19 °

max 25 ° / min 14 °

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 15°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ima neka kumovska veza… srce tame u vrhu sudsko-tužilačke vlasti

Politika

Comments 4

Ima neka kumovska veza… srce tame u vrhu sudsko-tužilačke vlasti

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladmir Jovanović

Lidija Novović, iz Podgorice, prijavila se na testiranje za izbor dva kandidata za sudiju Upravnoga suda a po javnome oglasu Sudskoga savjeta br. 01-1973/22 od 20. marta 2022. godine. Gospođe Novović muž Vladimir Novović svega dva dana ranije, 18. marta 2022, dotadašji član istog Sudskoga savjeta, izabran je za glavnoga specijalnog tužioca, odnosno šefa Specijalnoga državnog tužilaštva (SDT).

 

Novovići, javni funkcioneri na diplomatskom banketu – krenulo im od kako osvježi”

Uopšte, Novovićima je od tridesetoavgustovskih promjena stvarno osvježilo” u karijerama.

Gospođa Novović, onomade pojavljivala se u javnosti s đevojačkim prezimenom Damjanović kao aktivistkinja koju promoviše izvjesna NVO, pravna savjetnica u Upravnome sudu. Gospodina Novovića u svojstvu sudije Višega suda u Podgorici, doduše nakon neuspješne svoje kandidature za sudiju Apelacionloga suda po konkursu od 16. oktobra 2020, ipak 27. februara 2021. izabraše za člana Sudskoga savjeta…

Vraćamo se na konkurs za dvoje sudija Upravnoga suda, koji je 20. marta 2022. raspisao Sudski savjet. Od prijavljenih 30 kandidata na konkursu, pismeno je testirano 22 kandidata. Među njima i Lidija Novović.

  Za Vesnu Vučković sadašnji šef SDT-a Novović glasao da postane i predśednica komsije kod koje je njegova žena testirana po konkursu za sutkinju

Komisija za testiranje kandidata bila je u tročlanome sastavu, a na čelu joj predśednica Vesna Vučković ona je ujedno v.d. predśednice Vrhovnoga suda i članica Sudskoga savjeta.

Slučaj je samo donekle poznat javnosti. Sredinom 2023. Vesna Vučković je protiv direktorke Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelene Perović i Savjeta ASK-a podnijela krivične prijave zbog, kako je obrazložila, vođenja nezakonitog postupka” u kojem su utvrdili da je prekršila Zakon o sprječavanju korupcije. Potom je direktorka ASK-a Jelena Perović zatražila izuzeće Novovića od postupanja u svim predmetima u kojima sutkinja Vesna Vučković može imati svojstvo oštećene ili osumnjičene, zbog toga što su oni u KUMOVSKIM ODNOSIMA”.

 

 Vučković priznaje da je u kumovskim odnosima s kandidatkinjom Lidijom Novović – iz zapisnika Sudskoga savjeta br. 01-7625/22-2

Iz kabineta Novovića reagovali su daspecijalni tužilac NIJE U KUMOVSKOM ODNOSU sa v.d. predśednice Vrhovnoga suda, niti u bilo kojem drugom odnosu koji bi predstavljao razlog za njegovo izuzeće iz odlučivanja kao ranijeg člana Sudskoga savjeta, shodno poslovniku o radu Sudskoga savjeta, ali ni tužioca, prema Zakoniku o krivičnom postupku”.

Iz ASK-a zatim saopštavaju: Kako je moguće da glavni specijalni tužilac u saopštenju navodi da nije u KUMOVSKIM ODNOSIMA sa Vesnom Vučković, a materijalni dokazi govore drugačije? Ukoliko Vesna Vučković zbog kumovskih veza nije mogla objektivno da odlučuje o napredovanju L. N, kako je Vladimir Novović mogao nepristrasno da odlučuje o izboru Vesne Vučković za v. d. predśednice Vrhovnog suda”…

 Istražujemo što se u pojedinostima stvarno dešavalo…

Javno su provjerljive činjenice kako je 6. septembra 2021. upravo i gospodin Novović, tada član Sudskoga savjeta, glasao za trostruki izbor Vesne Vučković, naime: - 1) da Vučković postane v.d. predśednica Vrhovnoga suda; - 2) po toj funkciji, Vučković automatski postaje članica Sudskoga savjeta; - 3) ali, Novović je – obratimo pažnju – glasao da Vučković postane i predśednica Komisije za ocjenjivanje Sudskoga savjeta —— tj. da postane šefica komisije, ispostaviće se, koja će testirati narednih mjeseci i njegovu suprugu, gospođu Novović!

