18 °

max 25 ° / min 17 °

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

18° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović nije uspio da pomiri Vraneša i Lekića

Izvor: PV portal

Politika

Comments 4

Đukanović nije uspio da pomiri Vraneša i Lekića

Izvor: E TV

Autor: Antena M

  • Viber

Sukob između predsjednika Opštine Pljevlja Daria Vraneša i doskorašnjeg direktora Rudnika uglja „Pljevlja“ Milana Lekića, koji je veoma uticajan u ovom gradu, ne jenjava, tako da u lokalnom odboru Nove srpske demokratije očekuju dolazak lidera ove partije Andrije Mandića kako bi on iznudio kompromisno rješenje, a nakon što to, u utorak, nije uspio visoki funkcioner ove stranke Milutin Đukanović, predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore.

U Rudniku je u utorak organizovana svečana sjednica povodom Dana rudara, na kojoj je govorio i Đukanović, ali mu to nije bio jedini zadatak koji je trebalo da obavi u Pljevljima, već i da razgovara sa Vranešom i Lekićem. Međutim „medijacija“ je, kažu izvori Portala ETV iz ove partije, bila uzaludna.

Mandićeva medijacija

Nakon što je u poneđeljak prekinuta sjednica lokalnog parlamenta, a odbornici iz opozicije saopštili da je razlog raskol u pljevaljskoj NSD, koja je okosnica lokalne vlasti, odnosno namjera Lekića da sruši Vraneša i na njegovu poziciju, preko sebi lojalnih odbornika, postavi ili svoju suprugu Gordanu Lekić ili Bojana Strunjaša, već sjutradan se oglasio Mandić s porukom da je „zadnje što je potrebno srpskom narodu u Pljevljima 'budvanski scenario'“ i da vjeruje da će Lekić i Vraneš prevazići nesporazume.

Prema informacijama Portala ETV, Mandić nije „srećan“ ni sa Vranešom, ni sa Lekićem u Pljevljima, ali ne smije direktno da se obračuna ni sa jednim od njih. Vraneš, kako kažu naši sagovornici, ima dobre konekcije u Crkvi Srbije, a uspio je da se približi i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, dok, s druge strane, Lekić ima snažno uporište u NSD u Pljevljima.

Osim toga, tvrde naši izvori iz pljevaljskog odbora NSD, Mandić se ozbiljno zamjerio i Vranešu i Lekiću.

Od mlađeg partijskog kolege Vraneša je tražio da smanji ekstremnu srpsku retoriku, što je ovoga naljutilo, dok mu je Lekić kivan, jer je očekivao da će ga Mandić zaštiti, prvo od smjene u Rudniku uglja, a onda i od istraga pokrenutih protiv njega zbog brojnih sumnji u korupcionaške afere u ovoj kompaniji za njegovog mandata.

- Mandić je, ipak, skloniji ideji smjene Vraneša. Sugerisao je i lokalnom svještenstvu Crkve Srbije u Pljevljima da utiču na njega da javno ne iznosi radikalne, ekstremističke stavove, da ublaži retoriku. Pravdao se da takvi javni istupi Vraneša nanose štetu, ne samo NSD, nego i vladajućoj koaliciji na državnom nivou, te da sve to može imati dalekosežne posljedice i gubitak podrške zapadnih partnera – tvrde izvori ETV iz ove partije.

Kažu i da je Lekić izašao u susret Mandiću i razgovarao sa Vranešom, ali da je on kategorično odbio da se povinuje zahtjevima lidera NSD.

- Lekić je tako, uz opravdanje da je uradio što je do njega, ali da Vraneš ne sluša, krenuo u direktan obračun sa njim i uz sebe ima većinu odbornika NSD u Pljevljima – ističu izvori.

Ova situacija mu je dobrodošla, kako kažu, i da se osveti Vranešu, jer mu je ovaj osujetio više projekata od kojih je trebalo da profitira.

Vranešu, koji je ljekar, Lekić je navodno, nudio i besplatnu specijalizaciju, samo da se sam povuče, ali je on to odbio.

Ko je jači?

Njihovi sagovornici smatraju da, za sada, više šansi za pobjedu u unutarstranačkom sukobu u ovom gradu ima Lekić.

- Svojevremeno je iz stranke eliminisao i Novicu Stanića, pa Nikolu Rovčanina. Za sada ima većinu u pljevaljskom odboru NSD, prije svega jer je mnoge zadužio zapošljavnjima u Rudniku – kažu sagovornici Portala ETV.

Međutim, prema njihovim riječima, ni Vraneš nije „sjedio skrtštenih ruku“, pa je preko svojih konekcija iz Bezbjednosno informativne agencije Srbije, uspio da se poveže sa Vučićem i uz podršku svještenstva Crkve Srbije nametne kao „bitna karika za realizaciju projekta 'srpski svijet' na teritoriji Crne Gore“.

U međuvremenu, osim Gordane Lekić i Bojana Strunjaša, kao prvih kandidata Milana Lekića za nasljednike Daria Vraneša, kao potencijalni pretendenti za funkciju predsjednika Opštine pominju se i Danko Šarančić i suvlasnik Hotela „Pljevlja“ Predrag Cvijović.

Nakon što je u poneđeljak prekinuta sjednica Skupštine opštine, aktuelni predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš nije odgovorio na pozive i poruke, dok je Lekić rekao da u pljevaljskom ogranku NSD nema frakcija i da sve funkcioniše u najboljem redu.

Na konstataciju da to znači da on podržava Vraneša, odgovor je bio neobičan.

- Nemojte da izvlačite, znači, iz konteksta. Znači, čisto jedinstvo stranke... – rekao je on.

Naši izvori iz Pljevalja kazali su u poneđeljak da „Vraneš, za sada, uz sebe ima svega tri odbornika iz Kluba NSD i Demokratske narodne partije, dok se ostatak parlamentarne većine ne izjašnjava“.

- Mijovi (Lekića) odbornici spremni su da glasaju za izbor novog predsjednika Opštine, ali nijesu spremni da glasaju za Dariovu smjenu i tu je problem – rekli su oni.

U Specijalnom državnom tužilaštvu formirano je više krivičnih predmeta u kojima se provjerava zakonitost poslovanja Rudnika uglja Pljevlja, kada je izvršni direktor bio Milan Lekić.

Kako je Pobjeda nedavno objavila, istražuju se ugovori sa privrednim društvom Energy Industrial Holding DOO Pljevlja, zatim o prodaji uglja namijenjenog za proizvodnju peleta i briketa, u decembru 2021. godine, te sa Elektroprivredom Srbije o prodaji mrko-lignitnog uglja u maju 2022. godine i sa privrednim društvom Inženjering promet plus d.o.o. Beograd o prodaji mrko-lignitnog uglja u junu prošle godine, ali i kupovini ,,dampera“ u 2022. godini.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Hisen Babajic

NE MOZE NJIH OKO KORITA POMIRIT NI AMFI DA SE DIGNE,TAKVA JE TO FELA,ONI JOS GROKCU DOK JEDU

Katunjanin-Miogost

Glavni faktor u ideologiji im je sveto korito.Ta je sorta takva.