21 °

max 21 ° / min 15 °

Srijeda

18.09.

21° / 15°

Četvrtak

19.09.

20° / 14°

Petak

20.09.

24° / 14°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučinić: Pitanje dvojnog državljanstva ruši suverenitet Crne Gore i ugrožava mir, zato zvona EU zvone na uzbunu

Izvor: Screenshot Televizija E

Politika

Comments 2

Vučinić: Pitanje dvojnog državljanstva ruši suverenitet Crne Gore i ugrožava mir, zato zvona EU zvone na uzbunu

Izvor: Televizija E

Autor: Antena M

  • Viber

 
Normalno je da pitanje dvojnog državljanstva poprimi međunarodne dimenzije, to nije nikakvo iznenađenje, pitanje je samo koliko će biti oštra reakcija Evropske unije na takav pokušaj ne samo rušenja suvereniteta Crne Gore, nego i radikalno mijenjanje geopolitičke, pa i bezbjednosne situacije na prostorima nekadašnje Jugoslavije, kazao je u emisiji “Na kraju dana” na Televiziji E, bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava i redovni profesor na Pravnom fakultetu u Podgorici Nebojša Vučinić.

 On je to kazao komentarišući to što je poslanik Evropskog parlamenta Davor Ivo Štor, uz podršku poslanika Mihaela Galera, Milana Zvera, Mateja Tonina i Tomislava Sokola, pisao Žozepu Borelju – zabrinuti zbog ideja o promjenama Zakona o državljanstvu.

,,Nijesu bez razloga Evropske unije zvona zazvonila za uzbunu. Nije bez razloga uzeto to u razmatranje. Ostaje da vidimo kakva će na to biti reakcija. Ja se nadam da će biti reakcija. To ne ugrožava samo Crnu Goru, suverenost, nezavisnost, identitet; nego ugrožava mir i bezbjednost na prostorima bivše Jugoslavije, jer se s jednim takvim 'zakonom', jer to nije zakon u smislu vladavine prava, mijenja se politička i bezbjednosna situacija u regionu bivše Jugoslavije”, rekao je Vučinić.

Ne bi se oglašavala Evropska unija, kaže Vučinić, da pitanje državljanstva nije od šireg značaja, a, dodaje on, trebalo bi promptno reagovati, dok “vlasti Crne Gore ne rade ništa po tom pitanju”.

 ,,Spajić, na kraju krajeva, zastupa tu ideju, iako se on predstavlja mondijalistički i proevropski, on zastupa tu velikosrpsku ideju u biti, tako da nije on u suštinskom smislu daleko od ove koalicije, koja otvoreno radi, Za budućnost Crne Gore. Ne znam za kakvu budućnost, za srednjovjekovnu budućnost Crne Gore, ja bih to tako nazvao. U tom kontekstu sve je moguće očekivati, u svim pitanjima, koje je do sada Vlada razmatrala, vidjeli ste koliko je transparentnosti, koliko je to otvoreno, koliko je javnost uključena, tako da, posebno za ovo pitanje, ne očekujem neki širi uticaj. Ja mislim da će to sve da se radi u velikoj tajnosti, pod direktnom nadležnošću Beograda, posebno Srpske pravoslavne crkve, odnosno, pod uticajem Moskve, jer to je u njihovom interesu”, naglasio je Vučinić.

U normalnim okolnostima pitanje dvojnog državljanstva nije neko posebno pitanje, pojašnjava profesor Vučinić, mada, naglašava on, male države imaju veoma restriktivne uslove za sticanje državljanstva.

,,Veoma je teško steći državljanstvo malih država. Najbolji primjer je za to država Monako, gdje je skoro nemoguće da stranci, bez obzira koliko su bogati, koliko oni donose tamo sredstava, skoro je nemoguće da dobiju tamo državljanstvo. Slično je sa Andorom, slično je i San Marino, slično je i sa baltičkim državama. One države koje su ranjive u etničkom i u političko biračkom smislu, dakle, imaju veoma restriktivne zakone o načinu sticanja državljanstva”, istakao je Vučinić.

Zakon predviđa sticanje dvojnog državljanstva putem međunarodnog ugovora, kako kaže Vučinić, ali, napominje on, pitanje državljanstva sa Srbijom je “par excellence političko pitanje”, koje ima za cilj, kaže, “da se izmijeni etnička, politička i biračka struktura Crne Gore”.

,,Isključivi cilj je da se da (državljanstvo), onima koji imaju porijeklo crnogorsko, bez obzira kako se opredjeljuju. Mislim da se većina njih opredjeljuju kao ,,velikosrbi”, ti koji to žele. Osnovni cilj je da im se daju politička prava, aktivno, pasivno biračko pravo, pravo učešća u vlasti, i, prije svega pravo odlučivanja na nekom eventualnom, budućem referendumu. U tome je suština! Kad je riječ o ostvarivanju ljudskih prava, većina ljudskih prava više nije vezana za državljanstvo, ostvaruju se mimo državljanstva. Jedino ova politička prava, aktivno i pasivno biračko pravo, i pravo učešća u vlasti je vezano za državljane. Osnovni cilj, po meni, ovog galimatijasa i ovog vida specijalnog rata protiv Crne Gore i crnogorske nezavisnosti, jeste da se jednom velikom broju građana Srbije i BiH da biračko pravo da odlučuju o našoj sudbini i sudbini naše djece”, zaključio je Vučinić.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Seljanovac

Po ovome se vidi da su crnogorci lijeni... a utlrli bi oni trag svemy ali uvijek mora doci potinja ura... pale na guranje ali rade... cesto kasno

jovan j.

Sve se vrti oko toga da se utre sve Cnogorsko do temelja. Šutimo i čekamo, da ponovo robujemo. E pa, pošto ne želimo krvave sukobe, PODGORIČANI, zasučite rukave pa na uzborima koji slijede, pokažite posrbljeni cima čija je ovo đedovina.