K tome, dakle, Novović, među ostalima u Sudskome savjetu, omogućio je gospođi Vučković da ona uveća novčane prihode, iz godine u godinu, počevši od 6. septembra 2021. sve dosad, po ukupno tri funkcionerska osnova; a koliko tačno, ponešto specifikovaćemo u nastavku…

Elem, na konkursu za izbor dvoje sudija Upravnoga suda, a po konkursu raspisanom 20. marta 2002, gospođa Vučković u svojstvu predśednice komisije Sudskoga savjeta: ima faktički glavnu riječ u sačinjavanju pitanja za predmetni test. Testiranje za kandidate sastoji se od izrade odluke iz krivične i građanske oblasti. Pisani test, koji se izrađuje pod šifrom, pregleda komisija i sa prijedlogom ocjene dostavlja ga svim članovima Sudskog savjeta.

I pogađate, naravno: kandidatkinja Lidija Novović je prošla” testiranje pred komisijom šefice Vučković, po prilici kao druga po uspješnosti od svih kandidata.

Ali, tek pošto je to testiranje obavljeno uzmuvalo se s udaljenom sumnjom”, u izvjesnim pravosudnim kulorarima. I utvrdiće se za nesporno: da predśednica komisije Vučković jeste u KUMOVSKIM ODNOSIMA s kandidatkinjom Lidijom, suprugom šefa SDT-a Novovića!

Eto možda nevolje ako se razglasi, tim prije i za Vučković, jer ona se i dan danji višekratno (i neuspješno) kandiduje da je iz v.d. statusa izaberu za predśednicu Vrhovnoga suda, na faktički neopozivi mandat u trajanju od pet godina.

I, dakle, pošto je testiranje obavljeno, a kandidatkinja Novović prošla” i ostala još formalnost intervjua pred Sudskim savjetom pa da je izaberu za sutkinju Upravnoga suda priśetila se gospođa Vučković da je u KUMOVSKOM ODNOSU sa suprugom novoizabranog šefa SDT-a.

Vučković, naime tek tada, po okončanju testiranja, a jer se i kuloarski raščulo o kumovskoj konekciji, obraća se Sudskome savjetu i izuzima sebe iz komisije. Decidno će Vučković saopštiti: da se izuzima iz komisije jer je u KUMOVSKOM ODNOSU s kandidatkinjom Lidijom Novović.

Zatim, postupajući po ovome priznanju Vučković Sudski savjet donosi 4. novembra 2022. odluku br. 01-6562/22. ukazujući: na okolnosti da komisija za testiranje, kojom je predśedavala Vučković, zbog svog sastava NIJE POŠTOVALA PROCEDURE ZA OSIGURAVANJE NEPRISTRASNOSTI U RADU, a shodno odredbama člana 10. poslovnika Sudskoga savjeta, te da samim tim postoje razlozi za ponavljanje postupka testiranja, propisani odredbom čl. 132 st. 1 tač. 3 i 4 Zakona o upravnome postupku. Sljedstveno, Sudski savjet raspisuje za 20. decembar 2022. novo testiranje kandidata za izbor sudija Upravnoga suda ali pred novom komisijom, koja ne uključuje sumnje u kumovske veze.

Supruga šefa SDT-a, međutim, nezadovoljna je! Saopštiće gospođa Novović kako joj je, koliko shvatamo, smetalo da se na novome testiranju iskaže. jer su citiramo je sada prema nama dostupnoj dokumentaciji „istoga dana i u isto vrijeme i u istoj prostoriji za testiranje, testirani i kandidati za sudiju Privrednoga suda”?!

