16 °

max 19 ° / min 15 °

Srijeda

09.10.

19° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

21° / 16°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 15°

Utorak

15.10.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuksanović: Nema tog ministarskog mjesta zbog kojeg bi ugrozili državni subjektivitet Crne Gore

Izvor: Screenshot/TV E

Politika

Comments 4

Vuksanović: Nema tog ministarskog mjesta zbog kojeg bi ugrozili državni subjektivitet Crne Gore

Izvor: Televizija E

Autor: Antena M

  • Viber

 
Manjinske stranke će na kraju morati dati odgovore svojim biračima zbog učešća u Vladi i vjerujem da će se te partije odgovorno ponijeti prema onom zajedničkom kapitalu koji smo stvarali – kazao je u emisiji Na kraju dana, na Televiziji E, predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

Napustio je 43.Vladu nakon što su smijenjeni ministri SDP-a, iako to nije uobičajeno za naše političke prilike, kaže Vuksanović, on je tada rekao da su ministri radili u interesu dobra društva i države, te je smatrao, kaže on, da mu više nije bilo mjesto u toj i takvoj Vladi.

,,Ta Vlada je smijenila oba ministra i problematizovala ploču u ratnom logoru Morinju i moje moralno i svako drugo načelo bi se suprotstavilo tome da budem i dalje participant takve izvršne vlasti” – rekao je Vuksanović.

Gost emisije Na kraju dana vjeruje da ukoliko dođe, kako on kaže, “stani-padni”, da će manjinske partije biti one koje se odgovorno ponijeti prema državi.

,,Vjerujem da će manjinske partije biti one koje će se odgovorno ponijeti prema onom zajedničkom kapitalu koji smo zajedno stvarali, i u procesu obnove državnosti i ulaska NATO, u procesu evropskih integracija, u procesu očuvanja multinacionalnog i multivjerskog sklada i svih onih kategorija koje su bile ugrožene. I svak prirodu drugoga doživljava kao svoju prirodu, i ja vjerujem, da ukoliko ovi principi budu dovedeni u pitanje, da će se tako i odnijeti” – naglasio je Vuksanović.

Bojazan Hrvatske građanske inicijative je bio da bi u Vladi bili prisutni samo kao statisti, kozmetički, da ne bi imali moć odlučivanja pa sudjelovanje u takvoj vlasti za njih bi bila neka vrsta kompromitovanja – kazao je Vuksanović, komentarišući brojne pozive premijera Spajića da HGI uđe u Vladu.

,,Tu sjede neki ljudi koji negiraju i Crnogorce i Bošnjake i Hrvate i Albance, da sad ne navodim neke riječi koje se upućuju u tom žargonu, prema tim nacionalnim i vjerskim identitetima, tako da ne čudi nas skorašnji događaj, biće njih još. Treba samo slušati, ko ima kapaciteta, jednoga Rakovića ili Vulina, oni su glasnogovornici te politike. Imamo političke i parapolitičke instalacije u Crnoj Gori koje su spremne i voljne da izvršavaju sve te naloge” – istakao je Vuksanović.

Politika se ne svodi na servis poput zavoda za zapošljavanje, naglašava Vuksanović, iako imaju kadar koji u datim okolnostima može biti koristan za društvo i državu, to, dodaje on, ne podrazumijeva da će se odreći vrijednosti koje predstavljaju i ideologije koju njeguju.

,,Nema tog ni ministarskog, ni ne znam kojeg mjesta, zbog kojeg bi ugrozili ono što je naš nacionalni identitet i državni subjektivitet Crne Gore. Taj magistralni pravac je potpuno jasan. Morate pretrpjeti određenu žrtvu radi svojih principa, ili kako meni jedna bliska osoba kaže, svi smo žrtva svojih principa” – poručuje Vuksanović.

Izmjena Zakona o dvojnom državljanstvu dovela bi do velikih promjena, smatra Vuksanović, to bi zabetoniralo budućnost Crne Gore i svelo je na invalidnog mlađeg brata, onih, kaže on, koji bi da je svedu na jednu od izbornih jedinica.

,,Imali smo već takvu ideju, s kraja devedesetih godina, i mi se moramo politički i na svaki način suprotstaviti, takvoj jednoj pogubnoj ideologiji, a ja vjerujem da su drugi predstavnici nacionalnih manjina svjesni pogubnosti takvih zamisli, jer mi bi se vratili u devedesete godine, gdje bi morali tražiti neke modalitete da i kao nacija i kao skupina opstanemo” – zaključio je Vuksanović.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Glas za tebe!

Pravi glas razuma! Bravo!

cefalo

Svaka čast, gospodine Vuksanoviću. Vaši stavovi su za poštovanje.