane Evropskog parlamenta, takav put ćemo poduprijeti, ali ćemo mjeriti ne ono što se deklarativno kaže, nego ćemo mjeriti konkretne korake koji su napravljeni na tom putu ka Evropskoj uniji”, zaključio je Štir.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Betoven

Nisu za Crnu Goru toliki problem "srpske stranke" nego stranke , koje sebe definišu kao gradjanske i glume neki centar, a u stvarnosti su jaka podrška srpskim strankama. Prihvatanjem pravila sa svima samo ne sa DPS one guraju Crnu goru u srpski svijet saradjujući sa SPC.

Di

Bravo gospodine Štir, hvala što pomažete Crnoj Gori. Čestitke takodje za slovenačke predstavnike u EU, koji takodje vide gdje vode državu ovi nesavjesni voditelji. Oni su "evropejci" toliko kao i Vučić. Zanima ih jedino novac iz EU fondova i do tada će sve obećavati. Kada to prestane, prestaće i nji