 

 Tužba supruge šefa SDT pred Sudskim savjetom, 9. decembar 2022.

Pa je, supruga Vladimira Novovića, šefa SDT-a, „presavila tabak” i tužila Sudski savjet pred Upravnim sudom. Traži da se poništi odluka Sudskoga savjeta od 4. novembra 2022. o raspisivanju novoga konkursa.

Tužba Novović bila je i tema 7. śednice Sudskoga svajeta, održane 9. decembra 2022. godine, kao 1. tačka dopunjenoga dnevnog reda: - „Odgovor na tužbu kandidatkinje za izbor sudija Upravnoga suda Lidije Novović, sa zahtjevom za odlaganje odluke o ponavljanju testiranja”. Śednici prisustvovali: predśednica Sudskoga savjeta Vesna Simonović-Zvicer, Vesna Vučković, Predrag Tabaš, Radonja Radonjić, Sanja Konatar, Rade Ćetković, Dobrica Šljivančanin, Radoje Korać, Loro Markić, a ne prisustvuje Marko Kovač, iz zdravstvenih razloga”.

Iz zapisnika sa ove śednice Sudskoga savjeta (br. 01-7625/22-2) čitamo da, kada se po dopuni dnevnoga reda došlo do slučaja kandidatkinje Novović, uzima riječ Vesna Vučković:

Vučković je od predśednice Savjeta zatražila izuzeće od razmatranja tačaka 1… dopune dnevnoga reda, jer je s kandidatkinjom Novović, na koju se odnosi tač. 1 u KUMOVSKIM ODNOSIMA”, stoji u zapisniku, a što je predśednica Savjeta prihvatila i donijela odluku o izuzeću Vesne Vučković u odnosu na tač. 1... Za ovim je Vesna Vučković napuštila salu u kojoj se održava śednica”.

Sudski savjet zatim donosi ovakvu odluku: „Nakon razmatranja zahtjeva za odlaganje odluke o ponavljanju testiranja Lidije Novović, cijeneći moguće posljedice po eventualno izabrane kandidate za sudije Upravnoga suda, Sudski savjet je odlučio da se ponovljeno testiranje, zakazano za 20. decembar 2022, odloži do odluke Upravnoga suda po tužbi na odluku o ponavljanju testiranja za izbor kandidata za sudije Upravnoga suda. Članovi Savjeta su upoznati sa nacrtom odgovora na tužbu kandidatkinje za izbor sudija Upravnog suda Lidije Novović”.

Drugim riječima, Sudski savjet ne prihvata argumentaciju kandidatkinje Novović i odgovara joj na tužbu pred Upravnim sudom.

Nezadovoljna, dakle, mogućim nepovoljnim po nju ishodom s novim testiranjem podvlačimo, bez kumovskog učešća Vesne Vučković Lidija Novović, citiramo je iz usmene rasprave pred Upravnim sudom od 17. januara 2023, „smatra da se u ovome slučaju selektivno postupalo što za posljedicu ima i legitimnu sumnju tužilje u nepristrasan rad Sudskoga savjeta”.

 

Za svoje kumovske odnose veli tužilja Novović da „ne stvaraju sami po sebi pretpostavku da bi to moglo izazvati bilo kakvu sumnju u pristrasnost” – iz presude Upravnog suda

Uprkos tome što Vesna Vučković priznaje kumovske odnose a to je priznanje zadokumentovano, kako smo i predočili gospođa Novović pred Upravnim sudom te kumovske odnose relativizuje, iako ih ni ona ne opovrgava.

Jer, prema zapisniku s usmene rasprave na Upravnome sudu u predmetu U-11704/2022 po tužbi supruge šefa SDT-a ujedno tada je zaposlena u Upravnome sudu Lidija Novović, citiramo: „ukazuje i to da se sa članom komisije Vesnom Vučković ne nalazi u direktnim kumovskim odnosima, te da kumovska veza nije predviđena kao zakonski razlog za izuzeće, a ovo i kod činjenice da životne okolnosti i situacije, protok vremena, socijalne veze i odnosi, ne stvaraju sami po sebi pretpostavku da bi to moglo izazvati bilo kakvu sumnju u pristrasnost”.

Pročitajte još jednom supruga šefa SDT-a i kandidatkinja za sutkinju veli da kumovski odnosi „ne stvaraju sami po sebi pretpostavku da bi to moglo izazvati bilo kakvu sumnju u pristrasnost”!

Ali, treba opetovano pročitati i obrazloženje iz presude Maje Ulićević, postupajuće sutkinje Upravnoga suda u predmetu tužilje Novović. U presudi čitamo kako Ulićević tvrdi: „U ovoj upravnoj stvari proizilazi da postupak nije okončan rješenjem, već odlukom, a da nema zahtjeva stranke za ponavljanje postupka, već je tuženi zakonsku odredbu primijenio ex officio”.

 „Tačno je da su poslovnikom Sudskoga savjeta predviđene okolnosti koje mogu dovesti U SUMNJU PRISTRASNOST ČLANOVA KOMISIJE”, priznaje veli u presudi stutkinja Ulićević, „ali da prethodno treba poći od toga da li određene okolnosti, zaista i predstavljaju subjektivan osnov za izuzeće”.

„U osporenoj odluci, tuženi organ [Sudski savjet], SEM OCJENE NAVEDENIH KUMOVSKIH ODNOSA, ne daje sažetiju i konkretniju ocjenu da li kumovski odnosi zaista i predstavljaju one okolnosti koje bi prema uobičajenim kriterijumima mogle izazvati sumnju”…

Ako uopšte, nakon pročitanog, treba navesti: da je u presudi Upravnoga suda, uprkos nespornom prizanju šefice komisije da je u kumovskim odnosima s kandidatkinjom, koja je „prošla” testiranje, a kumovske odnose ma koliko ih relativizovala ne osporava ni tužilja Novović krivac je Sudski savjet. Jer, biva, kako tvrdi sutkinja Ulićević, „osporena odluka nije zasnovana na zakonu, ista donijeta uz povredu odredbe čl. 22 st. 7 Zakona o upravnom postupku”, etc.

Dakle, Upravni sud je udoviljio tužbi koleginice im Novović, tada pravne savjetnice u istome sudu, a supruzi šefa SDT-a. Te se poništava odluka Sudskoga savjeta od 4. novembra 2022. o poništavanju konkursa po osnovu priznanja Vesne Vučković da je u kumovskim vezama s kandidatkinjom Novović. K tome, Upravni sud presudom obavezuje Sudski savjet da tužilji Novović naknadi troškove spora u iznosu od 484 €, u roku od 15 dana od dana prijema presude.

Ako, do tada, nije bilo u sudskoj praksi eksplicitnog presedana da je kumnstvo koje po svakoj definiciji jeste jedan od oblika srodništva dozvoljeno pri komisijskom odlučivanju u izboru za sudije, to bi moglo biti „legalizovano” —— od slučaja presuđenog u korist kumovskih odnosa supruge šefa SDT-a Vladimira Novovića.

Novi konkurs o izboru sudija za Upravni sud u kojem bi testirali i suprugu šefa SDT-a bez kumovskih odnosa u komisiji nikad nije raspisivan. Sudski savjet je postupio po rezultatima prethodnog konkursa na kojem je prošla” kandidatkinja Novović u kumovskim odnosima s glavnom u komisiji Vesnom Vučković.

Te je Sudski savjet je 10, 11. i 13. marta 2023. tokom 5. śednice u toj godini, kako je navedeno u saopštenju za javnost, obavio intervju sa kandidatima za sudije Upravnoga suda koji su shodno zakonskoj proceduri ostvarili potreban broj bodova na testiranju; intervjuima je prethodila identifikacija 19 kandidata za izbor dva kandidata za sudije Upravnoga suda, po javnome oglasu br. 01-1973/22 od 23. marta 2022. godine”.

„Nakon sprovedenog zakonskog postupka i utvrđene rang liste”, saopšteno je, „Savjet je donio odluku da se za kandidate za sudije Upravnoga suda izaberu, M. M-V. dosadašnja sutkinja Osnovnoga suda u Bijelom Polju i LIDIJA NOVOVIĆ, savjetnica u Upravnome sudu”.

I gospođi Novović je preostalo još da se 12. septembra 2023. pojavi u prostorijama Sudskoga savjeta, obuče sudijsku togu i zakune se da će ona dijeliti pravdu kao sutkinja Upravnoga suda. Sudijska plata joj je, prema posljednjim dostupnim podacima iz registra funkcionerskih izvještaja: 1.967 €. A mjesečna plata gospodina Novovića: 3.600 €.

 

Supruga šefa SDT-a konačno se fotka u sudijskoj togi – priznali joj testiranje u kumovskim odnosima

S druge strane kumovskih odnosa, gospođa Vesna Vučković, kao v.d. predśednica Vrhovnoga suda: - ima mjesečnu platu 3.463 €, te dodatak od 1.756 €; - ona kao članica Sudskoga savjeta istovremeno prima mjesečnu naknadu 706 €, ili ukupno godišnje 8.476 €, uz to 711 € dnevnice za službena putovanja, a za članstvo u komisiji za testiranje i ocjenjivanje samo prošle godine 1.854 ; - dodatnih 3.532 € iskeširala 2023. u svojstvu članice jedne komisije Vlade Crne Gore; - „tezgari” i u svojstvu predavačice za 200 € u Centru za obuku u sudstvu, ali i na izvjesnom Univerzitetu Adriatik-FMS Tivat za 3.069 € godišnje.

Kao i Novovići, i brak Vučkovića je „funkcionerski”: Branko Vučković, njezin suprug, sada penzioner, „šampion” je slavnog nam sudstva, čak osam puta neprekidno biran za predśednika Osnovnoga suda u Kotoru: od davne 1989. do nedavne 2020. godine.

Supružnici Vučkovići imaju, na svoja imena, da je prijavljeno u funkcionerskim registrima, ukupno: - 3 stana i 1 garažno mjesto, te 4 kuće. Od toga su dva stana kupovina, a jedan pribavljen pod rubrikom „ostalo”, ma šta to značilo. Kupovina i kuća i dorište (34+260+36 m2). Stan i garažno mjesto, 75+12 m2, upravo za Vesnu Vučković, kupljeni u Podgorici na osnovu odluke Sudskoga savjeta br.11-4-155/18-1 i ugovora UZZ543/20 iz 2020. godine. Uz dva motorna vozila, imaju arsenal vatrenoga oružja: čak osam prijavljenih pucaljki, etc. 

I kao što joj je suprug Branko šampion po broju mandata, gospođa Vučković je, po prilici, šampionka u broju pokušaja da postane predśednica Vrhovnoga suda. Iz trogodišnjeg v.d. statusa ima ambiciju o pet godina punog mandata. Neprestano od 2021. pokušava, ama nije uspjela ni kad je bila jedan jedini prijavljeni kandidat. Opet se prijavila na konkurs, objavljeno je 29. jula.

 

Novović, trostruki glas za Vesnu Vučković, koja rješenjem vijeća Vrhovnog suda pridade s/r potpis SDT-u za nastavak političkog progona građanina M.K.

Vučković je prva od potpisnica rješenja od 12. jula vijeća Vrhovnoga suda o produženju pritvora u Novovićevoj apsani za građanina M.K., 67-ogodišnjeg penzionera narušenog zdravlja kome je aktuelni režim, po široko rasprostranjenom mišljenju, napakovao politički motivisan progon? Opširnije na linku dolje… 

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Ivan

Koliko je samo toga sto se ne zna, polako polako...

Marina

Ovo je uzas! Kad drzavnu pljacku uz pomoc tzv sdt, kuma i supruga, pretvoris u legalnu pljacku! Popovi spc rekli amin!